REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hvězdovka Berkeleyova

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití. Je však velmi vzácná, nález této hvězdovky by se měl hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.


Atlas hub - Houby břichatkovitéLatinsky: Geastrum berkelii

Nejedlá …………………. Hvězdovka Berkeleyova je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste velmi vzácně v listnatých, dubo-habrových a také bukových lesích. Ojediněle pod jehličnany, nebo mimo les ve vysoké vrstvě humusu.

Plodnice až 40 mm, v mládí cípovitě rozložená až 100 mm, teřich 30 mm, plodnice puká v 4-10 nestejných okrových až červenohnědých nehygroskopických cípů. Vnitřní okrovka je mírně svrchu stlačená, spočívající na 2-4 mm vysokém a 2-10 mm tlustém krčku. Ústí je kuželovité, řasnatě skládané až 12 mm široké.

V Červeném seznamu je uvedena jako kriticky ohrožený druh, v Čechách je známo pět lokalit, na Moravě dvě. Nález této vzácné hvězdovky by se měl hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Možná záměna:

Velmi podobná je rovněž vzácná hvězdovka drsná (Geastrum campestre), která má však hygroskopické cípy, reagující na vlhkost a roste na jiných stanovištích.

Autor textu: D. Marounek, autor fotografie: J. Malý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy