REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Detoxikace organismu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.


Při detoxikaci organismu ovšem zapomeňte na klasickou českou kuchyni. Vepřovou s knedlíkem a zelím v neděli, gulášek s houskovým knedlíkem v pondělí, v úterý zase bramboráky … tak právě těmto pochutinám se při detoxikaci organismu musíte úplně vyhnout. Uvedená jídla jsou typickým příkladem stravy, jež dlouhodobě vytváří v těle kyselinotvorné prostředí a tak přispívá valnou měrou i ke vzniku zánětů v nejrůznějších částech lidského těla.

 

 

Přejídáním, konzumováním velkého množství mastných jídel si můžete přivodit různé zdravotní problémy, postupujícím věkem například pálení žáhy, zácpu, dnu, nadýmání apod. A pokud toto špatné stravování trvá dlouho, po několika letech bude nasnadě, že se můžete začít potýkat ze zdravotními problémy z překyselení, tj. chronickou nemocí různého typu, což postihuje řadu lidí staršího věku právě díky špatným stravovacím návykům.

 

Čím tedy začít při detoxikaci organismu?

Pitný režim! Tekutiny našemu tělu dodávají správnou funkčnost většiny našich orgánů, dokáží odplavovat závadné látky z těla a různé metabolické zplodiny. V neposlední řadě nás dokáží zbavit umělých součástí nakupovaných potravin. Ovšem aby to fungovalo, musíme pít čistou, nijak neochucenou vodu, samozřejmě bez cukrů a jiných příměsí. A kolik? Zdravý aktivní člověk středního věku má vypít 2-3 litry vody denně, zkutečně potřebné množství záleží na mnoha dalších faktorech, aktivní sportovec vody musí vypít více, starší člověk s pasivním přístupem k životu, tak tomu stačí vody přeci jen o něco méně.

 

A jakým potravinám tedy dát přednost, pokud se budeme chtít dobře očistit?

O čisté pitné vodě jsme si již řekli. Po vodě, nejlépe pramenité, pak v jídelníčku upřednostňujeme také ovocné šťávy z čerstvého ovoce. Ovoce obecně je pak tím nejlepším, co v době detoxikace můžeme našemu tělu nabídnout.

Zeleninu pak řadíme po vodě, ovoci a ovocných šťávách na třetí místo. A to jak zeleninu syrovou, tak i různě upravovanou, především však dušením nebo napařováním. Opékáné, grilováné či restované zelenině se při detoxikaci organismu také raději vyhneme.

Další zásadotvornou složkou na našem talíři může být vařená pohanka a vařené jáhly. Pohanku připravujeme nejčastěji s česnekem a majoránkou, jáhly spíše s vařeným kompotem z jablek (např. za horka lze z obou přísad umixovat pudink). Pohanku i jáhly lze také používat jako dobrou zavářku do polévek, můžeme z nich připravit teplé přílohy a kaše nebo studené saláty.

Nesmíme zapomenout na brambory, ty jsou také zásadotvorné. Můžeme je konzumovat při detoxikaci například k rybám či k bílému masu, kterému se ovšem při přísné detoxikaci také raději vyhneme.

Jídla dochucujeme křenem, cibulí, česnekem a nejlépe čertvými bylinkami. Jinak se je snažíme nijak nekořenit, minimálně pokrmy při detoxikaci pak i solíme.

Při celkové detoxikaci těla si můžeme pomoci i různými dotoxikačními preparáty, které se dají koupit například v prodejnách zdravé výživy, ovšem jejich používání bych určitě konzultoval s lékařem. Kvalitní pilulky na detoxikaci by měly být čistě na přírodní bázi, proto je třeba si řádně přečíst, co nám která firma nabízí a zda ta či ona pilulka neobsahuje více chemie, než pro naše tělo prospěšných látek.

 

Některé vybrané ingredience, zvláště vhodné ke konzumování při detoxikaci organismu:

  • Listová zelenina – kapusta, špenát a další listová zelenina podporují hladiny chlorofylu v zažívacím traktu, čímž pomáhají tělu zbavit se toxinů z okolního prostřední, jako jsou herbicidy a pesticidy.
  • Červená řepa – podporuje peristaltiku střeva, čímž pomáhá proti zácpě a zároveň pomáhá játrům vyloučit toxické látky z těla. Červená řepa je také vhodná k celkovému posílení organismu.
  • Zázvor – právě zázvor je takový přírodní všelék. Kromě toho, že usnadňuje trávení, je také výbornou prevencí proti chřipce a nachlazení.
  • Zelí – zelí je známé svou schopností pročistit hlavně játra, je skvělé jak syrové, jen nastrouhané a ochucené cukrem a solí, ale i podušené, vhodné jako příloha.
  • Artyčok – právě artyčoky podporují zdravou funkci jater a žlučníku. Nejdůležitější složkou artyčoků je cynarin, který stimuluje tvorbu a vylučování žluči. Kromě cynarinu obsahují artyčoky také flavonoidy, sliz, inulin, tanin a vitamíny A a B, které rovněž pomáhají zdravé funkci jater.
  • Česnek – obsahuje sirné sloučeniny, které pomáhají aktivovat jaterní enzymy zodpovědné za vylučování toxinů z těla.
  • Zelený čaj – při očistě organismu je zapotřebí dodržovat pravidelný pitný režim a zelený čaj je tou nejlepší volbou hned po čisté pramenité vodě. Díky obsahu katechinu (rostlinný antioxidant) přispívá k detoxikaci a regeneraci jaterní tkáně a navíc podporuje funkci imunitního systému.
 

A jaké potraviny při detoxikaci organismu nejíst?

Maso obecně nejíme, snad jen občas maso bílé, tedy drůbeží, ale jen upravené dušením, vařením případně napařováním. Smaženého, pečeného či grilovaného drůbežího se také musíme vzdát! Skvělé jsou pak ryby, ovšem zapomeňte úplně na uzeniny všeho druhu!

A z nápojů při detoxikaci úplně vynecháme alkohol, sladké nápoje, především ty slazené umělým sladidlem!

O kouření se snad ani nemusím zmiňovat, kouření je obecně škodlivé a při detoxikaci těla by jste na cigarety měli úplně zapomenout …

 

Příklad jídelníčku při detoxikaci organismu:

Pitný režim po celý den; pijeme každých 30 minut po doušcích teplou vodu s citronem a medem, můžete pít také vývar ze zeleninové detoxikační polévky, případně jen čistou pramenitou vodu.

  • Ráno, hned jak vstaneme: Tak 2 šálky vody, kterou jsme vařili 10 minut, necháme zchladit na pokojovou teplotu, pak do ní zamícháme 1 lžíci jablečného octa a 1 lžičku medu
  • Na snídani: Jablko nebo hrušku si upečeme v troubě vyhřáté na 190 °C po dobu 30 minut, do ovoce můžeme pro chuť zabodnout 3 hřebíčky, zapíjíme 1-2 hrnky medové vody, tu si připravíme povařením pitné vody, opět 10 minut, po částečném zchlazení ochucenou lžičkou medu a lžičkou citronové šťávy
  • Na svačinku: Vypijeme čerstvě vymačkanou šťávu z nějakého kyselejšího ovoce smíchanou v poměru 1:1 s převařenou vodou, můžeme dochutit špetkou kurkumy.
  • Oběd: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen …) nebo šálek vařené zeleniny, zeleninová detoxikační polévka nebo jiné zeleninové jídlo
  • Na odpolední svačinu: Jablečný nebo celerový džus
  • Večeře: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen …) nebo šálek podušené zeleniny, nebo jiné zeleninové jídlo nebo jen vypít celerový, mrkvový nebo řepový džus.
 

Slovo závěrem:

Detoxikaci organismu by i úplně zdravý člověk měl podstoupit nejméně jednou za rok. Ovšem častějším opakováním si rozhodně tělo nezhuntujete, ba naopak. A jak dlouho provádět očistu těla? Co jsem vyčetl v odborné literatuře, tak 14 dní by mělo tělu stačit, ovšem úplná očista těla může trvat i 3 měsíce! Ale zase i zde platí, že tělo každého člověka se chová různě a tak i doba, po kterou je třeba provádět dotoxikaci organismu je u každého člověka jiná. Nejlepší je si před začátkem detoxikace zajít za odborným poradcem nebo se poradit se svým obvodním lékařem.

 

Recepty k danému tématu:

Detoxikační zázvorový čajZeleninová detoxikační polévkaKopřivový nápoj pro detoxikaci organismu,

Celerová detoxikační polévka, Detoxikační smoothieDetoxikační nápojDetoxikační bylinkový čaj,

Očistný nápoj z červené řepy …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy