REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Filtrace vína (moštů, výluhů ovocných šťáv)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Při filtraci vína (případně i výluhů ovocných šťáv) zachycujeme kalící částice z protékajícího vína na filtrační porézní vrstvě. Na rozdíl od čiření je k filtraci nutné určité tachnické vybavení.


Na jednoduchou filtraci pro malé množství tekutin postačí láhev, filtrační papír zatočený do tvaru kornoutku a dřevěný kolíček na prádlo. Filtrační papír složený do tvaru kornoutku (viz. foto v galerii) je zastrčený v hrdle láhve a zajištěný kolíčkem na prádlo, aby do láhve mohl pronikat i vzduch.

Filtrace vína či jiných tekutin do objemu 20 l

K filtraci doporučujeme jednoduché laboratorní zařízení, tvořené Büchnerovou nálevkou (keramická nálevka s děrovým dnem), sklněnou vodní nebo jinou vývěvou, odsávací baňkou obsahu nejméně 3 l, kousek hadičky, filtračním papírem a pokud možno filtrační křemelinou. Aparaturku sestavíme tak, že do hrdla odsávací baňky nasadíme nálevku utěsněnou gumovým kruhovým prstencem. Na děrované dno položíme filtrační papír. K nástavci vodovodního kohoutku upevníme hadici s vývěvou, otevřeme přívod vody, přičemž vytékající vodu svedeme do odpadu a vývod s vytvořeným podtlakem napojíme na boční vývod odsávací baňky. Tím jsem vytvořili v odsávací baňce určitý podtlak a můžeme začít s filtrací.

Pokud máme i filtrační křemelinu, rozmícháme v torše vína 3-4 lžičky křemeliny, kterou vlijeme najednou na filtrační papír. Tím vytvoříme na dně nálevky filtační vrstvu. První podíly filtrace vracíme zpět do filtru. Při filtraci pak lijeme víno do nádoby z menší nádoby, ve které vždy rozmícháme malé množství křemeliny. Neustále rpstoucí vrstva křemeliny brání ucpávání pórů filtrační vrstvy souvislou vrstvou kalů.

Filtrace nad 20 l – profesionální filtrování vína

Větší množství vína (nad 20 l) je vhodné filtrovat na výkonějších filtrech, například deskových (viz. foto v galerii). Deskové filtry mají například filtry o rozměrech 20 x 20 a to z azbestocelulózových desek (dnes je azbest nahrazen jinými materiály), přes které protéká filtrovaná tekutina, póry desek pak zajišťují potřebné přefiltrování.

Zdroj: Ing. Karel Půhodný – Konzervace a ukládání potravin v domácnosti, 1986

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy