REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Druhy hovězího masa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hovězí maso dělíme na čtyři základní kategorie, které nám určují, jak které části masa můžeme kuchyňsky zpracovat. Také z tohoto dělení poznáme, o jak kvalitní maso jde. Například hovězí plec se hodí na pečení a dušení, ale v žádném případě z plece nepřipravíme skvělé steaky …


Každý druh masa je vhodný k jiné kuchyňské úpravě. Toto je základní dělení dle kvality (kategorie) a použití:

I. kategorie

  • svíčková – je podélný sval uložený pod bederními obratly, je to nejméně namáhaný sval a proto má nejjemnější a nejkřehčí maso – pečení, dušení, smažení, grilování (steaky).
  • kýta (ořech, svrch., spod.

    šál, zadní) – pečení, dušení

II. kategorie

  • hřbet z hovězího tzv. roštěnec – se dělí na vysoký a nízký roštěnec, prodává se s kostmi i bez kostí – maso vhodné na pečení, dušení, roštěnky jsou skvělé na grilování (je to obdoba vepřové krkovičky), z nízkého roštěnce se dělá také rostbíf
  • plec – pečení, dušení, vaření
  • kulatá plec – pečení, dušení

III. kategorie

  • žebro – se dělí na vysoké, nízké a pupeční, prodává se pouze s kostmi – vaření, vývar na polévku
  • hrudí – obsahuje protučnělé maso a je z něho zvlášť hledaná tzv. špička hrudí – vaření, vývar na polévku
  • krk – dušení, vaření

IV. kategorie

  • špička hrudí – vývar na polévku
  • líčka – vaření, dušení
  • kližka – guláš, dušení
  • pupek, bok – vaření, vývar na polévku

     

    Hovězí maso - dělení

    Převzato ze stránek ČMSCH, a.

    s., odkaz: www.hovezimaso.cz

    Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

    Fotogalerie:


    reklama


    Nejnovější články

    Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

    Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

    číst dále ...

    BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

    Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

    číst dále ...

    Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

    Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

    číst dále ...

    10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

    Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

    číst dále ...

    Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

    Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

    číst dále ...

    Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

    Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

    číst dále ...

    Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

    Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

    číst dále ...

    Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy