REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme (rožníme) sele

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opravdu dobře ugrilovat sele, není zase taková věda, jak to vypadá na začátku, je však potřeba dodržet některá základní pravidla.


 

První pravidlo: Sele má nejlepší maso u váhy kolem 35-40 kg, pokud máme prase menší, je samá kost a masa je velmi málo. Větší prasátko má zase moc tuku a většinou je i starší a tak nemá tu správnou šťavnatost.

Druhé pravidlo: Je nutné maso napíchat injekcemi s náplní oleje a grilovacího koření.

Nálev na napíchání selat:

  • 2 l vody
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžička červené papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 1 vrchovatá lžíce soli (na 1 kg masa cca 2 g soli)

Nálev se nechá projít varem a po vychlazení se napichuje maso velkou veter. injekční stříkačkou s jehlou. Nesmí se zapomenout nálev po vychladnutí přecedit přes jemný cedník nebo plátno!!! Tento recept lze použít i při pečení kuřat, krůt…, drůbež obecně nakládáme jeden den předem.

 

 

Třetí pravidlo: Sele je třeba naložit 4-5 dnů předem, před samotným grilováním, do láku a uložit ho do chladného místa, nejlépe studeného sklepu, či speciální chladící komory, kde je teplota mezi 8-10 °C.

Čtvrté pravidlo: Maso grilujeme na mírném ohni 10-15 hodin. Můžeme vše urychlit tak, že sele důkladně obalíme minimálně do tří vrstev alobalu a pak je zprudka (utopené v ohni) grilujeme cca 2 hodiny. Pokud nám někde alobal prohoří, musíme ho opět přeobalit. Po dvou hodinách alobal odstraníme a pak již jen dopíkáme kůrčičku.

 

 

Recept na 5 l nálevu na potírání:

  • 2 l oleje
  • 1,5 l vody
  • 1,5 l piva
  • 4-6 ks stroužků česneku
  • 4 polévkové lžíce grilovacího koření
  • 4 polévkové lžíce hovězího vývaru (v prášku)
  • 1 polévková lžíce sojové omáčky
  • 1 polévková lžíce vegety

Páté pravidlo: Čerstvě napíchlé sele necháme mírně opéci do napnutí kůže, pak kůži nařízneme na všech místech selete do pravidelných kosoúhelníků, potíráme olejovým lákem s grilovacím kořením a hlavně dohlížíme na pravidelné točení selátka kolem své osy a to co nejpomaleji.

 

 

Šesté pravidlo: Nejlépe se potírá grilované maso větvičkami jalovce, selátko tak získá příjemnou vůni.

Recept na pomazánku z kůže: Většina lidí kůži ze selátka vyhazuje. My vám předkládáme recept na zpracování kůže tak, aby chutnala a nekončila v koši.

  1. Kůži pomeleme 2x v masovém strojku
  2. Podle váhy pomleté kůže doplníme do mísy jednu třetinu množství přepuštěného sádla (3 kůže:1 sádlo)
  3. Přidáme několik česnekových stroužků rozetřených se solí, pepř, sůl (vše dle chuti)
  4. Důkladně celou směs promícháme
  5. Podáváme s čerstvým chlebem, nebo sterilujeme tak, že do dvou třetin zavařovací sklenice vložíme směs, dobře uzavřeme a sterilujeme dva dny za sebou po 1 hodině, při teplotě tak 100 °C.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Jahody, konečně!

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy