REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Češi na Vánoce umí zpracovat celého kapra. V prodeji filetů se kaprům vyrovná losos

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kapr je i před letošními Vánocemi nejpopulárnější ryba upravovaná na štědrovečerní tabuli. Vyplývá to z počtu objednávek společnosti OCEAN48, která patří mezi největší tuzemské prodejce jak sladkovodních, tak mořských ryb. Zákazníci si letos rezervovali téměř dvakrát tolik produktů z kapra oproti druhé nejoblíbenější rybě, kterou už několik let je losos.


Kapr, jenž je součástí štědrovečerní tabule zhruba od konce 19. století, umí být Čechy bezezbytku využit. „Z letošních čísel vyplývá, že si naši zákazníci objednali zhruba 600 kilogramů vykuchaného kapra vcelku, přes 800 kilogramů kapřích hlav a více než tunu kapřích půlek. Naší specialitou jsou kapří filety s kůží, se kterými je nejméně práce a stačí je pouze obalit a servírovat. Filetů z kapra jsme letos prodali přes 1 250 kilogramů,“ přibližuje prokurista ve společnosti OCEAN48 Martin Baráček.

 

 

Smažený kapr je klasikou, roste popularita filetů z lososa

Smažený kapr ale nemá na štědrovečerním stole zdaleka tak dlouhou tradici, jak by se mohlo zdát. Vůbec poprvé se recept na smaženého kapra objevil v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové v meziválečném období, součástí štědrovečerního menu je až od padesátých let dvacátého století. Do té doby byl nejpopulárnější kapr na černo (s perníkem, ořechy a švestkami) nebo na modro (vařený na octě nebo bílém víně).

„Kapr je stále nejpopulárnější rybou v České republice především proto, že má v českém rybníkářském prostředí obrovskou tradici. Recepty se předávají z generace na generaci, Češi umí kapra zpracovat celého, což dokazuje i velký zájem o hlavy a vnitřnosti, ze kterých se vaří například skvělá polévka. Právě proto, že Češi umí celého kapra zpracovat, je o něj takřka dvojnásobný zájem oproti lososovi, což je naše druhá nejprodávanější ryba,“ říká Baráček.

Ačkoliv v žebříčku ryb je losos na druhém místě, čistě v prodeji filetů kapra dokonce překonává. „Právě kvůli tradici je v celkovém objemu losos stále výrazně za kaprem. Ale pokud se podíváme pouze na prodej filetů, tak těch z lososa máme letos rezervovaných 1,6 tuny, zatímco kapřích filetů 1,3 tuny,“ poukazuje na popularitu mořské ryby Baráček.

 

Na štědrovečerní tabuli se objevuje čím dál více exotických ryb

Češi v posledních letech rádi u štědrovečerního stolu experimentují. Kapr, popřípadě řízek u lidí, kteří na Vánoce ryby nevyhledávají, už není zdaleka jedinou variantou. „Podíváme-li se na čísla, tak za kaprem a lososem je na třetím místě pomyslného žebříčku treska, které prodáme více než půl tuny. Oblíbený je také candát, okoun nebo halibut. Zájem registrujeme také o exotické ryby, mezi které patří například tilápie nebo mořský vlk,“ doplňuje Baráček s upozorněním, že ačkoliv rezervace u OCEAN48 už skončily, budou si moci milovníci kaprů, lososů i jiných exotických ryb zakoupit štědrovečerní večeři i u stánků OCEAN48.

„Letos poprvé se naše stánky nejen s kapry, ale i mořskými rybami, u kterých garantujeme stáří ryb maximálně dvacet hodin, objeví nejen v Brně, ale také v Praze, Ostravě, Olomouci, Hradci Králové, Pardubicích a v Jihlavě,“ láká zákazníky, kteří ještě nemají vánoční rybu zakoupenou, Baráček. OCEAN48 má také v plánu potěšit vybrané instituce, kterým rozveze štědrovečerní večeři. „V loňském roce jsme tímto způsobem potěšili brněnský Klokánek a hospic sv. Alžběty, kterým vánoční ryby dovezeme i letos. Kromě toho obdarujeme také vybrané Domy na půli cesty. Doufáme, že tímto darem dokážeme několika lidem vyvolat úsměv na tváři a zpříjemnit jim Štědrý den,“ uzavírá Baráček.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Léčivá hlíva ústřičná a opomíjené líhy

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Dárci přispívají na projekt Zachraň oběd koupí Obědovky, voucheru na převoz nevydaných obědů z jídelen lidem v nouzi

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

číst dále ...

Odstartujte vánoční pečení perníkem aneb jak na netradiční perníkový dezert

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy