REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme krůtu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám tady přiblížíme, jak se krůta upravuje ve Východních Čechách.


Letní čas je vhodný k příjemnému posezení u grilu v kruhy svých nejbližších přátel. Kuřátka se nám již přejedla, se seletem je hodně práce, tak co by jsme mohli ještě na ohni točit? Skvělý je samozřejmě vepřový špíz, někdo má rád nutrii, běžně se také griluje vepřová kýta. Často opomíjené je však krůtí maso. Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám teď přiblížíme, jak se krůta upravuje ve východních Čechách.

 

 

Nejprve si připravíme nálev na napíchání:

Ingredience na nálev na napíchání:

  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce, drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 2 l vody
  • 1 ks větší cibule
  • 2 ks stroužky česneku
  • 15 g soli na 1 kg masa

Do dvou litrů vody hodíme koření, na plátky pokrájenou, oloupanou cibuli a česnek. Osolíme podle váhy masa, které budeme napichovat (na 1kg masa použijeme 15 g soli). Vše přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, pak ho necháme vychladnout. Vychladlý nálev přecedíme.

 

Ostatní ingredience:

  • 1 ks krůty
  • 4 ks větší mrkve
  • 4 ks větší petržele
  • 200 g anglické slaniny
  • 100 g grilovacího koření
  • 1 l oleje

 

Další postup je prošpikování krůty:

Anglickou slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit. Omytou, očištěnou zeleninu nakrájíme také na hranolky. Zeleninové hranolky spolu s mraženou anglickou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do svaloviny krůty tzv. ji prošpikujeme.

 

Čas krůtu napíchat:

Nyní krůtu napícháme připraveným nálevem a to pomocí injekční stříkačky s velkou jehlou. V lednici necháme maso 2-3 dny uležet.

 

 

Grilujeme krůtu:

Naloženou krůtu pozvolna grilujeme v celku nejlépe, na motorkem hnané, otočné, jehle. Při grilování maso potíráme nálevem připraveným z 1l oleje a 100g grilovacího koření. V průběhu grilování krůtu rovnoměrně, ze všech stran, ořezáváme. Vždy po oříznutí plátků masa ji opět potřeme potěrem z oleje a grilovacího koření. Potírání provádíme nejlépe pomocí větviček jalovce, maso tak získá příjemnou kořeněnou chuť. První ořez bývá zhruba po 3-4 hodinách pečení, pak okrajování masa opakujeme cca po 30 minutách.

 

Marináda na potírání krůty:

  • 1 l oleje
  • 100 g grilovacího koření

Takto připravená marináda dodá grilovanému masu šmrnc, ale samozřejmě, lze ji, dle chuti, nahradit jiným kořením, případně doplnit o česnek a další pikantnější ingredience. Nezapomeňte však, že všeho moc škodí a není řešení smíchat 10 druhů koření dohromady jen za cenu, aby jste byli originální. Pak Váš pokrm může dopadnout, jako u pejska a kočičky v pohádce: „Jak vařili dort“!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy