REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Druhy vepřového masa a jeho použití

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Krkovice, bůček, plec, koleno … a další části vepřového masa. Stejně jako u masa hovězího i zde záleží na kvalitě daného masa. Opět i zde platí pravidlo, že ne každá část vepřového se hodí pro všechny tepelné úpravy v kuchyni!


Hlava

Obsahuje velký podíl kostí, dále maso, tuk, kůži a vazivo. Pro vysoký obsah klihových látek a tuku se hodí na výrobu huspenin, prejtu a tlačenek. Maso se používá převážně na ovar nebo ho můžeme nasolit či udit.

Krkovice

Je tvořena krkem a přední částí hrudních obratlů. Má dlouhé, nepříliš silné svaly, mezi nimiž se ukládá tuk. Když ji pečeme, vyškvaří se hodně tuku, takže ztrácí na objemu. Hodí se ke smažení, uzení nebo do masných výrobků.

Plec

Tvoří ji svaly lopatky a ramenní kosti, takže se jí někdy říká ramínko. Má více svaloviny, méně tuku a vaziva. Je vhodná na smažení, pečení i dušení. Můžeme z ní připravovat guláše nebo rolády a nebo ji také konzervovat.

Koleno

Přední koleno je menší, odděluje se od plece šikmým sekem v loketním kloubu a má tvar nepravidelné=ho lichoběžníka, který je krytý kůží. Zadní koleno má na zadní straně výstupek tvoření patní kostí. Kolínka se především vaří a podávají se ještě teplé nebo se nakládají a udí.

Bůček

Odsekává se od pečeně, obsahuje v přední části žebra a chrupavky a v zadní části břišní stěnu. Převládá v něm tuk nad svalovinou. Hodí se k pečení, ale dá se i vařit, dusit, nadívat, marinovat, udit a používá se do klobás a dalších výrobků.

Kotlety

Jsou nasekané části pečeně (i s obratly), která zahrnuje páteřní část od krkovice po bederní část. Kromě klasického pečení se také smaží, dusí nebo griluje. Může se i udit.

Panenka

Když se uřízne ze zadní části pečeně svalovina vcelku, vznikne panenská pečeně neboli panenka. Peče se i smaží a připravují se z ní především minutky.

Kýta

Tato nejkvalitnější část obsahuje velké svalové celky bez vaziva, tuku a kostí. Snadno se smaží, dusí, peče, varábí se z ní šunka nebo se přidává do klobás. Chutné z ní jsou řízky, špízy nebo závitky.

Vnitřnosti

Játra, srdce, ledvinky, jazyk, slezina i krev mají velkou výživnou hodnotu díky vysokému obsahu bílkovin, enzymů, vitaminů i minerálních látek.

Bohužel se v nich také ukládají zplodiny, proto by se neměly konzumovat pravidelně. Rychle se kazí. Používají se k přípravě tlačenek, jitrnic, jelit, zabijačkové polévky s kroupami (prdelačka), pomazánek nebo paštik, které se brzy spotřebují.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

4 nejlepší třešňové Cake Pops recepty

Tak dobré a přitom tak rychle pryč. Třešně jsou jedna z těch typicky letních surovin, která je pryč dřív, než se rozkoukáte. Vrhněte se na ně tento rok pořádně a až se vám přejí čerstvé, zakomponujte je do dezertů! Hitem jsou teď dezerty, které si každý jednoduše vezme do ruky bez složitého krájení a oddělování.

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy