REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Čerstvý krémový sýr z pasterizovaného mléka, skvělá ingredience pro první trimestr

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Smetanový sýr má skvělou chuť a přitom vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje velké procento vápníku, jedné z nejdůležitější výživné látky pro nastávající maminky. Vápník hraje důležitou roli v těle člověka, v období těhotenství je pak přímo nepostradatelný. A další důležité složky? Vitamín A, C, železo, bílkoviny a nasycené tuky.


Výživa těhotné ženyUž v prvním trimestru je vápník nepostradatelný, podílí se na uvolňování a absorbci hormonů, které se v těle těhotné ženy chovají jinak, než před otěhotněním.

Vápník dále hraje důležitou roli při tvorbě kostí budoucího miminka. Mineralizace kostí plodu může probíhat jen v případě dostatku kalcia. Zdrojem vápníku pro miminko je krev mámy a ta jej získá jen příjmem dostatku potravin s obsahem vápníku.

Nejen vápník, ale i cholin obsažený v čerstvém krémovém sýru napomáhá také správnému vývoji mozku. Sýr z pasterizovaného mléka je dobře stravitelný, skvěle chutná a obsahuje také riboflavin, vitamín B12, foláty a fosfor. Jen pozor, je nutné si vybírat nízkotučné měkké krémové sýry, které neobsahují tolik cholesterolu a nasycených tuků, jako běžné tučné sýry.

A jakým sýrům se naopak v době těhotenství vyvarovat?

Je nutné se vyvarovat měkkým zrajícím sýrům s plísní, jako například Hermelínu, Camembertu nebo Brie, stejně jako sýrům s modrou plísní uvnitř, tedy například Nivě. Tyto druhy totiž mohou být zdrojem různých bakterií, jako například listerie, ty totiž mohou poškodit nenarozené dítě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy