REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Husa – rady a tipy na její přípravu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Husu solíme nejlépe večer před pečením. Vetřeme i kmín a dáme do chladna uležet …


  • Husa pečená má pěknou chřupavou kůrčičku, když je pečená a trouba hodně rozpálená, polijeme ji naběračkou studené vody a vypečenou šťávou a ještě chvíli necháme v uzavřené nádobě.

  • Husu, která se nám tužší, potíráme při pečení čistým olejem. Maso brzy změkne a kůžička pěkně chřupe. Zápach lihu pečením vyprchá.

  • Husí játra omýváme mlékem, nikoli vodou. Upravujeme je, jsou-li menší, dušená, větší zalijeme sádlem anebo z nich uděláme paštiku.

  • Husí sádlo se hodí na chléb, k bramborám pečeným ve slupce. Rovněž tak do těst, zejména vánoček je výborné. Uchováváme ho v suchu a chladnu. Husí sádlo pomalu tuhne. Abychom tuhnutí urychlili, postavíme nádobu se sádlem do studené vody.

  • Husu pečenou uchováváme v zimě měsíc i déle, když rozdělenou na porce, dáme do kameninového hrnce a zalijeme sádlem, aby bylo maso potopeno. Zabitou husu snadno oškubeme, aniž bychom jí potrhali kůži, když, pokud ještě úplně nevychladla, položíme přes ni mokrou utěrku a přežehlíme ji horkou žehličkou.

  • Starší a tvrdší maso husy nebo slepice změkne rychleji, jestliže je naklepeme paličkou. Stejně je ovšem nejprve ovaříme a pak teprve dusíme nebo pečeme. Sádelnější drůbež při pečení propichujeme vidličkou, aby se uvolnilo sádlo. Pak je sbíráme, aby se nepřepalovalo.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy