REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hermanová Ljuba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Populární herečka a zpěvačka Ljuba Hermanová (24.3.1913 – 21.5.1996) – měla pro udržení své štíhlé linie množství receptů…


Jedním z nich byla i Mrkev po židovsku.

Mrkev nastrouháme na větší nudličky, nastrouháme jednu cibuli a 3 – 4 stroužky česneku. Cibuli a česnek dáme na máslo či olej a necháme trochu zezlátnout. Přidáme mrkev, osolíme a malinko zalijeme vodou. Dusíme do měkka. Poprášíme hladkou moukou a dodusíme. Dochutíme solí a pepřem.

Velice si pochutnávala na nejrůznějších salátech, ať už celerovém nebo bramborovém, měla ráda hovězí řízky s celerem, různě upravené ryby, např. pstruhy nebo líny.

Pstruha připravovala ve smetanové omáčce takto: potřebujeme 4 pstruhy nebo jiné ryby, 50 g másla, 20 g hladké mouky, 2 dl sladké smetany, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce jemně sekané petrželky, mletý pepř a sůl.

Očištěné a vykuchané ryby uvaříme v osolené vodě a necháme kapat. Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme vývar a smetanu, až se nám utvoří hladká omáčka. Ochutíme ji citrónovou šťávou, solí a pepřem a dáme do ní prohřát ryby, ale už nevaříme. Podáváme s bílým chlebem.

V oblibě měla i pečeného lína s kmínem. 2 líni, sůl, mletý pepř, kmín, 2 lžičky másla, zelená petrželka. Ryby očistíme, vykucháme, osolíme, okmínujeme a opepříme. Narovnáme je do pekáčku, posypeme kmínem a máslem. Dáme je do vyhřáté trouby a pečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem buď sterilovaným nebo podle sezóny.

Dalším jejím oblíbeným jídlem takto připravené vepřové řízky: Nakrájíme cibulku, vezmeme pěkný vepřový řízek, naklepeme, posolíme, opepříme, opečeme rychle na tuku po obou stranách společně s cibulkou. Připravíme si omáčku z másla, hladké mouky a mléka (pozor, musíme důkladně míchat), přidáme trochu citrónové šťávy, kari koření, plnotučnou hořčici, podle chuti kečup, rozsekáme do toho vařené vejce a podáváme s chlebem, vařenými brambory a s různými zeleninovými přílohami. Je to rychlé a velice dobré.

Houbové karbanátky. Houby osolíme, uvaříme ve vlastní šťávě asi půl hodiny, studené semeleme na masovém strojku a uděláme jako normální karbanátky. Osmažíme na kousku slaniny nakrájenou cibuli, přidáme česnek, majoránku, ale nepepříme a nemusíme dávat ani strouhanku, přidáme asi 1 lžičku solamylu a cca 2 lžíce hladké mouky, to podle množství umletých hub a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhané housce a smažíme zvolna na rozpáleném oleji. A jako přílohu podáváme salát z nastrouhaného celeru, ochucený citrónovou šťávou a trochou oleje a cukru.

A jaké byly Vánoce u Ljuby Hermanové? Vždycky se těšila na dobrý salát ( ten jí vždycky pochválil i velký herec pan Jan Werich, neboť o ní říkal, že kdyby měl restauraci, tak by mu tam dělala vrchní salátku ). Nejkrásnější Vánoce zažila v 18 letech. Sice nebylo tolik dárků, ale byla jistě laskavější doba. Z té doby měla ještě uchovaný dopis, který napsala Ježíškovi: „Milý Ježíšku, prosila bych tě o knížku, zástěrku a brusle. Luběnka.”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy