REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dlouhověká, vytrvalá rostlina, kterou pěstujeme jako jednoletku, za účelem získání jedlých výhonků. Jde o otužilou plodinu obsahující větší množství uhlohydrátů, především inulin, který se při skladování přeměňuje na fruktosu, menší množství vitamínu B1, B5. Je to nízkokalorická plodina.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Asparagus officinalis

Rod Asparagus nám poskytuje širokou škálu listnatých pokojových rostlin a také jednu z nejžádanějších zelenin na světě – chřest. Vynikající chuť, šťavnatost a zajímavý vzhled výhonků byly jistě důvody, proč byl chřest oblíbenou zeleninou již před 2000 lety. Plinius starší popsal metodu pěstování, kterou používali Římané, aby získali rostliny s vybělenými stonky. Zmiňuje se také o kultivaru, jehož pouhé tři výhonky vážily celou libru. Divoké rostliny chřestu rostou na suchých loukách, písečných dunách, vápencových útesech a svazích sopek v Evropě, Asii a severozápadní Africe.

Odrůdy: Connover´s Colossal je raná, již dlouho známá odrůda přinášející vysokou úrodu velkých chutných oddenků. Chřest této odrůdy je možné zmrazovat. Bohatou úrodu tlustých hlíz dává chřest odrůdy Franklim.

Ke sklizni jsou vhodné dvouleté rostliny. Odrůda Gianth Mammonth, je vhodnější pro těžší půdy. Odrůda Lucullus je otužilá. Má dlouhé, tenké a rovné oddenky. V USA je oblíbená odrůda Martha Washington, která přináší dobrou úrodu dlouhých oddenků. Odrůda je odolná proti rzím.

Kuchyňské použití, úprava chřestu:

Především v období sklizně, bychom měli chřest pojídat čerstvý. Uložený v polyetylénových sáčcích v ledničce vydrží chřestové výhonky čerstvé až 3 dny. Při zmrazování svážeme výhonky do svazečků a necháme je vybělit (spařit v horké vodě): tlusté výhonky 4 minuty a tenké 2 minuty. Chřest zmrazujeme nejlépe v umělohmotných dózách. Chřest je nejlepší vařený nebo dušený, politý rozpuštěným máslem. Také studený, politý vinným octem, majonézou nebo posypaný parmazánem je velmi chutný. Vrcholky chřestu lze přidávat do salátů, nebo je použít k přizdobení pizzy.

Před vařením nejprve výhonky umyjeme a oloupeme. V průběhu přípravy ukládáme všechny chřestové výhonky pod studenou vodu. Výhonky rozdělíme podle délky (přibližně 20 výhonků u tenkých odrůd a 6-8 chřestových výhonků u tlustších odrůd) a svážeme je měkkým provázkem nebo tkaničkou. Jednou těsně pod vrcholem a podruhé na opačném konci. Svazečky postavíme vzpřímeně do vroucí osolené vody, aby vrcholky vyčnívaly nad hladinu. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 10-15 minut, poté výhonky osušíme a podáváme. Pozor na převaření – vrcholky by mely zůstat stále ostré a u dna se nesmí výhonky ohýbat. Vodu z polévky můžeme použít k přípravě polévky.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s chřestem:

Chřest se zálivkou vinaigrette Chřest po sevillsku Chřestová polévka

Zapékaný chřest s hřiby a rajčaty Salát z chřestu a šunky Grilovaný chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy