REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dejte sbohem rutině a svůj šálek kávy si maximálně vychutnejte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Káva je u nás stále vyhledávanějším nápojem, v současnosti se dokonce stala oblíbenější než čaj. Přes 70 % Čechů si ji po ránu dá s mlékem a za den vypijeme průměrně 3-4 šálky. Zatímco naši předkové pořádali kávové rituály, dnes se konzumace kofeinové bomby stala spíše rutinní záležitostí. Věnujte svému nápoji trochu času a dopřejte chuťovým buňkám něco opravdu neobyčejného. Inspirujte se našimi tipy, jak si kávu vychutnat, a rozpoznejte i ty nejmenší nuance v chuti.


  

Základem je zamíchat a nic nepřidávat

Přestože Češi kávu s mlékem milují, přední baristé přiznávají, že nejlepší káva je bez cukru, mléka
a koření. Přidáme-li oblíbenou ingredienci, intenzita našeho nápoje je tatam a necítíme jeho vlastní podstatu. Přitom právě míra kyselosti, sladkosti a ovocitých tónů je jedním z nejzásadnějších atributů při degustaci kávy. Obsah šálku bychom měli vždy zamíchat, abychom všechny chutě promísili. Pokud tak neuděláme, při postupném upíjení bude nápoj sladší a sladší.

 

Čím rychleji, tím lépe

Důležité také je, jakou rychlostí kávu pijeme. Zde se vyplatí opravdu spěchat. Za nejlepší tempo se považuje „dva nebo tři loky“, protože chuť se mění i v průběhu času a s teplotou. Mluvíme zde však o klasickém espressu, takže nemějte strach, že je to nutnost i u většího latté. U chladnější kávy vystupují na povrch kyselinky a ovocnost, může se zdát také hořčejší, proto neváhejte a pusťte se do ní hned, jak jen to půjde. Chcete-li se cítit jako pravý degustátor, usrkávejte po lžičkách. Tím se tekutina rozprostře po celém jazyku i patře a k vám se dostanou všechny chutě kávy.

 

Vsaďte na kvalitu

Skoncujte s dobou, kdy si ve spěchu uvaříte v rychlovarné konvici vodu a zalijete instantní kávu. Na šálek kávy si najděte dostatek času, relaxujte u jeho vychutnání a dodejte si energii a optimizmus na další část dne. Trendem současnosti jsou bezesporu kapsle s namletými praženými kávovými zrny. Chytré kávovary udělají vše za vás, takže si během pár okamžiků vykouzlíte svůj oblíbený nápoj. Vyzkoušejte výběrovou kávu Capsletto od LIMO BARu, která obsahuje směs kávových zrn z Brazílie, Mexika a Kolumbie. Ušlechtilá odrůda Arabica jistě okouzlí vaše chuťové pohárky a sladká jemnost pohltí každého kávového milovníka. Zároveň jsou tyto kapsle kompatibilní s kávovary Nespresso, což ještě zvyšuje jejich komfortní využití.

 

A jak má chutnat káva?

Hledáte-li „správnou“ chuť, pak vězte, že o ní rozhodujete jen vy sami. Každému chutná něco jiného a kolik lidí, tolik názorů. Svou jedinečnost a charakter získá káva dle zeměpisného původu – půdy, vody, vzduchu, okolních rostlin. Není to však taková věda, jak by se mohlo zdát. V rámci hodnocení kávy se soustřeďte na aroma, chuť, aciditu, tělo a dochuť. Určitě znáte čtyři základní chutě, a to kyselou, slanou, sladkou a hořkou. Nicméně kávoví specialisté jdou ještě dále a dokáží je rozlišit ještě na bodavou, kousavou, jemnou, pronikavou, vinnou a další. To samé platí i o vůni, která může být popelnatá, lékařská, čokoládová, citrusová nebo třeba česnekovitá. Z šálku oblíbeného nápoje tak ucítíte ostružinu, pražené arašídy, máslo, hřebíček a spoustu jiného. Teď už záleží jen na vás, kterému druhu dáte přednost.

 

Zdroj: www.limobar.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy