REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Druhy hovězího masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí maso dělíme na čtyři základní kategorie, které nám určují, jak které části masa můžeme kuchyňsky zpracovat. Také z tohoto dělení poznáme, o jak kvalitní maso jde. Například hovězí plec se hodí na pečení a dušení, ale v žádném případě z plece nepřipravíme skvělé steaky …


Každý druh masa je vhodný k jiné kuchyňské úpravě. Toto je základní dělení dle kvality (kategorie) a použití:

I. kategorie

  • svíčková – je podélný sval uložený pod bederními obratly, je to nejméně namáhaný sval a proto má nejjemnější a nejkřehčí maso – pečení, dušení, smažení, grilování (steaky).
  • kýta (ořech, svrch., spod.

    šál, zadní) – pečení, dušení

II. kategorie

  • hřbet z hovězího tzv. roštěnec – se dělí na vysoký a nízký roštěnec, prodává se s kostmi i bez kostí – maso vhodné na pečení, dušení, roštěnky jsou skvělé na grilování (je to obdoba vepřové krkovičky), z nízkého roštěnce se dělá také rostbíf
  • plec – pečení, dušení, vaření
  • kulatá plec – pečení, dušení

III. kategorie

  • žebro – se dělí na vysoké, nízké a pupeční, prodává se pouze s kostmi – vaření, vývar na polévku
  • hrudí – obsahuje protučnělé maso a je z něho zvlášť hledaná tzv. špička hrudí – vaření, vývar na polévku
  • krk – dušení, vaření

IV. kategorie

  • špička hrudí – vývar na polévku
  • líčka – vaření, dušení
  • kližka – guláš, dušení
  • pupek, bok – vaření, vývar na polévku

     

    Hovězí maso - dělení

    Převzato ze stránek ČMSCH, a.

    s., odkaz: www.hovezimaso.cz

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:



    Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

    Nejnovější články

    25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

    Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

    číst dále ...

    Inspirace na zpracování a uchování zeleninové úrody

    Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

    číst dále ...

    Houbaři mají žně

    Letošní sezóna hub, díky srážkám a teplým nocím je o měsíc posunutá. Bližším nahlédnutí do našich lesů tak zjistíte, že houbaři z většiny území ČR nosí plné koše. Nejlépe jsou na tom houbaři v okolí Brna a Zlína, kde byly opravdu nadprůměrné srážky. Úlovky ale nosí houbaři i z Jižních Čech, místy rostou také v Severních Čechách, Středních Čechách a v Západních Čechách, slabší je zatím například růst hub v Pardubickém kraji.

    číst dále ...

    Červený poklad aneb jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

    Jahody jsou bezesporu jedním z nejvíce očekávaných letních plodů. Jejich sladká chuť a šťavnatá textura si nás podmanily. Když přijde sezóna jahod, stává se tento červený poklad hlavní hvězdou našich kuchyní. Voňavé a šťavnaté jahody jako ze zahrádky si můžete nakoupit v PENNY nebo vyrazit s dětma na samosběr. Výlety na jahodové farmy nejsou jen možností, jak si přinést domů čerstvé a chutné plody, ale také příležitostí strávit čas s rodinou a přáteli. Samosběr umožňuje vychutnat si čerstvé jahody přímo z keříků a zároveň podporovat místní farmáře. Děti milují běhat mezi řádky jahod a hledat ty nejčervenější a nejzralejší plody. Pro dospělé je to zase skvělý způsob, jak se na chvíli odpojit od každodenního shonu a užít si chvíle na čerstvém vzduchu.

    číst dále ...

    Skvělá italská pizza v domácích podmínkách? Jde to – klíčem je mouka, vysoká teplota v troubě a ingredience bez kompromisů

    Když se řekne pizza, mnohým z nás se pravděpodobně vybaví vůně čerstvě upečeného křupavého těsta, lahodná rajčatová omáčka a bohatá vrstva rozpuštěného sýra. Tento kulinářský skvost, který se zrodil v Itálii, si získal srdce gurmánů po celém světě. A co když vám řekneme, že tajemství dokonalé domácí pizzy není jen v Itálii, ale i ve vašich rukou a ve správné volbě ingrediencí?

    číst dále ...

    Kroketový minifestival osloví vegetariány i masožravce

    Kulaté, šišaté nebo oválné – takové mohou být krokety. Mohou se lišit tvarem, ale i náplní. To, že krokety nemusí být jen přílohou k masu, ale plnohodnotné jídlo, vám dokáží v restauraci Brambory na Pankráci, kam můžete vyrazit ochutnat krokety plněné syrečky, trhaným hovězím masem, buvolí mozzarellou nebo cheddarem. Když se řeknou krokety, mnohým se jistě vybaví bramborové kuličky s křupavou kůrčičkou na povrchu, které jsou oblíbené jako příloha k masu s omáčkou. Ostatně takhle je miloval už sám Král Slunce, Ludvík XIV. Původem tedy krokety pochází z Francie, ale postupně si získaly popularitu po celém světě.

    číst dále ...

    Ozvláštněte si letní grilování s recepty na oblíbený burger nebo hot dog – trochu jinak!

    Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny.  Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy. Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. 

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

    Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
    Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

    Detekován AdBlock!

    Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

    To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.