REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dlouhověká, vytrvalá rostlina, kterou pěstujeme jako jednoletku, za účelem získání jedlých výhonků. Jde o otužilou plodinu obsahující větší množství uhlohydrátů, především inulin, který se při skladování přeměňuje na fruktosu, menší množství vitamínu B1, B5. Je to nízkokalorická plodina.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Asparagus officinalis

Rod Asparagus nám poskytuje širokou škálu listnatých pokojových rostlin a také jednu z nejžádanějších zelenin na světě – chřest. Vynikající chuť, šťavnatost a zajímavý vzhled výhonků byly jistě důvody, proč byl chřest oblíbenou zeleninou již před 2000 lety. Plinius starší popsal metodu pěstování, kterou používali Římané, aby získali rostliny s vybělenými stonky. Zmiňuje se také o kultivaru, jehož pouhé tři výhonky vážily celou libru. Divoké rostliny chřestu rostou na suchých loukách, písečných dunách, vápencových útesech a svazích sopek v Evropě, Asii a severozápadní Africe.

Odrůdy: Connover´s Colossal je raná, již dlouho známá odrůda přinášející vysokou úrodu velkých chutných oddenků. Chřest této odrůdy je možné zmrazovat. Bohatou úrodu tlustých hlíz dává chřest odrůdy Franklim.

Ke sklizni jsou vhodné dvouleté rostliny. Odrůda Gianth Mammonth, je vhodnější pro těžší půdy. Odrůda Lucullus je otužilá. Má dlouhé, tenké a rovné oddenky. V USA je oblíbená odrůda Martha Washington, která přináší dobrou úrodu dlouhých oddenků. Odrůda je odolná proti rzím.

Kuchyňské použití, úprava chřestu:

Především v období sklizně, bychom měli chřest pojídat čerstvý. Uložený v polyetylénových sáčcích v ledničce vydrží chřestové výhonky čerstvé až 3 dny. Při zmrazování svážeme výhonky do svazečků a necháme je vybělit (spařit v horké vodě): tlusté výhonky 4 minuty a tenké 2 minuty. Chřest zmrazujeme nejlépe v umělohmotných dózách. Chřest je nejlepší vařený nebo dušený, politý rozpuštěným máslem. Také studený, politý vinným octem, majonézou nebo posypaný parmazánem je velmi chutný. Vrcholky chřestu lze přidávat do salátů, nebo je použít k přizdobení pizzy.

Před vařením nejprve výhonky umyjeme a oloupeme. V průběhu přípravy ukládáme všechny chřestové výhonky pod studenou vodu. Výhonky rozdělíme podle délky (přibližně 20 výhonků u tenkých odrůd a 6-8 chřestových výhonků u tlustších odrůd) a svážeme je měkkým provázkem nebo tkaničkou. Jednou těsně pod vrcholem a podruhé na opačném konci. Svazečky postavíme vzpřímeně do vroucí osolené vody, aby vrcholky vyčnívaly nad hladinu. Hrnec přiklopíme pokličkou a vaříme 10-15 minut, poté výhonky osušíme a podáváme. Pozor na převaření – vrcholky by mely zůstat stále ostré a u dna se nesmí výhonky ohýbat. Vodu z polévky můžeme použít k přípravě polévky.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty s chřestem:

Chřest se zálivkou vinaigrette Chřest po sevillsku Chřestová polévka

Zapékaný chřest s hřiby a rajčaty Salát z chřestu a šunky Grilovaný chřest

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vybíráme gril na zahradu – jaký to bude?

Sluníčko už na nás z oblohy sem tam vykoukne a polechtá nás svými paprsky. Zima brzy skončí, vystřídá jí jaro a my se ani nenadějeme a nastane čas letních párty, zahradních grilovaček, koupání v bazénu a dalších radovánek. Plánujete si letos konečně splnit sen a svůj starý gril vyměnit za nový? Poradíme vám, jak na to!

číst dále ...

Užijte si letní měsíce s kvalitními potravinami

Léto je v plném proudu. Děti si užívají zasloužené prázdniny a často vyráží se svými rodiči a prarodiči například na chalupy, kde stráví nezapomenutelné okamžiky. Zcela jistě k těmto chvílím patří i skvělé pokrmy. A proto přinášíme nové recepty, které ocení všechny věkové kategorie. Společně si připravíme domácí malinovou limonádu, staročeskou česnečku, čevabčiči s bramborem na bouchačku a osvěžující okurkový salát. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny pro přípravu jednotlivých receptů, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech potravin.

číst dále ...

Povinná výbava do letních dnů! Vsaďte na domácí ledové osvěžení

Nedáte během léta dopustit na nejrůznější zmrzliny nebo nanuky, které nejenže skvěle chutnají, ale zároveň dokonale zchladí a osvěží? I když nám obchody nabízejí nepřeberné množství různých druhů i příchutí, domácí přípravě se zkrátka nic nevyrovná. Vyzkoušejte naše tipy a dopřejte si originální dobroty, které si zamilují ve vaší rodině všichni od nejmladších po nejstarší.

číst dále ...

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Tajemství zrádných dresinků

Léto má většina z nás z pohledu jídelníčku spojené s grilováním a lehkými saláty. Grilované maso a spousta zeleniny jsou symbolem zdravé kuchyně. Přesto konzumaci takových jídel často doprovází nepřítel v podobě neviditelných kalorií, který může ze zdánlivě „neškodného jídla“ udělat kalorickou bombu. Tím skrytým problémem jsou energeticky vydatné zálivky či dresinky.

číst dále ...

Thomas Henry vyhrál prestižní ocenění

Thomas Henry se řadí mezi oblíbené, a hlavně kvalitní toniky a limonády. Díky tomu se skvěle hodí jako doplněk k alkoholickým nápojům a společně tak vytvářejí výjimečné drinky. Nyní byl Thomas Henry oceněn jako vítěz v druhém ročníku soutěže Tonic & Mixer Masters.

číst dále ...

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy