REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hovězí abeceda: Víte jaké maso, je nejlepší na steak?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Maso je považováno za nezbytnou součást vyváženého jídelníčku. Řeč je o hovězím mase bohatém na bílkoviny s nízkým obsahem tuku. Takové maso je plné vitamínů a minerálů potřebných pro správné fungování lidského organismu. Každý dobrý řezník by vám měl s výběrem vhodného kusu na steak poradit. Z krávy lze totiž na steak použít hned několik partií. Každý steak pak bude jiný, záleží na vaší chuťové preferenci.


Už v dobách měšťanské společnosti bylo zvyklostí mít svého řezníka, podobně jako holiče či krejčího. Navázat přátelský kontakt v masně je výhodou i dnes. Například v prodejnách ZEMAN maso-uzeniny narazíte na řezníky, kteří vám rádi pomohou vybrat vhodný kus masa pro vaše kulinářské umění. Není nutné vyhledávat výhradně maso z Argentiny, protože i zvířata chovaná v Česku jsou kvalitní, pobíhají na pastvinách a jsou podrobována pravidelným veterinárním kontrolám.

 

 

„Nejlepší maso, jaké můžete koupit, je to lokální, které na váš stůl neputuje přes půl světa. Na našem trhu máme spoustu dlouhodobě prověřených českých dodavatelů s nejlepší pověstí. Jejich maso prochází přísnou kontrolou a má výbornou chuť. Čistota a zdravotní stav zvířat jsou na prvním místě,“ říká Jiří Kulda, retail manažer ze společnosti ZEMAN maso-uzeniny.

 

RUMP STEAK – ZEMAN – maso-uzeniny

 

Nenechte se odradit cizími názvy

Maso z jalovic a mladých býčků je považováno za nejlepší volbu. Vybírejte si mramorované maso, které je ideálním kouskem nejen na gril. Tenké linie a stopy tuku ve svalovině masa zajistí lahodnou chuť a šťavnatost. Rib Eye, neboli Entrecote, je označení pro steaky vykrojené ze střední části vysokého roštěnce a patří mezi ty delikátní. Jedná se o nejměkčí část hovězího po svíčkové. Libovější, ale méně křehký a jemný kus masa je Rump steak z horní části kýty tzn. květové špičky. Flank steak je jemňoučký kus masa ze spodní části pupku, charakteristický svou vyzrálou chutí.

Hanger steak, po česku „veverku“, seženete na řeznických pultech jen výjimečně. Jedná se o svalový úpon bránice. Za delikatesu to považují zejména Francouzi. Tento řeznický kousek je typický svou silnou chutí hovězí masa s tendencí k houževnatosti, peče se krátce na grilu nebo rozpálené pánvi.

 

STRIPLOIN STEAK – ZEMAN – maso-uzeniny

 

Čerstvé maso rovná se tuhé maso

Všímejte si i zabarvení masa, hraje podstatnou roli ve stádiu zrání. Po porážce zvířete probíhají ve svalových vláknech biochemické procesy, při nichž maso získává požadované senzorické, technologické a kulinární vlastnosti. Dochází k odeznění posmrtné ztuhlosti, svalovina změkne, tuk se zpevní a maso je rovnoměrně křehké. Kvalitní řeznictví by měla nabízet masa vyzrálá, abyste si mohli vychutnat jeho specifické aroma a jemnost.

Každý druh masa se vyznačuje jinými vlastnostmi. „Na rozdíl od vepřového masa se hovězí maso nevybírá podle růžovosti. Naopak je lepší jej kupovat, když je zbarvené do odstínů hnědé. To signalizuje, že je akorát vyzrálé a nebude po přípravě tvrdé. Správně by hovězí maso mělo zrát minimálně 14 dní,“ radí Jiří Kulda, retail manažer ze společnosti ZEMAN maso-uzeniny.

 

Zemanovo řeznictví ….

Zdroj: ZEMAN maso-uzeniny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy