REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grissini – tyčinky urozeného původu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?


Historie těchto tyčinek má všechny atributy starých pověstí: šlechtické město Turín v severoitalském Piemontu, mladý panovník s chatrným zdravím a dvorní pekař se svými tovaryši. A nejen to. Podle kronik se jich nemohl nabažit ani sám Napoleon. Kvůli němu bylo dokonce nutné zřídit kurýra mezi Paříží a Turínem na převoz grissin, které císař nazýval „les petits batons de Turin“. I dnes je tato jednoduchá pochoutka z mouky, vody a někdy oleje či sádla nedílnou součástí italských stolů, kde se často používá místo chleba, pro přípravu tradičních pokrmů a pracují s ní i michelinští šéfkuchaři.

 

 

Trocha historie

Vymyslel je slavný turínský pekař Antonio Brunero v roce 1679 na žádost dvorního lékaře rodiny Savojských, pana Pecchia di Lanzo. Rodiče tehdy dvouletého vévody Vittoria Amedea II. měli obavy o jeho zdraví: malý chlapec špatně trávil chlebovou střídku. A tak pekař Brunero spolu s tovaryši začal vymýšlet lehký a zároveň dobře propečený chléb, který by měl střídky jen velmi málo. Natahovali a stále ztenčovali tehdejší typický chléb, až vytvořili dlouhou tenkou tyčinku, která měla málo střídky a krásně křupavou kůrku. Výrobní postup vyžadoval přítomnost čtyř tovaryšů, kteří se věnovali jednotlivým úkolům: hnětení, natahování, tvarování a pečení.

Dnes jsou grissini k dostání v mnoha různých délkách i tloušťkách. Bohatý výběr nabízí například síť italských prodejen La Formaggeria Gran Moravia, kde koupíte i rozmarýnové nebo krátké mini grissini Zufi ochucené bazalkovým pestem v praktickém balení na cesty.

 

Lahodné kombinace

Za své rozšíření grissini vděčí několika jednoduchým ingrediencím úspěchu: jsou lehčí než chléb, snadno se uchovávají, výtečně se konzumují za všech okolností vevnitř i venku, jsou dokonalé k uzeninám i sýrům. A v jakých kombinacích si grissini co nejlépe vychutnat? Můžete je omotat plátky šunky prosciutto crudo nebo prosciutto cotto, namáčet v ricottových pomazánkách nebo ve sladkých krémech s čokoládou či sušeným ovocem, servírovat s různými omáčkami či měkkými sýry jako gorgonzola nebo stracchino a používat je přitom jako lžičku. Díky své pórovitosti se hodí ke všem polévkám: můžete je nalámat na malé kousky a použít je do polévky místo krutonů.

 

Vyzkoušejte je s…

  • masovými kuličkami s rajčatovou omáčkou
  • salámem, kostičkami sýra Gran Moravia a sušenými rajčaty
  • salátem z luštěnin a cibule
  • grilovanou vepřovou kotletou a grilovanou paprikou
  • studenou rajčatovou polévkou s ricottou a černými olivami
  • šunkou prosciutto crudo, krémem z ricotty a pečenými cibulkami
  • mozzarelou a ančovičkami
  • zeleninovým salátem s vejcem natvrdo
  • mozzarellou, nakládanými rajčátky, olivami a kapary
  • nakládaným tuňákem, pečenými artyčoky a orestovaným pórkem
 

Při vaření

V teplé kuchyni se grissini používají nalámané. Jedním z nejslavnějších kuchařů, který je používá, je michelinský šéfkuchař Davide Scabin. Ve své restauraci Combal.Zero v Rivoli používá nadrcené grissini k obalení plátků masa s bylinkami. Strouhanka z grissin se kromě masa hodí také na ryby, do plněných rajčat a na gratinovanou zeleninu. Jednoduše grissini vložte do sáčku a rozbijte pomocí paličky na maso. Nalámané na malé kousky jsou vynikající do cibulačky se sýrem Gran Moravia nebo na omeletu s brokolicí a salsicciou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Cestujte po Česku za jídlem: Jiný kraj, jiný gastro zážitek

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy