REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Detoxikace organismu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.


Při detoxikaci organismu ovšem zapomeňte na klasickou českou kuchyni. Vepřovou s knedlíkem a zelím v neděli, gulášek s houskovým knedlíkem v pondělí, v úterý zase bramboráky … tak právě těmto pochutinám se při detoxikaci organismu musíte úplně vyhnout. Uvedená jídla jsou typickým příkladem stravy, jež dlouhodobě vytváří v těle kyselinotvorné prostředí a tak přispívá valnou měrou i ke vzniku zánětů v nejrůznějších částech lidského těla.

 

 

Přejídáním, konzumováním velkého množství mastných jídel si můžete přivodit různé zdravotní problémy, postupujícím věkem například pálení žáhy, zácpu, dnu, nadýmání apod. A pokud toto špatné stravování trvá dlouho, po několika letech bude nasnadě, že se můžete začít potýkat ze zdravotními problémy z překyselení, tj. chronickou nemocí různého typu, což postihuje řadu lidí staršího věku právě díky špatným stravovacím návykům.

 

Čím tedy začít při detoxikaci organismu?

Pitný režim! Tekutiny našemu tělu dodávají správnou funkčnost většiny našich orgánů, dokáží odplavovat závadné látky z těla a různé metabolické zplodiny. V neposlední řadě nás dokáží zbavit umělých součástí nakupovaných potravin. Ovšem aby to fungovalo, musíme pít čistou, nijak neochucenou vodu, samozřejmě bez cukrů a jiných příměsí. A kolik? Zdravý aktivní člověk středního věku má vypít 2-3 litry vody denně, zkutečně potřebné množství záleží na mnoha dalších faktorech, aktivní sportovec vody musí vypít více, starší člověk s pasivním přístupem k životu, tak tomu stačí vody přeci jen o něco méně.

 

A jakým potravinám tedy dát přednost, pokud se budeme chtít dobře očistit?

O čisté pitné vodě jsme si již řekli. Po vodě, nejlépe pramenité, pak v jídelníčku upřednostňujeme také ovocné šťávy z čerstvého ovoce. Ovoce obecně je pak tím nejlepším, co v době detoxikace můžeme našemu tělu nabídnout.

Zeleninu pak řadíme po vodě, ovoci a ovocných šťávách na třetí místo. A to jak zeleninu syrovou, tak i různě upravovanou, především však dušením nebo napařováním. Opékáné, grilováné či restované zelenině se při detoxikaci organismu také raději vyhneme.

Další zásadotvornou složkou na našem talíři může být vařená pohanka a vařené jáhly. Pohanku připravujeme nejčastěji s česnekem a majoránkou, jáhly spíše s vařeným kompotem z jablek (např. za horka lze z obou přísad umixovat pudink). Pohanku i jáhly lze také používat jako dobrou zavářku do polévek, můžeme z nich připravit teplé přílohy a kaše nebo studené saláty.

Nesmíme zapomenout na brambory, ty jsou také zásadotvorné. Můžeme je konzumovat při detoxikaci například k rybám či k bílému masu, kterému se ovšem při přísné detoxikaci také raději vyhneme.

Jídla dochucujeme křenem, cibulí, česnekem a nejlépe čertvými bylinkami. Jinak se je snažíme nijak nekořenit, minimálně pokrmy při detoxikaci pak i solíme.

Při celkové detoxikaci těla si můžeme pomoci i různými dotoxikačními preparáty, které se dají koupit například v prodejnách zdravé výživy, ovšem jejich používání bych určitě konzultoval s lékařem. Kvalitní pilulky na detoxikaci by měly být čistě na přírodní bázi, proto je třeba si řádně přečíst, co nám která firma nabízí a zda ta či ona pilulka neobsahuje více chemie, než pro naše tělo prospěšných látek.

 

Některé vybrané ingredience, zvláště vhodné ke konzumování při detoxikaci organismu:

  • Listová zelenina – kapusta, špenát a další listová zelenina podporují hladiny chlorofylu v zažívacím traktu, čímž pomáhají tělu zbavit se toxinů z okolního prostřední, jako jsou herbicidy a pesticidy.
  • Červená řepa – podporuje peristaltiku střeva, čímž pomáhá proti zácpě a zároveň pomáhá játrům vyloučit toxické látky z těla. Červená řepa je také vhodná k celkovému posílení organismu.
  • Zázvor – právě zázvor je takový přírodní všelék. Kromě toho, že usnadňuje trávení, je také výbornou prevencí proti chřipce a nachlazení.
  • Zelí – zelí je známé svou schopností pročistit hlavně játra, je skvělé jak syrové, jen nastrouhané a ochucené cukrem a solí, ale i podušené, vhodné jako příloha.
  • Artyčok – právě artyčoky podporují zdravou funkci jater a žlučníku. Nejdůležitější složkou artyčoků je cynarin, který stimuluje tvorbu a vylučování žluči. Kromě cynarinu obsahují artyčoky také flavonoidy, sliz, inulin, tanin a vitamíny A a B, které rovněž pomáhají zdravé funkci jater.
  • Česnek – obsahuje sirné sloučeniny, které pomáhají aktivovat jaterní enzymy zodpovědné za vylučování toxinů z těla.
  • Zelený čaj – při očistě organismu je zapotřebí dodržovat pravidelný pitný režim a zelený čaj je tou nejlepší volbou hned po čisté pramenité vodě. Díky obsahu katechinu (rostlinný antioxidant) přispívá k detoxikaci a regeneraci jaterní tkáně a navíc podporuje funkci imunitního systému.
 

A jaké potraviny při detoxikaci organismu nejíst?

Maso obecně nejíme, snad jen občas maso bílé, tedy drůbeží, ale jen upravené dušením, vařením případně napařováním. Smaženého, pečeného či grilovaného drůbežího se také musíme vzdát! Skvělé jsou pak ryby, ovšem zapomeňte úplně na uzeniny všeho druhu!

A z nápojů při detoxikaci úplně vynecháme alkohol, sladké nápoje, především ty slazené umělým sladidlem!

O kouření se snad ani nemusím zmiňovat, kouření je obecně škodlivé a při detoxikaci těla by jste na cigarety měli úplně zapomenout …

 

Příklad jídelníčku při detoxikaci organismu:

Pitný režim po celý den; pijeme každých 30 minut po doušcích teplou vodu s citronem a medem, můžete pít také vývar ze zeleninové detoxikační polévky, případně jen čistou pramenitou vodu.

  • Ráno, hned jak vstaneme: Tak 2 šálky vody, kterou jsme vařili 10 minut, necháme zchladit na pokojovou teplotu, pak do ní zamícháme 1 lžíci jablečného octa a 1 lžičku medu
  • Na snídani: Jablko nebo hrušku si upečeme v troubě vyhřáté na 190 °C po dobu 30 minut, do ovoce můžeme pro chuť zabodnout 3 hřebíčky, zapíjíme 1-2 hrnky medové vody, tu si připravíme povařením pitné vody, opět 10 minut, po částečném zchlazení ochucenou lžičkou medu a lžičkou citronové šťávy
  • Na svačinku: Vypijeme čerstvě vymačkanou šťávu z nějakého kyselejšího ovoce smíchanou v poměru 1:1 s převařenou vodou, můžeme dochutit špetkou kurkumy.
  • Oběd: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen …) nebo šálek vařené zeleniny, zeleninová detoxikační polévka nebo jiné zeleninové jídlo
  • Na odpolední svačinu: Jablečný nebo celerový džus
  • Večeře: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen …) nebo šálek podušené zeleniny, nebo jiné zeleninové jídlo nebo jen vypít celerový, mrkvový nebo řepový džus.
 

Slovo závěrem:

Detoxikaci organismu by i úplně zdravý člověk měl podstoupit nejméně jednou za rok. Ovšem častějším opakováním si rozhodně tělo nezhuntujete, ba naopak. A jak dlouho provádět očistu těla? Co jsem vyčetl v odborné literatuře, tak 14 dní by mělo tělu stačit, ovšem úplná očista těla může trvat i 3 měsíce! Ale zase i zde platí, že tělo každého člověka se chová různě a tak i doba, po kterou je třeba provádět dotoxikaci organismu je u každého člověka jiná. Nejlepší je si před začátkem detoxikace zajít za odborným poradcem nebo se poradit se svým obvodním lékařem.

 

Recepty k danému tématu:

Detoxikační zázvorový čajZeleninová detoxikační polévkaKopřivový nápoj pro detoxikaci organismu,

Celerová detoxikační polévka, Detoxikační smoothieDetoxikační nápojDetoxikační bylinkový čaj,

Očistný nápoj z červené řepy …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Sezona grilování je tady, užijte si ji s recepty od Spaku

Teplé letní počasí se konečně dostavilo a přímo vybízí k příjemnému strávení odpoledne nebo večera v parku či na zahradě. A jak lépe si vychutnat tuto krásnou roční dobu než lahodným jídlem z grilu? Užijte si grilovačku za doprovodu značky Spak a oslavte 30 let působení této společnosti v ČR.

číst dále ...

Jak na „Luxus za pár korun“? To prozradí Jiří Halamka od 16. května na TV Paprika

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

číst dále ...

Světový den koktejlů: oslavte ho míchaným drinkem plným zdraví

V pátek 13. května je speciální den pro všechny milovníky koktejlů. Přesně před 216 lety byla v USA zveřejněna první definice míchaného drinku. Když se řekne míchaný koktejl, nemusí ale nutně jít o alkoholický nápoj. Zkuste letos slavit tak, abyste víc prospěli svému zdraví. Namíchejte si některý z proteinových koktejlů KetoMix. Jsou snadné na přípravu, skvěle zasytí a dodají tělu nejen kvalitní bílkoviny, ale i důležitou vlákninu, vitamíny a minerální látky.

číst dále ...

Květen měsíc májovek

Květen je měsíc, kdy vyrůstá další chutná a houbaři ceněná houba, čirůvka májovka – Calocybe gambosa (viz náš atlas hub). Májovky mají nezaměnitelnou vůní, okurkově moučnou a někteří houbaři ji považují za nejlepší houbu na smetanovou houbovou omáčku. Májovky vyrůstají někdy, při jarních deštících, už koncem dubna. Naleznete je v prosvětlených listnatých lesících, hájích, parkách nebo sadech.

číst dále ...

Češi si neumí představit svůj pracovní den bez kávy. Stává se významným zaměstnaneckým benefitem

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem, denně se jí vypije kolem dvou miliard šálků. Velké oblibě se těší i u nás, bez kávy by nedokázalo žít 6 z 10 Čechů. Jedním z míst, kde si kávu dopřáváme nejčastěji, je naše zaměstnání. Průzkum pro značku L’OR Professional potvrdil, že kávu v práci pije pravidelně nebo alespoň občas 85 % českých zaměstnanců, přičemž skoro polovina Čechů si neumí představit pracovní den bez kávy. Během pracovního dne vypijeme nejčastěji dva až tři šálky. Průzkum pro značku L’OR Professional dále ukázal, že se káva stává i významným zaměstnaneckým benefitem a faktorem, který může přispět k motivování zaměstnance, a tedy ke snížení rizika jeho odchodu k jinému zaměstnavateli.

číst dále ...

Rizoto jako od Itala: Vyznejte se v italské rýži

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy