Ohnivá pasta oblíbená v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Obsahuje především chilli papričky, římský kmín, mátu peprnou, koriandr, česnek a sůl. Vše je rozetřené s olivovým olejem. Někteří výrobci preferují harisu v prášku, která se před použitím rozmíchá z vodou a olejem.
Používá se k přípravě omáček, k dušené zelenině, masu. Je nedílnou součástí mnoha arabských specialit. Skvěle chutná jako doplněk k jehněčímu masu nebo ke kuskusu. Hodí se také při pečení nebo grilování ryb. Jedna z variant na přípravu harisy je tento recept:
6 ks chilli papriček
1 ks cibule
2 cl octa
2 cl olivového oleje
1 lžíce medu
1 lžička soli
Chilli papričky s cibulí rozmixujeme. Pak na oleji krátce podusíme. Přidáme olej, ocet, med a sůl. Dobře promícháme a necháme uležet.