REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme (rožníme) sele

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opravdu dobře ugrilovat sele, není zase taková věda, jak to vypadá na začátku, je však potřeba dodržet některá základní pravidla.


 

První pravidlo: Sele má nejlepší maso u váhy kolem 35-40 kg, pokud máme prase menší, je samá kost a masa je velmi málo. Větší prasátko má zase moc tuku a většinou je i starší a tak nemá tu správnou šťavnatost.

Druhé pravidlo: Je nutné maso napíchat injekcemi s náplní oleje a grilovacího koření.

Nálev na napíchání selat:

  • 2 l vody
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1 kg masa cca 2 g soli)

Nálev se nechá projít varem a po vychlazení se napichuje maso velkou veter. injekční stříkačkou s jehlou. Nesmí se zapomenout nálev po vychladnutí přecedit přes jemný cedník nebo plátno!!! Tento recept lze použít i při pečení kuřat, krůt…, drůbež obecně nakládáme jeden den předem.

 

 

Třetí pravidlo: Sele je třeba naložit 4-5 dnů předem, před samotným grilováním, do láku a uložit ho do chladného místa, nejlépe studeného sklepu, či speciální chladící komory, kde je teplota mezi 8-10 °C.

Čtvrté pravidlo: Maso grilujeme na mírném ohni 10-15 hodin. Můžeme vše urychlit tak, že sele důkladně obalíme minimálně do tří vrstev alobalu a pak je zprudka (utopené v ohni) grilujeme cca 2 hodiny. Pokud nám někde alobal prohoří, musíme ho opět přeobalit. Po dvou hodinách alobal odstraníme a pak již jen dopíkáme kůrčičku.

 

 

Recept na 5 l nálevu na potírání:

  • 2 l oleje
  • 1,5 l vody
  • 1,5 l piva
  • 4-6 ks stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce grilovacího koření
  • 4 polévkové lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce vegety

Páté pravidlo: Čerstvě napíchlé sele necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech selete do pravidelných kosoúhelníků, potíráme olejovým lákem s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení selátka kolem své osy a to co nejpomaleji.

 

 

Šesté pravidlo: Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, selátko tak získá příjemnou vůni.

Recept na pomazánku z kůže: Většina lidí kůži ze selátka vyhazuje. My vám předkládáme recept na zpracování kůže tak, aby chutnala a nekončila v koši.

  1. Kůži pomeleme 2x v masovém strojku
  2. Podle váhy pomleté kůže doplníme do mísy jednu třetinu množství přepuštěného sádla (3 kůže:1 sádlo)
  3. Přidáme několik česnekových stroužků rozetřených se solí, pepř, sůl (vše dle chuti)
  4. Důkladně celou směs promícháme
  5. Podáváme s čerstvým chlebem, nebo sterilujeme tak, že do dvou třetin zavařovací sklenice vložíme směs, dobře uzavřeme a sterilujeme dva dny za sebou po 1 hodině, při teplotě tak 100 °C.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy