REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dlouhověká, vytrvalá rostlina, kterou pěstujeme jako jednoletku, za účelem získání jedlých výhonků. Jde o otužilou plodinu obsahující větší množství uhlohydrátů, především inulin, který se při skladování přeměňuje na fruktosu, menší množství vitamínu B1, B5. Je to nízkokalorická plodina.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Asparagus officinalis

Rod Asparagus nám poskytuje širokou škálu listnatých pokojových rostlin a také jednu z nejžádanějších zelenin na světě – chřest. Vynikající chuť, šťavnatost a zajímavý vzhled výhonků byly jistě důvody, proč byl chřest oblíbenou zeleninou již před 2000 lety. Plinius starší popsal metodu pěstování, kterou používali Římané, aby získali rostliny s vybělenými stonky. Zmiňuje se také o kultivaru, jehož pouhé tři výhonky vážily celou libru. Divoké rostliny chřestu rostou na suchých loukách, písečných dunách, vápencových útesech a svazích sopek v Evropě, Asii a severozápadní Africe.

Odrůdy: Connover´s Colossal je raná, již dlouho známá odrůda přinášející vysokou úrodu velkých chutných oddenků. Chřest této odrůdy je možné zmrazovat. Bohatou úrodu tlustých hlíz dává chřest odrůdy Franklim.

Ke sklizni jsou vhodné dvouleté rostliny. Odrůda Gianth Mammonth, je vhodnější pro těžší půdy. Odrůda Lucullus je otužilá. Má dlouhé, tenké a rovné oddenky. V USA je oblíbená odrůda Martha Washington, která přináší dobrou úrodu dlouhých oddenků. Odrůda je odolná proti rzím.

Kuchyňské použití, úprava chřestu:

Především v období sklizně, bychom měli chřest pojídat čerstvý. Uložený v polyetylénových sáčcích v ledničce vydrží chřestové výhonky čerstvé až 3 dny. Při zmrazování svážeme výhonky do svazečků a necháme je vybělit (spařit v horké vodě): tlusté výhonky 4 minuty a tenké 2 minuty. Chřest zmrazujeme nejlépe v umělohmotných dózách. Chřest je nejlepší vařený nebo dušený, politý rozpuštěným máslem. Také studený, politý vinným octem, majonézou nebo posypaný parmazánem je velmi chutný. Vrcholky chřestu lze přidávat do salátů, nebo je použít k přizdobení pizzy.

Před vařením nejprve výhonky umyjeme a oloupeme. V průběhu přípravy ukládáme všechny chřestové výhonky pod studenou vodu. Výhonky rozdělíme podle délky (přibližně 20 výhonků u tenkých odrůd a 6-8 chřestových výhonků u tlustších odrůd) a svážeme je měkkým provázkem nebo tkaničkou. Jednou těsně pod vrcholem a podruhé na opačném konci. Svazečky postavíme vzpřímeně do vroucí osolené vody, aby vrcholky vyčnívaly nad hladinu. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 10-15 minut, poté výhonky osušíme a podáváme. Pozor na převaření – vrcholky by mely zůstat stále ostré a u dna se nesmí výhonky ohýbat. Vodu z polévky můžeme použít k přípravě polévky.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s chřestem:

Chřest se zálivkou vinaigrette Chřest po sevillsku Chřestová polévka

Zapékaný chřest s hřiby a rajčaty Salát z chřestu a šunky Grilovaný chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy