REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlíva fialová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba, v kuchyni nemá žádné využití.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lentinus torulosus syn. Panus conchatus

Nejedlá ……………………. Hlíva fialová je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste nepříliš hojně trsnatě na pařezech listnáčů, zejména buků a bříz, vzácně i na jiných druzích.

Klobouk až 100 mm, nepravidelný, nálevkovitý až škeblovitý, hladk, lysý, ve stáří často jemně šupinkatý, zpočátku fialový, pak fialově hnědý, nakonec okrově hnědý. Lupeny sbíhavé, nízké, v mládí nafialovělé, potom okrové, ale na ostří zůstavající dlouho fialové. Třeň postranní, krátký až 15 mm, v mládí nafialovělý, pak světle okrový, na bázi mírně plstnatý.

Možná záměna:

Plodnice jsou nápadné fialovým zbarvením a také díky ekologii záměna nehrozí.

Autor textu i fotografie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy