REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hledáte zázračnou dietu? Výběr těch nejznámějších najdete zde

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hodování kolem vánoc a Nového roku jistě zanechalo stopy na mnohých z nás, především pak na našich postavách. A proto není divu, že některým kalhoty nebo sukně začínají být malé v pase a škrtí … Tato okolnost, ale také vánoční předsevzetí zvyšuje řady těch, co začínají v tomto období přemýšlet, co s nadbytečnými kily, jak zhubnout. Ovšem jak na to? Existuje opravdu zaručená dieta na hubnutí, která vám zajistí, že vám několik kilogramů přebytečného tuku zmizí jako nic?


V naší databázi najdete desítky vyzkoušených diet, ovšem, která je ta pravá, to zjistíte jenom tak, že ji prostě sami vyzkoušíte. Ovšem držet dietu bez dostatku pohybu na čerstvém vzduchu a ve stresu snad ani nemá smysl. A bez dřiny a vůle to také nepůjde! A pravda je taková, že ve zkutečnosti ani tak nezáleží na typu diety, kterou chcete držet, ale na pečlivém a dlouhodobém dodržování toho či onoho konkrétního režimu hubnutí. A to právě bývá kámen úrazu.

Většina lidí zavrhuje nebo řadí mezi nejméně oblíbené diety ty, které se liší zásadně od běžné stravy, například ty diety, u kterých se konzumuje jedna ingredience, nebo jen několik málo ingrediencí. A neoblíbená, vlastně přímo nevhodná je i metoda totálního hladovění. Jednak tuto dietu většina lidí dlouho nevydrží a dále extrémní hladovění dlouhodobě lidskému tělu spíše ublíží, než pomůže. To však neplatí při krátké očistě těla, kdy pijeme jen nesladké nápoje a například pouze jeden den nejíme. Krátkodobé a pravidelné hladovění, například jednou týdně, nebo jednou měsíčně prokazatelně našemu tělu pomáhá!

Když už chceme začít s dietou, není nad to poradit se s odborníkem na zdravou výživu, nebo alespoň se svým lékařem. Je lepší zvolit dietu, která na první pohled není tak účinná, ale u které naše tělo dostává vše potřebné pro správné fungování. Často stačí více než držet dietu, jen upravit jídelníček, začít konzumovat přiměřené množství bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Naše strava však musí také obsahovat potřebné množství vlákniny, tepelným zpracováním nezničených aktivních enzymů a co nejméně se vyskytujících škodlivých a cizorodých látek. Málo kdo ví, že tělu musíme pro zdravé stárnutí zajistit dnes známých téměř 50 živin a výživových faktorů a to v optimálním množství a oproti tomu nevnášet do těla zdraví škodlivé a nebezpečné látky.

A tak kterou dietu držet, pokud se pro ni rozhodnu?

Jak jsem psal na začátku, na každého různé diety působí jinak … tak pokud vůbec držet dietu (lepší je jen upravit jídelníček a jíst 5x až 6x denně v malých dávkách a sportovat, aktivně žít a pokud možno se nerozčilovat), pak si zde dovolím jen vyjmenovat pár těch nejznámějších:

  • Dělěná strava – Tuto teorii dělené stravy vyvinul již na počátku minulého století MUDr. Hay, ale proslulou se stala až v moderní době, kdy se začal vést trend ke štíhlé linii. Dělená strava má pomoci hubnout bez pocitu hladu a mučivého odříkávání, což ale není její hlavní cíl. Tím cílem má být lepší snášenlivost jídel.
  • Dieta podle krevních skupin – Vychází z předpokladu, že lidem s různou krevní skupinou vyhovuje různá strava.
  • Bezuhlovodanová čili bezsacharidová dieta – Je založena na co nejnižší možné, nejlépe však nulové, konzumaci potravin obsahujících sacharidy (tj. cukry a škroby). Naopak ale nezakazuje tuky a bílkoviny.
  • Tukožravá dieta – Základem této diety je tzv. tukožroutská polévka, které můžete sníst neomezené množství, vlastně pokaždé, když pocítíte hlad. Další pro tělo potřebné látky doplňujeme zeleninou a ovocem. Zakázáno je veškeré pečivo, alkohol, nápoje s bublinkami, smažená jídla …
  • Jednodruhová dieta – Po celý den můžete jíst jen jednu vybranou potravinu, např. kuřecí nebo hovězí maso, celozrnné těstoviny, netučnou rybu či co vás právě napadne.
  • Hollywoodská (ovocná) dieta – Sapočívá ve výhradním pojídání ovoce. Druhy můžete libovolně kombinovat, například kiwi a hrozny, ananas, banán…
  • Plážová dieta – Princip této třífázové diety je jednoduchý: málo tuků, málo sacharidů a hodně vlákniny. První fáze je nejpřísnější, kdo ji ale překoná, neměl by mít pak potíže stravovat se tímto způsobem třeba i celý život, udržet si rozumnou váhu a navíc žít mnohem zdravěji.
  • Bodová dieta – Je založena na bodovém systému, který přiřazuje určité číslo podle kalorické a výživové hodnoty jednotlivým druhům potravin. Na den je stanovena bodová hranice, která nesmí být překročena, má-li být docíleno redukčního efektu.
  • Weight Watchers dieta – Opět dieta s bodovým ohodnocením. Každé jídlo je ohodnoceno počtem bodů, přičemž každý smí denně „sníst“ jen jejich určitý počet. Ženám je dovoleno denně dosáhnout hodnoty mezi 18 a 26 body, mužům 30–34 bodů. Princip je jednoduchý. Čím méně bodů má jídlo, tím více ho smíte jíst.
  • Atkinsova dieta – Tuky povoleny, bílkoviny také, vyhýbejte se jen cukrům! Takže třeba místo chleba, těstovin a brambor by měl člověk jíst například maso a vejce. Je povolen “běžný” sýr, ryby, máslo, na saláty olivový olej.
  • Montignacova dieta – Rozlišuje mezi dobrými (celozrnný chléb) a špatnými (bílý chléb) uhlohydráty. Některé potraviny se nesmí kombinovat (např. chléb a máslo), zakázané jsou i ty, které obsahují uhlohydráty a tuk (např. arašídy). Co je dále zakázáno: Vše, co obsahuje bílou mouku nebo bílý cukr. Vše z kynutého těsta. Všechny ovocné džusy. Buráky, plnotučné mléko, med, míchané nápoje, bonbony, těstoviny (kromě špaget). Co je dovoleno: Tuky, bílkoviny, saláty, sýry, olivy, chřest, fazole, celozrnné pečivo, avokádo, steaky, jablka, hrušky, špenát, mořský losos, čočka, slanina, červené víno, hořká čokoláda, müsli bez cukru, šunka, salám, vajíčka… Při jídle se má málo pít. Zažívání a trávení by měly proběhnout takřka bez vody. Ovoce se smí jíst pouze samotné.
  • GLYX dieta – Třídí jídla podle “glykemického indexu” (GLYX), každá potravina má číslo mezi 1 a 120. Jezte potraviny s hodnotou GLYX pod 50. Volte přírodní potraviny. Hladovět je ale přísně zakázáno!
  • South-Beach dieta – Při této dietě se musí jíst co nejméně uhlovodanů (tedy žádné brambory, bílý chléb, pizzu, nudle či světlé pečivo). Omezit se musí i konzumace rýže, těstovin a bílého cukru. Úplně tabu jsou kůže z drůbeže, smetana, hovězí žebírka, játra, sýry jako Brie a Ementál, stejně jako rajčata, kukuřice, červená řepa a vodní meloun. Při vaření se používá olivový, řepkový či ořechový olej. Bílkoviny, včetně vajíček, sýrů a másla, jsou dovoleny. Jí se pětkrát denně!
  • Zónová dieta – Zde se jedná o druh alternativní výživy, prvotní účel není zhubnutí, ale ozdravění stravy, zlepšení stravovacích návyků. Když v 80. letech 20. století dr. Barry Sears zkoumal důvody obezity v USA, zjistil, že hlavní příčinou je vysoký podíl sacharidů ve stravě. Vypracoval tedy principy tzv. zónové diety. Základem je správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků v každém jídle.

Další články k tématu:

Základní pravidla pro dietyVhodné potraviny užívané při dietěDiety a zdravotní pokrmy, dietologie, Léčebná výživa – nauka o dietách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy