REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hledáte zázračnou dietu? Výběr těch nejznámějších najdete zde

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Hodování kolem vánoc a Nového roku jistě zanechalo stopy na mnohých z nás, především pak na našich postavách. A proto není divu, že některým kalhoty nebo sukně začínají být malé v pase a škrtí … Tato okolnost, ale také vánoční předsevzetí zvyšuje řady těch, co začínají v tomto období přemýšlet, co s nadbytečnými kily, jak zhubnout. Ovšem jak na to? Existuje opravdu zaručená dieta na hubnutí, která vám zajistí, že vám několik kilogramů přebytečného tuku zmizí jako nic?


V naší databázi najdete desítky vyzkoušených diet, ovšem, která je ta pravá, to zjistíte jenom tak, že ji prostě sami vyzkoušíte. Ovšem držet dietu bez dostatku pohybu na čerstvém vzduchu a ve stresu snad ani nemá smysl. A bez dřiny a vůle to také nepůjde! A pravda je taková, že ve zkutečnosti ani tak nezáleží na typu diety, kterou chcete držet, ale na pečlivém a dlouhodobém dodržování toho či onoho konkrétního režimu hubnutí. A to právě bývá kámen úrazu.

Většina lidí zavrhuje nebo řadí mezi nejméně oblíbené diety ty, které se liší zásadně od běžné stravy, například ty diety, u kterých se konzumuje jedna ingredience, nebo jen několik málo ingrediencí. A neoblíbená, vlastně přímo nevhodná je i metoda totálního hladovění. Jednak tuto dietu většina lidí dlouho nevydrží a dále extrémní hladovění dlouhodobě lidskému tělu spíše ublíží, než pomůže. To však neplatí při krátké očistě těla, kdy pijeme jen nesladké nápoje a například pouze jeden den nejíme. Krátkodobé a pravidelné hladovění, například jednou týdně, nebo jednou měsíčně prokazatelně našemu tělu pomáhá!

Když už chceme začít s dietou, není nad to poradit se s odborníkem na zdravou výživu, nebo alespoň se svým lékařem. Je lepší zvolit dietu, která na první pohled není tak účinná, ale u které naše tělo dostává vše potřebné pro správné fungování. Často stačí více než držet dietu, jen upravit jídelníček, začít konzumovat přiměřené množství bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů a minerálních látek. Naše strava však musí také obsahovat potřebné množství vlákniny, tepelným zpracováním nezničených aktivních enzymů a co nejméně se vyskytujících škodlivých a cizorodých látek. Málo kdo ví, že tělu musíme pro zdravé stárnutí zajistit dnes známých téměř 50 živin a výživových faktorů a to v optimálním množství a oproti tomu nevnášet do těla zdraví škodlivé a nebezpečné látky.

A tak kterou dietu držet, pokud se pro ni rozhodnu?

Jak jsem psal na začátku, na každého různé diety působí jinak … tak pokud vůbec držet dietu (lepší je jen upravit jídelníček a jíst 5x až 6x denně v malých dávkách a sportovat, aktivně žít a pokud možno se nerozčilovat), pak si zde dovolím jen vyjmenovat pár těch nejznámějších:

  • Dělěná strava – Tuto teorii dělené stravy vyvinul již na počátku minulého století MUDr. Hay, ale proslulou se stala až v moderní době, kdy se začal vést trend ke štíhlé linii. Dělená strava má pomoci hubnout bez pocitu hladu a mučivého odříkávání, což ale není její hlavní cíl. Tím cílem má být lepší snášenlivost jídel.
  • Dieta podle krevních skupin – Vychází z předpokladu, že lidem s různou krevní skupinou vyhovuje různá strava.
  • Bezuhlovodanová čili bezsacharidová dieta – Je založena na co nejnižší možné, nejlépe však nulové, konzumaci potravin obsahujících sacharidy (tj. cukry a škroby). Naopak ale nezakazuje tuky a bílkoviny.
  • Tukožravá dieta – Základem této diety je tzv. tukožroutská polévka, které můžete sníst neomezené množství, vlastně pokaždé, když pocítíte hlad. Další pro tělo potřebné látky doplňujeme zeleninou a ovocem. Zakázáno je veškeré pečivo, alkohol, nápoje s bublinkami, smažená jídla …
  • Jednodruhová dieta – Po celý den můžete jíst jen jednu vybranou potravinu, např. kuřecí nebo hovězí maso, celozrnné těstoviny, netučnou rybu či co vás právě napadne.
  • Hollywoodská (ovocná) dieta – Sapočívá ve výhradním pojídání ovoce. Druhy můžete libovolně kombinovat, například kiwi a hrozny, ananas, banán…
  • Plážová dieta – Princip této třífázové diety je jednoduchý: málo tuků, málo sacharidů a hodně vlákniny. První fáze je nejpřísnější, kdo ji ale překoná, neměl by mít pak potíže stravovat se tímto způsobem třeba i celý život, udržet si rozumnou váhu a navíc žít mnohem zdravěji.
  • Bodová dieta – Je založena na bodovém systému, který přiřazuje určité číslo podle kalorické a výživové hodnoty jednotlivým druhům potravin. Na den je stanovena bodová hranice, která nesmí být překročena, má-li být docíleno redukčního efektu.
  • Weight Watchers dieta – Opět dieta s bodovým ohodnocením. Každé jídlo je ohodnoceno počtem bodů, přičemž každý smí denně „sníst“ jen jejich určitý počet. Ženám je dovoleno denně dosáhnout hodnoty mezi 18 a 26 body, mužům 30–34 bodů. Princip je jednoduchý. Čím méně bodů má jídlo, tím více ho smíte jíst.
  • Atkinsova dieta – Tuky povoleny, bílkoviny také, vyhýbejte se jen cukrům! Takže třeba místo chleba, těstovin a brambor by měl člověk jíst například maso a vejce. Je povolen “běžný” sýr, ryby, máslo, na saláty olivový olej.
  • Montignacova dieta – Rozlišuje mezi dobrými (celozrnný chléb) a špatnými (bílý chléb) uhlohydráty. Některé potraviny se nesmí kombinovat (např. chléb a máslo), zakázané jsou i ty, které obsahují uhlohydráty a tuk (např. arašídy). Co je dále zakázáno: Vše, co obsahuje bílou mouku nebo bílý cukr. Vše z kynutého těsta. Všechny ovocné džusy. Buráky, plnotučné mléko, med, míchané nápoje, bonbony, těstoviny (kromě špaget). Co je dovoleno: Tuky, bílkoviny, saláty, sýry, olivy, chřest, fazole, celozrnné pečivo, avokádo, steaky, jablka, hrušky, špenát, mořský losos, čočka, slanina, červené víno, hořká čokoláda, müsli bez cukru, šunka, salám, vajíčka… Při jídle se má málo pít. Zažívání a trávení by měly proběhnout takřka bez vody. Ovoce se smí jíst pouze samotné.
  • GLYX dieta – Třídí jídla podle “glykemického indexu” (GLYX), každá potravina má číslo mezi 1 a 120. Jezte potraviny s hodnotou GLYX pod 50. Volte přírodní potraviny. Hladovět je ale přísně zakázáno!
  • South-Beach dieta – Při této dietě se musí jíst co nejméně uhlovodanů (tedy žádné brambory, bílý chléb, pizzu, nudle či světlé pečivo). Omezit se musí i konzumace rýže, těstovin a bílého cukru. Úplně tabu jsou kůže z drůbeže, smetana, hovězí žebírka, játra, sýry jako Brie a Ementál, stejně jako rajčata, kukuřice, červená řepa a vodní meloun. Při vaření se používá olivový, řepkový či ořechový olej. Bílkoviny, včetně vajíček, sýrů a másla, jsou dovoleny. Jí se pětkrát denně!
  • Zónová dieta – Zde se jedná o druh alternativní výživy, prvotní účel není zhubnutí, ale ozdravění stravy, zlepšení stravovacích návyků. Když v 80. letech 20. století dr. Barry Sears zkoumal důvody obezity v USA, zjistil, že hlavní příčinou je vysoký podíl sacharidů ve stravě. Vypracoval tedy principy tzv. zónové diety. Základem je správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků v každém jídle.

Další články k tématu:

Základní pravidla pro dietyVhodné potraviny užívané při dietěDiety a zdravotní pokrmy, dietologie, Léčebná výživa – nauka o dietách

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů na džemy a marmelády

Džem má řidší konzistenci a většinou obsahuje celé kousky ovoce. Marmeláda je tužší a připravujeme ji z hodně vyzrálého ovoce, které buď prolisujeme strojkem na ovoce, nebo rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Takže stručně: džem se vaří z celého nebo na kousky nakrájeného ovoce, základem marmelády je ovocný protlak (prolisované ovoce). Ale dost teorie! Přinášíme vám ty nejlepší recepty na džemy a marmelády z naší databáze. Tady jsou.

číst dále ...

Hranolky mají svůj den, co o nich víte?

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

číst dále ...

Tančící, Teddy i Zlatý: Mezinárodní den gumových medvídků je po roce opět tu

Léto je tu a s ním i prázdniny plné zábavy. Zpestřete si tyto dny a 15. července oslavte Mezinárodní den gumových medvídků, kteří se po generace těší oblibě po celém světě. Významný je tento rok především pro Haribo, největšího výrobce želatinových bonbonů, které letos slaví 100 let od svého založení. Znáte všechny medvídky, kteří patří do jeho rodiny?

číst dále ...

Ryba je perfektní surovina na léto. Víte, jak na ni?

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

číst dále ...

Vinařské stezky a cyklostezky

Teplé letní počasí přímo vyzývá k pohybu a aktivně strávenému času. Za vínem, sportem a nádhernou přírodou se vydejte na jižní Moravu, kde najdete několik vinařský stezek a cyklostezek. Tato unikátní 1 200 km dlouhá síť značených cyklostezek protkává území všech jihomoravských vinařských podoblastí. Trasy jednotlivých okruhů jsou perfektně zpracovány do map s informacemi o jejich délce, výškovém profilu a stavu povrchu. Nenechte krásy Moravy dlouho čekat a vydejte se vstříc krásám přírody a vína.

číst dále ...

Kulaté 3D dorty – veselé i elegantní, každý si najde ten svůj

Pomalu ubíhající karanténu jsme si krátili pečením a vařením, a tak není divu, že už nás klasické dorty začaly trochu nudit. Pokud zrovna chystáte oslavu, inspirujte se našimi zábavnými 3D dorty. Všechny jsou kulaté, a přitom každý úplně jiný.

číst dále ...

Libujete si v opalování? Pak můžete mít nedostatek vitamínu D i v létě

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy