REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Druhy hovězího masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí maso dělíme na čtyři základní kategorie, které nám určují, jak které části masa můžeme kuchyňsky zpracovat. Také z tohoto dělení poznáme, o jak kvalitní maso jde. Například hovězí plec se hodí na pečení a dušení, ale v žádném případě z plece nepřipravíme skvělé steaky …


Každý druh masa je vhodný k jiné kuchyňské úpravě. Toto je základní dělení dle kvality (kategorie) a použití:

I. kategorie

  • svíčková – je podélný sval uložený pod bederními obratly, je to nejméně namáhaný sval a proto má nejjemnější a nejkřehčí maso – pečení, dušení, smažení, grilování (steaky).
  • kýta (ořech, svrch., spod.

    šál, zadní) – pečení, dušení

II. kategorie

  • hřbet z hovězího tzv. roštěnec – se dělí na vysoký a nízký roštěnec, prodává se s kostmi i bez kostí – maso vhodné na pečení, dušení, roštěnky jsou skvělé na grilování (je to obdoba vepřové krkovičky), z nízkého roštěnce se dělá také rostbíf
  • plec – pečení, dušení, vaření
  • kulatá plec – pečení, dušení

III. kategorie

  • žebro – se dělí na vysoké, nízké a pupeční, prodává se pouze s kostmi – vaření, vývar na polévku
  • hrudí – obsahuje protučnělé maso a je z něho zvlášť hledaná tzv. špička hrudí – vaření, vývar na polévku
  • krk – dušení, vaření

IV. kategorie

  • špička hrudí – vývar na polévku
  • líčka – vaření, dušení
  • kližka – guláš, dušení
  • pupek, bok – vaření, vývar na polévku

     

    Hovězí maso - dělení

    Převzato ze stránek ČMSCH, a.

    s., odkaz: www.hovezimaso.cz

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:


    reklama


    Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

    Nejnovější články

    Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

    Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

    číst dále ...

    Oživení svátečních chutí: Nové kulinářské výzvy na stanici TV Paprika

    S blížícími se vánočními svátky přichází čas na tradiční sváteční pokrmy, které dovytvářejí nezaměnitelnou atmosféru chvil strávených v rodinném kruhu. Přesto však může po několika dnech těch stejných jídel vyvstat potřeba vyměnit je za něco nového a osvěžujícího. Na TV Paprika se právě v prosinci otevírají brány do světa netradičních a neuvěřitelně chutných receptů, které vám pomohou vrátit radost z přípravy a konzumace jídla v tomto období.

    číst dále ...

    Bramborový salát: Stálice na slavnostním stole i zdroj rodinných hádek

    Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.

    číst dále ...

    Klasa slaví 20. narozeniny speciální perníčkovou pečící edicí

    Nejznámější česká značka kvality Klasa letos slaví významný milník – 20 let na trhu! Již od roku 2003 provází logo Klasa v českých obchodech spotřebitele, kteří hledají kvalitní suroviny. Abychom tuto příležitost oslavili, připravili jsme pro vás speciální sérii cukrářských receptů, které spojují ty nejkvalitnějších suroviny s tou pravou atmosférou blížících se Vánoc. A co by to bylo za oslavu bez překvapení! Všechny recepty v této sérii jsou výsledkem spolupráce s paní Andrle, majitelkou malého, avšak výjimečného pražského perníkářství „Perníčkův sen“, které je držitelem prestižní značky Klasa zaručující špičkovou kvalitu.

    číst dále ...

    Obědy lidem, ne do koše. Sbírka na záchranu obědů z jídelen je spuštěna.

    V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.

    číst dále ...

    Jak jedli naši předkové – 1 díl

    Česká kuchyně, tím je míněna i ta moravská, byla v minulosti proslavená. Některé pokrmy dokonce obohatili světovou kuchyni. Ano, i daleko za našimi hranicemi se proslavilo nejen plzeňské pivo, podle kterého se ve světě některá světlá piva nazývají Pilsner, ale díru do světa udělaly i naše české knedlíky, medovina, či například lívance.

    číst dále ...

    Kvalitní víno i do svařáku? Rozhodně ano, bude pak perfektně chutnat. Zkuste ho navíc osvěžit zajímavým kořením

    Myslíte si, že se na svařáku nedá nic zkazit? Že všechny chutnají dost podobně? A pokud je nějaký trpčí, stačí si ho jen dosladit? Naštěstí tomu tak není. S jeho přípravou si můžete pohrát. Základem je kvalitní víno, kterých u nás na Moravě a v Čechách máme víc než dost. Ta nejlepší navíc bývají vystavena v Salonu vín ve Valticích. A jak si svařák můžete ještě obohatit? Prozrazuje národní sommelierka Klára Kollárová. Svařené víno u nás miluje téměř každý. Bývá nedílnou součástí předvánočních trhů. S přáteli se často setkáváme právě u tohoto voňavého nápoje. Napadlo vás ale o něm někdy přemýšlet jako o víně, které má své kvality? Že se do jeho chuti také promítají vlastnosti odrůdy vinné révy, z níž je vyrobené?

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy