REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Grilujeme krůtu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám tady přiblížíme, jak se krůta upravuje ve Východních Čechách.


Letní čas je vhodný k příjemnému posezení u grilu v kruhy svých nejbližších přátel. Kuřátka se nám již přejedla, se seletem je hodně práce, tak co by jsme mohli ještě na ohni točit? Skvělý je samozřejmě vepřový špíz, někdo má rád nutrii, běžně se také griluje vepřová kýta. Často opomíjené je však krůtí maso. Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám teď přiblížíme, jak se krůta upravuje ve východních Čechách.

 

 

Nejprve si připravíme nálev na napíchání:

Ingredience na nálev na napíchání:

  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce, drceného kmínu
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička červené pálivé papriky
  • 2 l vody
  • 1 ks větší cibule
  • 2 ks stroužky česneku
  • 15 g soli na 1 kg masa

Do dvou litrů vody hodíme koření, na plátky pokrájenou, oloupanou cibuli a česnek. Osolíme podle váhy masa, které budeme napichovat (na 1kg masa použijeme 15 g soli). Vše přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut, pak ho necháme vychladnout. Vychladlý nálev přecedíme.

 

Ostatní ingredience:

  • 1 ks krůty
  • 4 ks větší mrkve
  • 4 ks větší petržele
  • 200 g anglické slaniny
  • 100 g grilovacího koření
  • 1 l oleje

 

Další postup je prošpikování krůty:

Anglickou slaninu nakrájíme na delší hranolky, pak ji dáme do mrazáku zamrazit. Omytou, očištěnou zeleninu nakrájíme také na hranolky. Zeleninové hranolky spolu s mraženou anglickou slaninou, pomocí tenkého nože, vpravíme rovnoměrně do svaloviny krůty tzv. ji prošpikujeme.

 

Čas krůtu napíchat:

Nyní krůtu napícháme připraveným nálevem a to pomocí injekční stříkačky s velkou jehlou. V lednici necháme maso 2-3 dny uležet.

 

 

Grilujeme krůtu:

Naloženou krůtu pozvolna grilujeme v celku nejlépe, na motorkem hnané, otočné, jehle. Při grilování maso potíráme nálevem připraveným z 1l oleje a 100g grilovacího koření. V průběhu grilování krůtu rovnoměrně, ze všech stran, ořezáváme. Vždy po oříznutí plátků masa ji opět potřeme potěrem z oleje a grilovacího koření. Potírání provádíme nejlépe pomocí větviček jalovce, maso tak získá příjemnou kořeněnou chuť. První ořez bývá zhruba po 3-4 hodinách pečení, pak okrajování masa opakujeme cca po 30 minutách.

 

Marináda na potírání krůty:

  • 1 l oleje
  • 100 g grilovacího koření

Takto připravená marináda dodá grilovanému masu šmrnc, ale samozřejmě, lze ji, dle chuti, nahradit jiným kořením, případně doplnit o česnek a další pikantnější ingredience. Nezapomeňte však, že všeho moc škodí a není řešení smíchat 10 druhů koření dohromady jen za cenu, aby jste byli originální. Pak Váš pokrm může dopadnout, jako u pejska a kočičky v pohádce: „Jak vařili dort“!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy