REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gorgonzola. Sýr pro opravdové gurmány

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.


Tak trochu unavený sýr

Podle některých pramenů byl tento sýr původně nazýván „stracchino“ a datum jeho vzniku není jisté, někdy se mluví o „stracchino di Gorgonzola“, který by měl být ještě starší. Název „stracchino“ je odvozen od slova „stracco“, unavený, a pochází z románského období, kdy se tento sýr vyráběl z mléka nadojeného od unavených krav, které se vracely z horských pastvin přes Alpský region do mokřin v povodí Pádu. V tomto období region velmi vzkvétal díky klášterům, které modernizovaly zemědělství. Podle tradice se smí sýr Gorgonzola vyrábět pouze v provinciích Novara, Vercelli, Cuneo, Biella, Verbano, Cusioa, Ossola, v oblasti Piemonte a Bergamo na území Casale Monferrato, Brescia, Como, Cremona, Lecco a v Lombardii pak na území Lodi, Milano, Monza, Pavia a Varese.

 

 

K výrobě sýra Gorgonzola DOP se smí používat pouze ten den nadojené mléko z výše uvedených oblastí. Tím se zaručuje originalita a regionální unikátnost tohoto sýra. Dnes se sýr z velké části vyrábí ručně na 37 místech.

 

Sýr na sladko i na slano

Gorgonzola je výborná se syrovou zeleninou (celer, rajčata, paprika, ředkvičky), do salátů nebo jako přísada do dresinků. Výtečná je i v kombinaci s vařenou zeleninou (brambory, dýně, cukety, brokolice). Podtrhuje chuť čerstvého sezonního (fíky, hrušky, jablka, kiwi, jahody) či sušeného ovoce. Pikantní varianta Gorgonzoly se často kombinuje s marmeládami a povidly z citrusů, kaštanů nebo fíků a s omáčkou z červené cibule. V neposlední řadě je Gorgonzola výborná i s medem, nejlépe s akátovým nebo květinovým.

Vynikající a pikantní sýr Gorgonzola si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Vánoční menu – tradiční česká štědrovečerní večeře

Tradiční vánoční pokrmy na Štědrovečerní menu. Výběr 25 nejlepších tradičních českých receptů na jídla servírovaná na Štědrý den. Vybrali jsme ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na klasické štědrovečerní předkrmy, polévky, hlavní jídla i dezerty a moučníky.

číst dále ...

Studený podzim, teplé jídlo

V podzimní dny si naše tělo žádá více teplého jídla. Nejenom že se jím zahřejeme, ale dodá nám i potřebnou energii. V ideálním případě použijte i sezónní potraviny jako je řepa či brambory – ty mají výborný sytící index. Pomyslnou třešničkou je pak mák, kterým jídlo náležitě vyladíte.

číst dále ...

Máslo, které je zážitkem

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

číst dále ...

Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty.

číst dále ...

Vykouzlete sněhové aranžmá s pomocí kokosových kuliček

Každoroční obavy z Vánoc strávených na blátě můžete letos hodit za hlavu. Správnou zimní atmosféru totiž letos vykouzlíte díky lahodným kokosovým kuličkám. Stačí je dekorovat nebesky modrým nebo perleťovým posypem a doplnit sněhově bílým slavnostním aranžmá.

číst dále ...

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy