REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dejte sbohem rutině a svůj šálek kávy si maximálně vychutnejte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Káva je u nás stále vyhledávanějším nápojem, v současnosti se dokonce stala oblíbenější než čaj. Přes 70 % Čechů si ji po ránu dá s mlékem a za den vypijeme průměrně 3-4 šálky. Zatímco naši předkové pořádali kávové rituály, dnes se konzumace kofeinové bomby stala spíše rutinní záležitostí. Věnujte svému nápoji trochu času a dopřejte chuťovým buňkám něco opravdu neobyčejného. Inspirujte se našimi tipy, jak si kávu vychutnat, a rozpoznejte i ty nejmenší nuance v chuti.


  

Základem je zamíchat a nic nepřidávat

Přestože Češi kávu s mlékem milují, přední baristé přiznávají, že nejlepší káva je bez cukru, mléka
a koření. Přidáme-li oblíbenou ingredienci, intenzita našeho nápoje je tatam a necítíme jeho vlastní podstatu. Přitom právě míra kyselosti, sladkosti a ovocitých tónů je jedním z nejzásadnějších atributů při degustaci kávy. Obsah šálku bychom měli vždy zamíchat, abychom všechny chutě promísili. Pokud tak neuděláme, při postupném upíjení bude nápoj sladší a sladší.

 

Čím rychleji, tím lépe

Důležité také je, jakou rychlostí kávu pijeme. Zde se vyplatí opravdu spěchat. Za nejlepší tempo se považuje „dva nebo tři loky“, protože chuť se mění i v průběhu času a s teplotou. Mluvíme zde však o klasickém espressu, takže nemějte strach, že je to nutnost i u většího latté. U chladnější kávy vystupují na povrch kyselinky a ovocnost, může se zdát také hořčejší, proto neváhejte a pusťte se do ní hned, jak jen to půjde. Chcete-li se cítit jako pravý degustátor, usrkávejte po lžičkách. Tím se tekutina rozprostře po celém jazyku i patře a k vám se dostanou všechny chutě kávy.

 

Vsaďte na kvalitu

Skoncujte s dobou, kdy si ve spěchu uvaříte v rychlovarné konvici vodu a zalijete instantní kávu. Na šálek kávy si najděte dostatek času, relaxujte u jeho vychutnání a dodejte si energii a optimizmus na další část dne. Trendem současnosti jsou bezesporu kapsle s namletými praženými kávovými zrny. Chytré kávovary udělají vše za vás, takže si během pár okamžiků vykouzlíte svůj oblíbený nápoj. Vyzkoušejte výběrovou kávu Capsletto od LIMO BARu, která obsahuje směs kávových zrn z Brazílie, Mexika a Kolumbie. Ušlechtilá odrůda Arabica jistě okouzlí vaše chuťové pohárky a sladká jemnost pohltí každého kávového milovníka. Zároveň jsou tyto kapsle kompatibilní s kávovary Nespresso, což ještě zvyšuje jejich komfortní využití.

 

A jak má chutnat káva?

Hledáte-li „správnou“ chuť, pak vězte, že o ní rozhodujete jen vy sami. Každému chutná něco jiného a kolik lidí, tolik názorů. Svou jedinečnost a charakter získá káva dle zeměpisného původu – půdy, vody, vzduchu, okolních rostlin. Není to však taková věda, jak by se mohlo zdát. V rámci hodnocení kávy se soustřeďte na aroma, chuť, aciditu, tělo a dochuť. Určitě znáte čtyři základní chutě, a to kyselou, slanou, sladkou a hořkou. Nicméně kávoví specialisté jdou ještě dále a dokáží je rozlišit ještě na bodavou, kousavou, jemnou, pronikavou, vinnou a další. To samé platí i o vůni, která může být popelnatá, lékařská, čokoládová, citrusová nebo třeba česnekovitá. Z šálku oblíbeného nápoje tak ucítíte ostružinu, pražené arašídy, máslo, hřebíček a spoustu jiného. Teď už záleží jen na vás, kterému druhu dáte přednost.

 

Zdroj: www.limobar.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy