REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hermanová Ljuba

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Populární herečka a zpěvačka Ljuba Hermanová (24.3.1913 – 21.5.1996) – měla pro udržení své štíhlé linie množství receptů…


Jedním z nich byla i Mrkev po židovsku.

Mrkev nastrouháme na větší nudličky, nastrouháme jednu cibuli a 3 – 4 stroužky česneku. Cibuli a česnek dáme na máslo či olej a necháme trochu zezlátnout. Přidáme mrkev, osolíme a malinko zalijeme vodou. Dusíme do měkka. Poprášíme hladkou moukou a dodusíme. Dochutíme solí a pepřem.

Velice si pochutnávala na nejrůznějších salátech, ať už celerovém nebo bramborovém, měla ráda hovězí řízky s celerem, různě upravené ryby, např. pstruhy nebo líny.

Pstruha připravovala ve smetanové omáčce takto: potřebujeme 4 pstruhy nebo jiné ryby, 50 g másla, 20 g hladké mouky, 2 dl sladké smetany, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce jemně sekané petrželky, mletý pepř a sůl.

Očištěné a vykuchané ryby uvaříme v osolené vodě a necháme kapat. Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, přidáme vývar a smetanu, až se nám utvoří hladká omáčka. Ochutíme ji citrónovou šťávou, solí a pepřem a dáme do ní prohřát ryby, ale už nevaříme. Podáváme s bílým chlebem.

V oblibě měla i pečeného lína s kmínem. 2 líni, sůl, mletý pepř, kmín, 2 lžičky másla, zelená petrželka. Ryby očistíme, vykucháme, osolíme, okmínujeme a opepříme. Narovnáme je do pekáčku, posypeme kmínem a máslem. Dáme je do vyhřáté trouby a pečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem buď sterilovaným nebo podle sezóny.

Dalším jejím oblíbeným jídlem takto připravené vepřové řízky: Nakrájíme cibulku, vezmeme pěkný vepřový řízek, naklepeme, posolíme, opepříme, opečeme rychle na tuku po obou stranách společně s cibulkou. Připravíme si omáčku z másla, hladké mouky a mléka (pozor, musíme důkladně míchat), přidáme trochu citrónové šťávy, kari koření, plnotučnou hořčici, podle chuti kečup, rozsekáme do toho vařené vejce a podáváme s chlebem, vařenými brambory a s různými zeleninovými přílohami. Je to rychlé a velice dobré.

Houbové karbanátky. Houby osolíme, uvaříme ve vlastní šťávě asi půl hodiny, studené semeleme na masovém strojku a uděláme jako normální karbanátky. Osmažíme na kousku slaniny nakrájenou cibuli, přidáme česnek, majoránku, ale nepepříme a nemusíme dávat ani strouhanku, přidáme asi 1 lžičku solamylu a cca 2 lžíce hladké mouky, to podle množství umletých hub a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhané housce a smažíme zvolna na rozpáleném oleji. A jako přílohu podáváme salát z nastrouhaného celeru, ochucený citrónovou šťávou a trochou oleje a cukru.

A jaké byly Vánoce u Ljuby Hermanové? Vždycky se těšila na dobrý salát ( ten jí vždycky pochválil i velký herec pan Jan Werich, neboť o ní říkal, že kdyby měl restauraci, tak by mu tam dělala vrchní salátku ). Nejkrásnější Vánoce zažila v 18 letech. Sice nebylo tolik dárků, ale byla jistě laskavější doba. Z té doby měla ještě uchovaný dopis, který napsala Ježíškovi: „Milý Ježíšku, prosila bych tě o knížku, zástěrku a brusle. Luběnka.”

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy