REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme krůtu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám tady přiblížíme, jak se krůta upravuje ve Východních Čechách.


Letní čas je vhodný k příjemnému posezení u grilu v kruhy svých nejbližších přátel. Kuřátka se nám již přejedla, se seletem je hodně práce, tak co by jsme mohli ještě na ohni točit? Skvělý je samozřejmě vepřový špíz, někdo má rád nutrii, běžně se také griluje vepřová kýta. Často opomíjené je však krůtí maso. Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám teď přiblížíme, jak se krůta upravuje ve východních Čechách.

 

 

Nejprve si připravíme nálev na napíchání:

Ingredience na nálev na napíchání:

  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce, drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 2 l vody
  • 1 ks větší cibule
  • 2 ks stroužky česneku
  • 15 g soli na 1 kg masa

Do dvou litrů vody hodíme koření, na plátky pokrájenou, oloupanou cibuli a česnek. Osolíme podle váhy masa, které budeme napichovat (na 1kg masa použijeme 15 g soli). Vše přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, pak ho necháme vychladnout. Vychladlý nálev přecedíme.

 

Ostatní ingredience:

  • 1 ks krůty
  • 4 ks větší mrkve
  • 4 ks větší petržele
  • 200 g anglické slaniny
  • 100 g grilovacího koření
  • 1 l oleje

 

Další postup je prošpikování krůty:

Anglickou slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit. Omytou, očištěnou zeleninu nakrájíme také na hranolky. Zeleninové hranolky spolu s mraženou anglickou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do svaloviny krůty tzv. ji prošpikujeme.

 

Čas krůtu napíchat:

Nyní krůtu napícháme připraveným nálevem a to pomocí injekční stříkačky s velkou jehlou. V lednici necháme maso 2-3 dny uležet.

 

 

Grilujeme krůtu:

Naloženou krůtu pozvolna grilujeme v celku nejlépe, na motorkem hnané, otočné, jehle. Při grilování maso potíráme nálevem připraveným z 1l oleje a 100g grilovacího koření. V průběhu grilování krůtu rovnoměrně, ze všech stran, ořezáváme. Vždy po oříznutí plátků masa ji opět potřeme potěrem z oleje a grilovacího koření. Potírání provádíme nejlépe pomocí větviček jalovce, maso tak získá příjemnou kořeněnou chuť. První ořez bývá zhruba po 3-4 hodinách pečení, pak okrajování masa opakujeme cca po 30 minutách.

 

Marináda na potírání krůty:

  • 1 l oleje
  • 100 g grilovacího koření

Takto připravená marináda dodá grilovanému masu šmrnc, ale samozřejmě, lze ji, dle chuti, nahradit jiným kořením, případně doplnit o česnek a další pikantnější ingredience. Nezapomeňte však, že všeho moc škodí a není řešení smíchat 10 druhů koření dohromady jen za cenu, aby jste byli originální. Pak Váš pokrm může dopadnout, jako u pejska a kočičky v pohádce: „Jak vařili dort“!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy