REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hermanová Ljuba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Populární herečka a zpěvačka Ljuba Hermanová (24.3.1913 – 21.5.1996) – měla pro udržení své štíhlé linie množství receptů…


Jedním z nich byla i Mrkev po židovsku.

Mrkev nastrouháme na větší nudličky, nastrouháme jednu cibuli a 3 – 4 stroužky česneku. Cibuli a česnek dáme na máslo či olej a necháme trochu zezlátnout. Přidáme mrkev, osolíme a malinko zalijeme vodou. Dusíme do měkka. Poprášíme hladkou moukou a dodusíme. Dochutíme solí a pepřem.

Velice si pochutnávala na nejrůznějších salátech, ať už celerovém nebo bramborovém, měla ráda hovězí řízky s celerem, různě upravené ryby, např. pstruhy nebo líny.

Pstruha připravovala ve smetanové omáčce takto: potřebujeme 4 pstruhy nebo jiné ryby, 50 g másla, 20 g hladké mouky, 2 dl sladké smetany, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce jemně sekané petrželky, mletý pepř a sůl.

Očištěné a vykuchané ryby uvaříme v osolené vodě a necháme kapat. Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme vývar a smetanu, až se nám utvoří hladká omáčka. Ochutíme ji citrónovou šťávou, solí a pepřem a dáme do ní prohřát ryby, ale už nevaříme. Podáváme s bílým chlebem.

V oblibě měla i pečeného lína s kmínem. 2 líni, sůl, mletý pepř, kmín, 2 lžičky másla, zelená petrželka. Ryby očistíme, vykucháme, osolíme, okmínujeme a opepříme. Narovnáme je do pekáčku, posypeme kmínem a máslem. Dáme je do vyhřáté trouby a pečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem buď sterilovaným nebo podle sezóny.

Dalším jejím oblíbeným jídlem takto připravené vepřové řízky: Nakrájíme cibulku, vezmeme pěkný vepřový řízek, naklepeme, posolíme, opepříme, opečeme rychle na tuku po obou stranách společně s cibulkou. Připravíme si omáčku z másla, hladké mouky a mléka (pozor, musíme důkladně míchat), přidáme trochu citrónové šťávy, kari koření, plnotučnou hořčici, podle chuti kečup, rozsekáme do toho vařené vejce a podáváme s chlebem, vařenými brambory a s různými zeleninovými přílohami. Je to rychlé a velice dobré.

Houbové karbanátky. Houby osolíme, uvaříme ve vlastní šťávě asi půl hodiny, studené semeleme na masovém strojku a uděláme jako normální karbanátky. Osmažíme na kousku slaniny nakrájenou cibuli, přidáme česnek, majoránku, ale nepepříme a nemusíme dávat ani strouhanku, přidáme asi 1 lžičku solamylu a cca 2 lžíce hladké mouky, to podle množství umletých hub a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhané housce a smažíme zvolna na rozpáleném oleji. A jako přílohu podáváme salát z nastrouhaného celeru, ochucený citrónovou šťávou a trochou oleje a cukru.

A jaké byly Vánoce u Ljuby Hermanové? Vždycky se těšila na dobrý salát ( ten jí vždycky pochválil i velký herec pan Jan Werich, neboť o ní říkal, že kdyby měl restauraci, tak by mu tam dělala vrchní salátku ). Nejkrásnější Vánoce zažila v 18 letech. Sice nebylo tolik dárků, ale byla jistě laskavější doba. Z té doby měla ještě uchovaný dopis, který napsala Ježíškovi: „Milý Ježíšku, prosila bych tě o knížku, zástěrku a brusle. Luběnka.“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy