REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Cibule nebo kávová sedlina. Co dalšího vám pomůže s vyčištěním grilu?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Letní pohodu a volné chvilky má většina z nás spojené s typickou vůní grilování. Šťavnaté maso, čerstvá zelenina nebo ryba udělaná na ohni… Pochoutky, po kterých na nás ovšem čeká ta méně oblíbená část – čištění grilovacího roštu. Protože nikdo přeci nechce večeři připravenou se zbytky z předchozích grilovaček. Naštěstí přinášíme hned několik tipů, díky kterým rošt vyčistíte raz dva i po velké zahradní party!


Cibule nejenom na talíř

Jedni ji milují, druzí nesnáší – řeč je o cibuli, která nutně nemusí patřit pouze na talíř. Svým využitím vás může překvapit právě při čištění. Stačí ji rozkrojit, napíchnout na vidličku a rošt cibulí potřít, dokud je ještě teplý. Vytvoří se lepkavá vrstva obsahující enzymy, které pomáhají rozpouštět zbytky jídla a mastnotu. Potom rošt ještě opláchněte a dočistěte vodou. Nenechte ho  v odkapávači uschnout, ale vysušte ho hned, jinak by vám začal zbytečně rezivět.

 

 

Alobalová koule

Pokud doma nemáte speciální pomůcky ke grilu, jako je například kartáč, nezbývá vám nic jiného, než vymyslet alternativní způsob a improvizovat. Jedním z plánů B může být alobal! Respektive zmačkaná alobalová koule, která vás zbaví připečených zbytků. Kartáč vám stejně dobře dokáže vynahradit i drátěnka. Tou nejlepší byla mezi spotřebiteli letos zvolena Vileda Inox Colors se speciální nerezovou ocelí – právě ta si poradí se zaschlými zbytky i připáleninami.

 

Nechte působit kávu

Dalším neobvyklým pomocníkem může být i kávová sedlina. Vzhledem k tomu, že je mírně abrazivní, tak její drobné částice odstraní usazeniny a mastnotu, aniž by poškrábaly povrh roštu. Stačí na hadřík nebo houbičku lógr nanést a čistit. Výhodou je, že se vyhnete chemickým prostředkům a vytvoříte si čistič šetrný k přírodě.

 

Jistota v podobě jedlé sody

Jedlá soda ve funkčnosti čištění nenajde konkurenta. Snadno vyčistí troubu, sporák, ale i gril! Stačí ji smíchat s trochou vody, vytvořit konzistenci pasty a nanést na rošt. Když ho navíc lehce postříkáte octem, směs začne pěnit a pomůže odstranit tuk a mastnotu. Po pár minutách rošt stačí opláchnout. Pokud byste měli po ruce spíše citron a sůl, zvolte tohle kombo! Kyseliny v citronu a abrazivní vlastnosti soli také nečistoty spolehlivě vyčistí a dezinfikují.

 

Noviny udělají přes noc práci za vás

Pokud nemáte hned po grilování tolik času a raději chcete strávit čas s přáteli, a ne čištěním grilu, můžete si „špinavou práci“ nechat na druhý den. Stačí, když vychladlý rošt zabalíte do novin a polijete je studenou vodou. Následně ho zabalte do další vrstvy a přes noc nechte působit. Noviny s vodou absorbují mastnotu a zbytky připáleného jídla změknou. Snadno je pak druhý den odstraníte drátěnkou nebo kartáčem.

 

A jaká jsou základní pravidla při čistění?

  • Po posledním kousku rošt ještě pořádně nahřejte a nechte pořádně vypálit tuk.
  • Neodkládejte čištění grilu „na potom“. Nejúčinněji ho vyčistíte, když je ještě lehce rozehřátý. Doporučujeme čistit ho v rukavicích.
  • Vyčištěný gril schovejte a skladujte ho ideálně v suchu, aby nezačal rezivět.

 

Zdroje: Vileda, Strefa, Top Grily

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Ty nejlepší recepty z čerstvých rajčat – výběr TOP receptů!

TOP výběr vyzkoušených receptů na zpracování čerstvých rajčat z naší kuchařky ReceptyOnLine.cz. Osvědčené recepty na skvělé pochutiny z rajčat, které možná znáte, ale jiné určitě neznáte! Inspirujte se našimi recepty na zralá, ale i nezralá rajčata, jistě vás nějaký náš recept zaujme. A pokud ho zařadíte mezi oblíbené recepty do své kuchařky, budeme jen rádi. Stačí kliknout a otevře se vám naše malá rajčatová kuchařka. :)

číst dále ...

10 TIPŮ, jak na skvělou domácí pizzu

Na pizza těsto nespěchejte, dejte mu dostatek času vykynout. Klidně přes noc. Pizzy připravte nejlépe z kvalitní mouku s vysokým obsahem lepku pro ideální strukturu a pružnost těsta. Na pizzu se hodí například Pšeničná hladká Pernerka extra silná. Je vhodná nejen na přípravu pizzy, ale i chleba, využití najde i tam, kde je třeba delší kynutí těsta…

číst dále ...

Čtyři zásady pro racionálnější grilování

Přestože je grilování považováno za synonymum léta, nemusíte se svých oblíbených letních zvyků vzdávat ani s příchodem školního roku. Pokud máte elektrický gril, můžete si grilované pochoutky dopřát kdykoli během roku. Stačí dodržovat tyto čtyři zásady, aby byla vaše grilovaná jídla nutričně vyváženější.

číst dále ...

Znojemské vinobraní slaví 40 let: Vychutnejte si historii, kulturu i víno v srdci Moravy

Znojemské vinobraní, které proběhne od 13. do 15. září, slibuje zážitek plný historie, kultury a kvalitního vína. Tato tradiční akce letos slaví své 40. výročí a každoročně přiláká kolem 80 tisíc návštěvníků, čímž se řadí mezi největší vinařské slavnosti v České republice. Historické centrum Znojma se na tři dny promění v „královské město“ plné středověkých průvodů, hudebních vystoupení a pestrého programu pro všechny generace.

číst dále ...

Češi jsou při placení spropitného zaokrouhlovači. Průměrné dýško je 23 korun

Společnost Objednáme provedla průzkum na téma spropitné. Vyplývá z něj, že Češi jsou zatím stále spíše „zaokrouhlovači“, než že by dýško dávali jasným procentem z útraty, například deset či patnáct procent. V tomto roce činila průměrná výše peněz od cesty přes dovoz 23 korun, což je průměrně asi jen pět procent z výše objednávky. Negativní vliv na výši spropitného má i zdražování.

číst dále ...

Náplavkőőő: festival maďarských chutí okoření druhý zářijový víkend v Praze na Náplavce

Jaký je rozdíl mezi gulášem a perkeltem? Pálí čabajka? A uherák? Co dávají v Maďarsku na langoš? V čem spočívá kouzlo tokajského? A co s tím má společného Rubikova kostka? Gastronomický a kulturní festival Náplavkőőő nabídne od 13. do 15. září na pražské Náplavce nejautentičtější chutě a vůně Maďarska. A ano, bude i divoký čardáš!

číst dále ...

Biopotravinou roku 2024 se stal Bio Přeštík v plechu

Soutěž Nejlepší biopotravina roku zná své vítěze. Odborná porota ocenila výrobky v šesti různých kategoriích, přičemž absolutním vítězem se stala letošní produktová novinka z farmy Sasov. Výběrové vepřové maso prasat původního starého českého plemene přeštické černostrakaté tepelně opracované v autoklávu a plněné do tradičního obalu – plechové konzervy. V dalších kategoriích zvítězila kolekce antických obilovin, mošt, jehněčí ossobuco, Chardonnay a farmářský sýr. V letošním ročníku bojovalo o titul 140 biopotravin.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.