REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Etiketa i značky kvality vám napoví, jak poznat kvalitní potraviny

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Víme, na co si dát pozor při nákupu nejběžnějších deseti potravin. Z výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2017 o značení a vnímání značek kvality potravin, který zadal Státní zemědělský intervenční fond, vyplývá, že se trend nakupování v posledních letech otočil o 180 stupňů. Zatímco před pár lety hrála hlavní roli cena, v současnosti si spotřebitel hlídá především kvalitu a čerstvost. Rozdíly ve složení nabízeného zboží jsou však stále mnohdy propastné a spotřebitel je odkázán na podrobné čtení etiket. V tomto ohledu jsou vodítkem značky kvality, které obdrží pouze potraviny splňující přísné předpisy. Víte, co byste měli vědět, než vyrazíte na nákup? Přečtěte si užitečné rady – vše totiž na výrobku nenajdete.


Určitě se vám již stalo, že jste v rukou drželi podobné zboží a přemýšleli, zda koupit výrobek z pravé, nebo levé ruky. Který z nich bude lepší? Jaký je v nich rozdíl? Co vydrží déle čerstvé? Pokud nevíte, je ta pravá chvíle, udělat si v tom pořádek. Hodně odpovědí najdete také na etiketě, musíte ji ale umět správně číst nebo znát významy uvedených pojmů. „Krásným příkladem je kuřecí maso. Na etiketě je mimo jiné uvedena i země původu, ale běžný spotřebitel z tohoto údaje nemůže poznat, jaké podmínky zpracování jsou v dané zemi běžné,“ říká MVDr. František Mates, odborník ze Sdružení drůbežářských podniků. „Přitom to má zásadní vliv na kvalitu masa,“ doplňuje.

 

 

Kvalita = čerstvost, sezonnost a místo původu

Většina lidí si spojuje kvalitu potravin se značkami kvality – není divu, kontrola provedená Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí totiž opět potvrdila vysokou kvalitu potravin oceněných značkami Klasa a Regionální potravina. Vliv značek kvality na spotřebitele je vysoký – dvě třetiny populace se díky nim více zajímají o kvalitu potravin a obecně se snaží značkami řídit. Pod kvalitou potravin si představují čerstvost a minimum přídatných látek a konzervantů. Mezi nejznámější značky kvality patří podle spotřebitelů Klasa (89 % u podpořené znalosti). Po ní následuje značka Regionální potravina. Zhruba polovina nakupujících preferuje český sortiment a je spíše toho názoru, že se za poslední roky kvalita zlepšila. Většina je rovněž přesvědčena, že české potraviny jsou lepší než zahraniční. Spotřebitele v minulém roce přesvědčila zejména Klasa, která tak v TOP 10 českých značek zaujala čestné místo.

10 nejběžnějších potravin na pranýři: víte, co na první pohled nebo z etikety nepoznáte?

 

Mléko

Mléka se mezi sebou liší v obsahu tuku a ve způsobu jeho tepelného ošetření. Běžně je k dostání mléko nízkotučné (max. 0,5 % tuku), polotučné (min. 1,5 % tuku), plnotučné (min. 3,5 % tuku) a plnotučné nestandardizované (min. 3,5 % tuku). Rozdíl v obsahu bílkovin, vitaminů a minerálů mezi čerstvým a trvanlivým mlékem je zcela minimální. Odlišují se tak pouze dobou použitelnosti. Trvanlivosti je dosaženo prostřednictvím vysokého teplotního záhřevu a následného sterilního balení do obalu, jenž brání přístupu světla a vzduchu. Do mléka se nesmí nic přidávat. Není tak možné dodávat například vodu, olej ani žádné přídatné látky.

 

Šunka

Šunky třídy nejvyšší jakosti a třídy výběrové musejí být „celosvalové“. Jsou tedy vyrobeny z celé anatomické části nebo z celých svalů. Standardní šunky mohou kromě masa, vody a soli obsahovat také některé povolené přísady, např. bílkoviny rostlinného původu, škrob, vlákninu a potravinářská barviva. Levnější výrobky, které nesplňují kritéria standardní šunky, nejčastěji nesou označení „nářez“, „cihla“ apod. a zpravidla také mají vyšší obsah vody.

 

Kečup

Aby mohl být kečup kečupem, musí splňovat stanovené požadavky na podíl rajčat. O jejich množství se spotřebitel dozví na obalu výrobku. Ještě vyšší podíl je pak požadován u kečupů označených jako „prima“, „extra“ či „speciál“. Pokud se výrobek jmenuje „kečupová omáčka“, „červená omáčka“, „kečap“ apod., zpravidla to znamená, že obsahuje menší než předepsané množství rajčatového podílu.

 

Sýr Eidam

Slovem „sýr“ nebo „sýrový“ lze označit jen výrobek vyrobený z mléka živočišných druhů sýrařskou technologií. Proto si dejte pozor na náhražky (např. směs na pizzu, smažák apod.), jejichž základem není mléko. Nejčastěji se jedná o náhradu mléčného tuku tukem rostlinným, což výrobek zlevňuje.

 

Chléb

Chléb se člení podle druhu mouky v něm obsažené – pšeničný, žitný, žitno-pšeničný, pšenično-žitný, celozrnný, vícezrnný a speciální. Přestože množství a typ použitého žitného kvasu výrobci neuvádějí, obecně platí, že čím je v těstě více přírodního kvasu, tím je chléb kvalitnější a déle vydrží. Při zmražení čerstvého chleba zůstávají jeho vlastnosti stejné. Takovéto skladování na vlastnosti chleba nemá vliv.

 

Vejce

Údaje na obalu vajec (v podobě kódů) jsou již celkem jednoduše čitelné díky předtištěným vysvětlivkám. Zkratka CZ na obalu znamená, že vejce byla tříděna a balena v České republice. Z této informace ovšem není možné odvodit, odkud vejce pocházejí. Zemi původu vajec je možné nalézt přímo na skořápce vejce v kódu producenta – tento kód se na vejcích uvádí povinně. Rozdíly mezi jednotlivými druhy vajec (bio vejce, z klecových chovů, z podestýlky) nejsou z hlediska složení téměř žádné.

 

Máslo

Základem pro výrobu kvalitního másla je pouze kvalitní, co nejčerstvější smetana. Podle nařízení EU je pro máslo stanoven minimální podíl mléčného tuku 80 %. Másla vyráběná v České republice zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku. Do másla se nesmí nic přidávat, tedy ani žádné konzervační látky či emulgátory.

 

Mouka

Nejprodávanějším moukou je u nás pšeničná mouka hladká světlá. V pekařství platí, že čím více lepku, tím je mouka kvalitnější. Na trhu jsou však k dostání i mouky bez lepku či s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, stejně tak i mouky z různých druhů obilnin (např. ječmen, kukuřice, proso apod.).

 

Kuře

Na obalu výrobku se u kuřat povinně uvádí země původu. Jednotlivé země (i v rámci EU) mohou mít totiž jiné způsoby zpracování, což může ovlivňovat kvalitu. Kuřata mohou být například chlazena vodou a v mase je pak vyšší množství absorbované vody, za kterou platíte cenu jako za maso. Při dovozu ze třetích zemí (např. Brazílie) může být drůbež krmena masokostní moučkou. V případě českých kuřat není ani jedno možné.

 

Ovoce a zelenina

Ovoce i zeleninu vybírejte nejen očima, ale také čichem. Kvalitní kusy voní, nejsou potlučené a mají pevnou slupku beze skvrn a měkkých míst. Drobné povrchové vady slupky však nejsou výraznou závadou. Mějte na paměti, že každá odrůda se může chuťově lišit a je nejlepší jen po určité období v roce (konzumní zralost).

Více tipů na nákup kvalitních potravin najdete na stránkách www.akademiekvality.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare – pochutnáte si a po celé 3 měsíce můžete soutěžit o skvělé výhry!

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Ochutnejte unikátní vajíčka z pastevního chovu

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy