REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Heřmánek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Heřmánek je jednoletá vonná bylina, s 15 – 50 cm vysokou, rozvětvenou, lysou, a málo listnatou lodyhou.


Odborný název: Matricaria chamomilla L.

Lidově: Voňavý rmen, kamilka, rumánek, marunka, harmaníček, sluníčko.

Kvete od června do září. Květ se sbírá za suchého počasí, sbíráme vyvinuté, ale nepřekvetlé květy. Suší se rychle ve stínu, umělá teplota by neměla překročit 40 °C. Lehce se drolí. Má velmi příjemný kořenitý pach a poněkud nahořklou chuť.

Čaj z heřmánku tlumí žaludeční křeče, nadýmání, bolest při menstruaci, uvolňuje zastydlou rýmu a potíže spojené záněty nervů. Kloktá se při zánětech v dutině ústní. Uklidňuje bolesti po vytržení zubů.

Dávkování:

vnitřně – 1 kávová lžička na šálek nálevu, pije se několikrát denně

zevně – 3 polévkové lžíce na 5 l nálevu k výplachům a ke koupelím.

Pozor! Patří mezi časté alergeny a nehodí se ani v těhotenství a při kojení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy