REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hořčice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

… pro vaření se používají jak celá semena, tak drcená nebo mletá, pasty i oleje. Bílá semínka známe z nálevů zavařovaných okurek či z nakládané pikantní zeleniny. S hnědými semínky se setkávme v indické kuchyni …


Botanický název: Hořčice rolní, bílá, hnědá černá
Lidově: Hořtice, ohnice, blejskavice, hadrych

Historie hořčice sahá do starověku. Již otec medicíny Hipokratés doporučoval hořčici k léčebným účinkům. Pochází ze Středomoří a severní Afriky. Využívají se semena a to k nakládání zeleniny, při konzervování ryb a do omáček (hořčice bílá). Mletá se používá při výrobě vermutů (kořeněných vín). Nejznámější využití je samozřejmě při výrobě stolní hořčice – plnotučné, kremžské, dijonské, americká …

Pro vaření se používají jak celá semena, tak drcená nebo mletá, pasty i oleje. Bílá semínka známe z nálevů zavařovaných okurek či z nakládané pikantní zeleniny. S hnědými semínky se setkávme v indické kuchyni, kde se tyto semínka přidávají do práškového kari a do kořeněného guče (baghar nebo také tadka). Semena se vaří v horkém oleji, dokud nepuknou a zešednou. Poté se přimíchávají do různých zeleninových a luštěninových jídel. V indické a orientální kuchyni se velmi často používá i hořčičný olej.

V menších dávkách hořčice pomáhá prokrvit trávicí trakt, čímž pomůže tělu lépe trávit a podporuje látkovou výměnu. Prášek se používá při omrzlinách a na zábaly při revmatických problémech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy