REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Detoxikace organismu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.


Při detoxikaci organismu ovšem zapomeňte na klasickou českou kuchyni. Vepřovou s knedlíkem a zelím v neděli, gulášek s houskovým knedlíkem v pondělí, v úterý zase bramboráky … tak právě těmto pochutinám se při detoxikaci organismu musíte úplně vyhnout. Uvedená jídla jsou typickým příkladem stravy, jež dlouhodobě vytváří v těle kyselinotvorné prostředí a tak přispívá valnou měrou i ke vzniku zánětů v nejrůznějších částech lidského těla.

 

 

Přejídáním, konzumováním velkého množství mastných jídel si můžete přivodit různé zdravotní problémy, postupujícím věkem například pálení žáhy, zácpu, dnu, nadýmání apod. A pokud toto špatné stravování trvá dlouho, po několika letech bude nasnadě, že se můžete začít potýkat ze zdravotními problémy z překyselení, tj. chronickou nemocí různého typu, což postihuje řadu lidí staršího věku právě díky špatným stravovacím návykům.

 

Čím tedy začít při detoxikaci organismu?

Pitný režim! Tekutiny našemu tělu dodávají správnou funkčnost většiny našich orgánů, dokáží odplavovat závadné látky z těla a různé metabolické zplodiny. V neposlední řadě nás dokáží zbavit umělých součástí nakupovaných potravin. Ovšem aby to fungovalo, musíme pít čistou, nijak neochucenou vodu, samozřejmě bez cukrů a jiných příměsí. A kolik? Zdravý aktivní člověk středního věku má vypít 2-3 litry vody denně, zkutečně potřebné množství záleží na mnoha dalších faktorech, aktivní sportovec vody musí vypít více, starší člověk s pasivním přístupem k životu, tak tomu stačí vody přeci jen o něco méně.

 

A jakým potravinám tedy dát přednost, pokud se budeme chtít dobře očistit?

O čisté pitné vodě jsme si již řekli. Po vodě, nejlépe pramenité, pak v jídelníčku upřednostňujeme také ovocné šťávy z čerstvého ovoce. Ovoce obecně je pak tím nejlepším, co v době detoxikace můžeme našemu tělu nabídnout.

Zeleninu pak řadíme po vodě, ovoci a ovocných šťávách na třetí místo. A to jak zeleninu syrovou, tak i různě upravovanou, především však dušením nebo napařováním. Opékáné, grilováné či restované zelenině se při detoxikaci organismu také raději vyhneme.

Další zásadotvornou složkou na našem talíři může být vařená pohanka a vařené jáhly. Pohanku připravujeme nejčastěji s česnekem a majoránkou, jáhly spíše s vařeným kompotem z jablek (např. za horka lze z obou přísad umixovat pudink). Pohanku i jáhly lze také používat jako dobrou zavářku do polévek, můžeme z nich připravit teplé přílohy a kaše nebo studené saláty.

Nesmíme zapomenout na brambory, ty jsou také zásadotvorné. Můžeme je konzumovat při detoxikaci například k rybám či k bílému masu, kterému se ovšem při přísné detoxikaci také raději vyhneme.

Jídla dochucujeme křenem, cibulí, česnekem a nejlépe čertvými bylinkami. Jinak se je snažíme nijak nekořenit, minimálně pokrmy při detoxikaci pak i solíme.

Při celkové detoxikaci těla si můžeme pomoci i různými dotoxikačními preparáty, které se dají koupit například v prodejnách zdravé výživy, ovšem jejich používání bych určitě konzultoval s lékařem. Kvalitní pilulky na detoxikaci by měly být čistě na přírodní bázi, proto je třeba si řádně přečíst, co nám která firma nabízí a zda ta či ona pilulka neobsahuje více chemie, než pro naše tělo prospěšných látek.

 

Některé vybrané ingredience, zvláště vhodné ke konzumování při detoxikaci organismu:

  • Listová zelenina – kapusta, špenát a další listová zelenina podporují hladiny chlorofylu v zažívacím traktu, čímž pomáhají tělu zbavit se toxinů z okolního prostřední, jako jsou herbicidy a pesticidy.
  • Červená řepa – podporuje peristaltiku střeva, čímž pomáhá proti zácpě a zároveň pomáhá játrům vyloučit toxické látky z těla. Červená řepa je také vhodná k celkovému posílení organismu.
  • Zázvor – právě zázvor je takový přírodní všelék. Kromě toho, že usnadňuje trávení, je také výbornou prevencí proti chřipce a nachlazení.
  • Zelí – zelí je známé svou schopností pročistit hlavně játra, je skvělé jak syrové, jen nastrouhané a ochucené cukrem a solí, ale i podušené, vhodné jako příloha.
  • Artyčok – právě artyčoky podporují zdravou funkci jater a žlučníku. Nejdůležitější složkou artyčoků je cynarin, který stimuluje tvorbu a vylučování žluči. Kromě cynarinu obsahují artyčoky také flavonoidy, sliz, inulin, tanin a vitamíny A a B, které rovněž pomáhají zdravé funkci jater.
  • Česnek – obsahuje sirné sloučeniny, které pomáhají aktivovat jaterní enzymy zodpovědné za vylučování toxinů z těla.
  • Zelený čaj – při očistě organismu je zapotřebí dodržovat pravidelný pitný režim a zelený čaj je tou nejlepší volbou hned po čisté pramenité vodě. Díky obsahu katechinu (rostlinný antioxidant) přispívá k detoxikaci a regeneraci jaterní tkáně a navíc podporuje funkci imunitního systému.
 

A jaké potraviny při detoxikaci organismu nejíst?

Maso obecně nejíme, snad jen občas maso bílé, tedy drůbeží, ale jen upravené dušením, vařením případně napařováním. Smaženého, pečeného či grilovaného drůbežího se také musíme vzdát! Skvělé jsou pak ryby, ovšem zapomeňte úplně na uzeniny všeho druhu!

A z nápojů při detoxikaci úplně vynecháme alkohol, sladké nápoje, především ty slazené umělým sladidlem!

O kouření se snad ani nemusím zmiňovat, kouření je obecně škodlivé a při detoxikaci těla by jste na cigarety měli úplně zapomenout …

 

Příklad jídelníčku při detoxikaci organismu:

Pitný režim po celý den; pijeme každých 30 minut po doušcích teplou vodu s citronem a medem, můžete pít také vývar ze zeleninové detoxikační polévky, případně jen čistou pramenitou vodu.

  • Ráno, hned jak vstaneme: Tak 2 šálky vody, kterou jsme vařili 10 minut, necháme zchladit na pokojovou teplotu, pak do ní zamícháme 1 lžíci jablečného octa a 1 lžičku medu
  • Na snídani: Jablko nebo hrušku si upečeme v troubě vyhřáté na 190 °C po dobu 30 minut, do ovoce můžeme pro chuť zabodnout 3 hřebíčky, zapíjíme 1-2 hrnky medové vody, tu si připravíme povařením pitné vody, opět 10 minut, po částečném zchlazení ochucenou lžičkou medu a lžičkou citronové šťávy
  • Na svačinku: Vypijeme čerstvě vymačkanou šťávu z nějakého kyselejšího ovoce smíchanou v poměru 1:1 s převařenou vodou, můžeme dochutit špetkou kurkumy.
  • Oběd: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen …) nebo šálek vařené zeleniny, zeleninová detoxikační polévka nebo jiné zeleninové jídlo
  • Na odpolední svačinu: Jablečný nebo celerový džus
  • Večeře: Šálek vařených celozrnných obilovin (žito, proso, ječmen …) nebo šálek podušené zeleniny, nebo jiné zeleninové jídlo nebo jen vypít celerový, mrkvový nebo řepový džus.
 

Slovo závěrem:

Detoxikaci organismu by i úplně zdravý člověk měl podstoupit nejméně jednou za rok. Ovšem častějším opakováním si rozhodně tělo nezhuntujete, ba naopak. A jak dlouho provádět očistu těla? Co jsem vyčetl v odborné literatuře, tak 14 dní by mělo tělu stačit, ovšem úplná očista těla může trvat i 3 měsíce! Ale zase i zde platí, že tělo každého člověka se chová různě a tak i doba, po kterou je třeba provádět dotoxikaci organismu je u každého člověka jiná. Nejlepší je si před začátkem detoxikace zajít za odborným poradcem nebo se poradit se svým obvodním lékařem.

 

Recepty k danému tématu:

Detoxikační zázvorový čajZeleninová detoxikační polévkaKopřivový nápoj pro detoxikaci organismu,

Celerová detoxikační polévka, Detoxikační smoothieDetoxikační nápojDetoxikační bylinkový čaj,

Očistný nápoj z červené řepy …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.