REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Češi se snaží jídlem neplýtvat. Osmdesát procent z nich tvrdí, že potraviny nikdy nevyhazuje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dle nové studie společnosti IPSOS, vytvořené jako součást projektu proti plýtvání potravinami a lednicové slepoty pro značku Hellmann’s,(1) 81 % Čechů nikdy nebo jen velmi sporadicky vyhazuje potraviny stále vhodné ke konzumaci. Suroviny, kterými Češi nejčastěji plýtvají, jsou převážně ovoce, zelenina a chleba. Za snížení plýtvání potravinami může také větší tolerance ke konzumaci potravin po datu spotřeby a minimální trvanlivosti. Jedním z hlavních důvodů plýtvání je nedostatek inspirace pro přípravu pokrmů. Stále více lidí vnímá jako příčinu nezužitkování potravin také lednicovou slepotu, na kterou se dlouhodobě zaměřuje značka Hellmann’s ve své kampani „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“.


Lidé méně plýtvají. Ať už jde o energie, vodu či potraviny. Přesně to potvrzují data průzkumu pro kampaň „Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo“ značky Hellmann’s, která se dlouhodobě věnuje boji proti plýtvání potravinami, potažmo minimalizaci dopadu svých produktů na planetu. Z letošního průzkumu vyplývá, že 81 % Čechů zřídka nebo nikdy nevyhazuje jídlo. To znamená oproti roku 2019, kdy byl realizován identický průzkum, nárůst o 3 %. Dvě třetiny obyvatel cítí vinu kvůli zbytečně promrhaným penězům, za které jídlo koupili, druhým aspektem je zátěž životního prostředí.  

 

Potravinami, kterými se podle studie nejčastěji plýtvá (ze 75 %), jsou ovoce, zelenina a chleba. V žebříčku za nimi následují uzeniny (61 %), saláty (57 %), jogurty (52 %), sýry (44 %), mléko (41 %) a maso (39 %). Hlavními důvody, kvůli kterým Češi potraviny nejčastěji vyhazují, jsou jejich zápach (86 %) nebo špatný vzhled (68 %).

Statistiky z oblasti plýtvání potravinami ovlivňuje také fakt, že stále více Čechů (68 %) chápe a zná rozdíl mezi termíny minimální trvanlivost a datum spotřeby. Počet lidí, kteří nevyhodí jídlo po datu jeho spotřeby, stoupl mezi léty 2019 a 2023 z 54 % na 65 %. Počet těch, kteří jídlo nevyhodí po lhůtě jeho minimální trvanlivosti, se také zvýšil: ze 75 % na 82 %.

Mezi hlavní zmiňované příčiny plýtvání potravinami patří nedostatek inspirace a pokles emočních důvodů k vaření. Ve srovnání s minulým průzkumem nastal pokles emoční motivace k vaření z 54 % na 41 %. Důvody, proč se tento pokles odehrává, spočívají především ve skutečnosti, že většina Čechů vaří alespoň třikrát či vícekrát v týdnu, přičemž nenalézají dostatečnou inspiraci novými recepty.

„Registrujeme pokles zájmu o vaření doma nejen z průzkumu, ale i od našich spotřebitelů na sociálních sítích. Abychom jim vaření zpříjemnili a vrátili jim vášeň pro něj, vytvořili jsme webovou stránku receptynakazdyden.cz, kde zájemci najdou pestrý seznam jídel, která jsou snadná na přípravu, a navíc splňují výživové parametry,“ dodává Silvie Dittertová, Senior Marketing Manager za značku Hellmann’s společnosti Unilever Česká republika.

 

 

Z průzkumu vyplynulo, že 68 % Čechů pokládá lednicovou slepotu(2) za významný problém. Nelibost ohledně plýtvání penězi konstatuje 66 % respondentů; jako zdroj negativního dopadu na planetu 38 % účastníků průzkumu. Ačkoliv se mnoho respondentů s termínem nesetkalo, jeho významu rozumějí a rádi by tuto problematiku minimalizovali.

 

1 Studie Společnosti IPSOS pro značku Hellmann‘s, sběr dat probíhal 5. – 11. ledna 2023 na reprezentativním vzorku 502 obyvatel.

2 Lednicová slepota je termín popisující fenomén přehlížení potravin, které upozaďujeme před snědením jiných. Ať už jde o ty, které jsou již připravené ke konzumaci, nebo jsou v porovnání se zbylým obsahem lednice méně přitažlivé, jsou přehlíženy natolik dlouho, až se zkazí a musí se vyhodit.

 

Poznámka redakce:

Unilever je jedním z předních světových dodavatelů produktů osobní péče a krásy, péče o domácnost, potravin a zmrzlin, s prodejem ve více než 190 zemích a produkty používanými 3,4 miliardy lidí každý den. Zaměstnává 148 000 lidí, v roce 2021 dosáhl obratu 52 miliard eur. V domácnostech po celém světě najdete přibližně 400 značek, včetně světoznámých značek jako Dove, TRESemmé, Rexona, Axe, Hellmann’s, Knorr, Magnum, Domestos a Surf, a dalších značek jako Love Beauty & Planet, Seventh Generation či The Vegetarian Butcher. Mezi lokální poklady patří např. značka Míša a Savo.

Vizí společnosti je být světovým lídrem v oblasti udržitelného podnikání. Strategie udržitelnosti, tzv. Unilever Compass, se zaměřuje na aktuální výzvy dnešní doby, především v oblasti sociální a environmentální. Velmi důležitý význam mají vývoj a inovace.

I když máme před sebou ještě mnoho výzev, Unilever cítí hrdost na fakt, že byl v roce 2021 uznán jako lídr odvětví v indexu udržitelnosti Dow Jones a již jedenáctý rok po sobě ​​jako nejlépe hodnocená společnost v průzkumu GlobeScan / SustainAbility Sustainability Leaders 2021.

Unilever byl založen v roce 1930 a svou českou pobočku zřídil v roce 1991. Unilever ČR, spol. s r. o., s hlavním sídlem v Praze, je součástí regionu Východní Evropa (EE) spolu s dalšími devatenácti pobočkami. Unilever v Česku a na Slovensku zaměstnává cca 380 zaměstnanců.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

To nejlepší z Českých luhů a hájů: Jak oslavit jaro s lokálními potravinami?

Jaro je obdobím květu a vůně přírody. Vychutnejte si jej naplno a vyzkoušejte lokální suroviny od českých farmářů, které jsou pro jaro typické a stávají se v poslední době stále oblíbenějšími. Jaké ingredience toto roční období nabízí, jak je můžete správně připravit a kde se můžete inspirovat? A proč stále více Čechů podporuje udržitelné lokální producenty?

číst dále ...

Gastronomické lahůdky v elitních kasinových restauracích v Praze

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

číst dále ...

Objevujte nejsladší chutě Španělska aneb Jaké dezerty vám učarují?

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

číst dále ...

Co dělat, když vám doma nechutná voda z kohoutku? Řešením je filtrace s Lokni HOME

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

číst dále ...

Pekařina má budoucnost, říká chlebový someliér

V rámci veletrhu Czech Food Expo, který se konal od 9. do 12. května na prostorném výstavišti v srdci České republiky, se odehrávala řada událostí, které přitahovaly jak pozornost laické veřejnosti, tak odborníků z oboru. Jednou z nejvýraznějších atrakcí bylo stanoviště Svazu pekařů a cukrářů v ČR, které zažívalo nevídaný nával návštěvníků díky své unikátní koncepci – funkční miniatuře pekárny přímo na místě.

číst dále ...

Hostíte důležitou večeři s nadřízeným, zaskočila vás nečekaná návštěva? Podívejte se na tipy, jak své hosty oslnit a připravit jim skvělý večer

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.