REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dlouhověká, vytrvalá rostlina, kterou pěstujeme jako jednoletku, za účelem získání jedlých výhonků. Jde o otužilou plodinu obsahující větší množství uhlohydrátů, především inulin, který se při skladování přeměňuje na fruktosu, menší množství vitamínu B1, B5. Je to nízkokalorická plodina.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Asparagus officinalis

Rod Asparagus nám poskytuje širokou škálu listnatých pokojových rostlin a také jednu z nejžádanějších zelenin na světě – chřest. Vynikající chuť, šťavnatost a zajímavý vzhled výhonků byly jistě důvody, proč byl chřest oblíbenou zeleninou již před 2000 lety. Plinius starší popsal metodu pěstování, kterou používali Římané, aby získali rostliny s vybělenými stonky. Zmiňuje se také o kultivaru, jehož pouhé tři výhonky vážily celou libru. Divoké rostliny chřestu rostou na suchých loukách, písečných dunách, vápencových útesech a svazích sopek v Evropě, Asii a severozápadní Africe.

Odrůdy: Connover´s Colossal je raná, již dlouho známá odrůda přinášející vysokou úrodu velkých chutných oddenků. Chřest této odrůdy je možné zmrazovat. Bohatou úrodu tlustých hlíz dává chřest odrůdy Franklim.

Ke sklizni jsou vhodné dvouleté rostliny. Odrůda Gianth Mammonth, je vhodnější pro těžší půdy. Odrůda Lucullus je otužilá. Má dlouhé, tenké a rovné oddenky. V USA je oblíbená odrůda Martha Washington, která přináší dobrou úrodu dlouhých oddenků. Odrůda je odolná proti rzím.

Kuchyňské použití, úprava chřestu:

Především v období sklizně, bychom měli chřest pojídat čerstvý. Uložený v polyetylénových sáčcích v ledničce vydrží chřestové výhonky čerstvé až 3 dny. Při zmrazování svážeme výhonky do svazečků a necháme je vybělit (spařit v horké vodě): tlusté výhonky 4 minuty a tenké 2 minuty. Chřest zmrazujeme nejlépe v umělohmotných dózách. Chřest je nejlepší vařený nebo dušený, politý rozpuštěným máslem. Také studený, politý vinným octem, majonézou nebo posypaný parmazánem je velmi chutný. Vrcholky chřestu lze přidávat do salátů, nebo je použít k přizdobení pizzy.

Před vařením nejprve výhonky umyjeme a oloupeme. V průběhu přípravy ukládáme všechny chřestové výhonky pod studenou vodu. Výhonky rozdělíme podle délky (přibližně 20 výhonků u tenkých odrůd a 6-8 chřestových výhonků u tlustších odrůd) a svážeme je měkkým provázkem nebo tkaničkou. Jednou těsně pod vrcholem a podruhé na opačném konci. Svazečky postavíme vzpřímeně do vroucí osolené vody, aby vrcholky vyčnívaly nad hladinu. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 10-15 minut, poté výhonky osušíme a podáváme. Pozor na převaření – vrcholky by mely zůstat stále ostré a u dna se nesmí výhonky ohýbat. Vodu z polévky můžeme použít k přípravě polévky.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s chřestem:

Chřest se zálivkou vinaigrette Chřest po sevillsku Chřestová polévka

Zapékaný chřest s hřiby a rajčaty Salát z chřestu a šunky Grilovaný chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy