REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Celozrnná špaldová mouka se vrací na naše stoly. Je skvělá na pečivo, pizzu i pro naše tělo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zájem o minimálně šlechtěný druh pšenice – špaldu, poslední roky roste. Špaldová mouka je dobře stravitelná, obsahuje řadu důležitých látek a může se pyšnit i vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Navíc je odolnější proti škůdcům, chorobám i nepřízni počasí. Poznáte ji podle výraznější oříškové chuti a v kuchyni z ní můžete vykouzlit všechno, co máte rádi – od pečiva, přes chleba, dorty i bábovky až po těsto na pizzu nebo jahodové knedlíky.


Pšenici špaldu znali již naši předci před několika tisíci lety a patřila do standardního jídelníčku až do 20. století. Tehdy ji nahradila nám blíže známá pšenice setá a špalda částečně upadla v zapomnění. Na rozdíl od jiných typů obilovin ale špalda prošla jen minimálním šlechtěním, a díky tomu si zachovala velké množství cenných látek a stopových prvků. I proto se k ní v poslední době upíná více pozornosti. Obsahuje řadu cenných minerálních látek jako je železo, hořčík nebo vitamíny A, E, B1, B2 nebo B3. Je vhodnou alternativou běžné pšeničné mouky také proto, že během jejího pěstování nemusí zemědělci využívat velkého množství chemických postřiků, protože ji škůdci nenapadají v takovém množství. Současně špalda není tak častým alergenem, jaký představuje klasická bílá pšeničná mouka.

 

 

Nepostradatelná vláknina

K výrobě celozrnné špaldové mouky se používají zrna včetně obalové části, což zajistí více komplexních sacharidů a důležitých látek, například vlákniny. Lidé ve vyspělé západní společnosti obecně přijímají podstatně menší množství vlákniny, než je pro zdravý chod lidského těla vhodné. Zařazením celozrnné špaldové mouky do jídelníčku tak její příjem můžete snadno navýšit. „Právě vysoký obsah vlákniny je hlavním benefitem celozrnných Pernerek. Třeba u špaldové celozrnné Pernerky, kterou jako jediní dokážeme díky unikátní mlecí technologii mlýnu Perner umlít do hladka, dosahuje celých 15 g ve 100 g mouky,“ říká majitel mlýnu Daniel Perner. A proč je vláknina tak důležitá? Pravidelný příjem vlákniny přispívá k udržení rovnováhy střevní mikroflóry a správné funkci střev. Ale nejen to. Je dobré také vědět, že pekárenské produkty s vysokým obsahem vlákniny mají nižší glykemický index a jejich pravidelná konzumace přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Nízký glykemický index přináší ještě jednu výhodu: po konzumaci výrobků s vysokým obsahem vlákniny se budete cítit delší dobu sytí a zjednodušeně řečeno, nebudete mít za chvíli znovu hlad.

 

Jak špaldu zařadit do jídelníčku

Mouka ze špaldy si v kuchyni najde řadu využití. Připravíte z ní croissanty, bagety, vafle, palačinky nebo dorty, kde oceníte charakteristickou vůni i chuť s oříškovým nádechem.

Špaldovou mouku lze používat stejným způsobem jako běžnou hladkou pšeničnou mouku, se kterou se dá v jakémkoliv poměru kombinovat nebo ji zcela nahradit. Po svůj kvalitní lepek se hodí na přípravu kynutého těsta. Využít ji můžete při pečení téměř všech druhů pečiva slaného i sladkého a dobře poslouží pro zadělávání těsta na pizzu. Těsto za použití špaldové mouky bude ideálně tažné a vláčné.

 

TIP – Špaldová celozrnná mouka Pernerka

Upečte si jablečný závin, koláče, housky nebo lívance ze špaldové celozrnné hladké mouky Pernerka. Dodá jim jemnou oříškovou chuť a pečivo zároveň obohatí o vlákninu a také další stopové látky.

 

Více zde: www.pernerka.cz

 

Poznámka redakce:

Celozrnné hladké mouky Pernerka jsou vyráběny pomocí unikátní mlecí technologie, která jako jediná na tuzemském trhu umí celozrnné mouky umlít na granulaci hladké mouky. Celozrnné Pernerky mají díky tomu vynikající pečící vlastnosti a obsahují všechny výživově cenné složky z celého obilného zrna.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je fermentace, kvašení, pickles či zavařování neboli sterilace?

Umíte rozlišit pojmy jako fermentace či kvašení? A co Pickles, víte co to je? A co zavaření neboli sterilace. Jaký je rozdíl mezi všemi těmito uvedenými pojmy? Více se dozvíte právě v tomto článku!

číst dále ...

Celozrnná špaldová mouka se vrací na naše stoly. Je skvělá na pečivo, pizzu i pro naše tělo

Zájem o minimálně šlechtěný druh pšenice – špaldu, poslední roky roste. Špaldová mouka je dobře stravitelná, obsahuje řadu důležitých látek a může se pyšnit i vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Navíc je odolnější proti škůdcům, chorobám i nepřízni počasí. Poznáte ji podle výraznější oříškové chuti a v kuchyni z ní můžete vykouzlit všechno, co máte rádi – od pečiva, přes chleba, dorty i bábovky až po těsto na pizzu nebo jahodové knedlíky.

číst dále ...

Krůtí maso v kuchyni: Jak ho využít a na co dát pozor při nákupu

Krůtí maso patří mezi nejoblíbenější druhy masa, které se objevuje na českých jídelníčcích. Není divu – nízký obsah tuku ve spojení s výbornou chutí z něj dělá vyhledávané jídlo, oblíbené u dětí i dospělých. Málokterý druh masa navíc nabízí tak široké možnosti využití. Proč byste měli krůtí zařazovat do jídelníčku a čemu věnovat pozornost při nákupu a zpracování?

číst dále ...

Světová kuchyně? Která je vaše nejoblíbenější hned po té naší české?

A máme tu nové téma měsíce! Díky možnosti cestovat, ale i tisíců restaurací otevřených v Česku, které se orientují na propagaci pokrmů téměř z celého světa, dnes i my Češi můžeme porovnat naši českou kuchyni s tou světovou. Nás zajímá, která zahraniční kuchyně dokázala Čechy oslovit a stala se pro nás tou nejoblíbenější, samozřejmě hned po té naší české.

číst dále ...

Osvěžte se při letních radovánkách

Léto je v plném proudu. Polovina je již za námi, ale naštěstí máme ještě celý měsíc před sebou. A jak lépe si vychutnat teplé letní večery než s nějakým dobrým drinkem, který skvěle osvěží. Užijte si léto se vším všudy!

číst dále ...

Letní piknik stylově

Sezóna pikniků je zahájena. Ale co všechno na takový dobrý piknik mít s sebou, aby se vydařil a druhá polovička nebo celá rodina a kamarádi byli nadšení? Základem je pohodlí, dobrá nálada, příjemná společnost, kvalitní chutné jídlo a pití. Především s jídlem vám může pomoci Drůbežářský závod Klatovy, který přináší několik tipů na lehké svačinky a plnohodnotná jídla, která zaručeně promění váš piknikový dýchánek na nezapomenutelný zážitek.

číst dále ...

K létu patří grilování. Inspirujte se recepty ze surovin ze sousedství

Také cítíte, že něco visí ve vzduchu? Nemějte tentokrát obavy, máme totiž na mysli vůni grilu. Grilovací sezona je v plném proudu, proto nezahálíme a nabízíme inspiraci v podobě jednoduchých a chuťově pestrých receptů, v nichž nechybí suroviny z našich krajů. Jedná se o to nejlepší, co u nás máme – výrobky oceněné značkou kvality Regionální potravina. Toto prestižní krajské ocenění mohou získat produkty pouze jednou za rok. Pojďte si s námi užít letní chutě naplno a vyzkoušet výherní výrobky v rámci následujících receptů: opečený chleba s Javořickou pomazánkou a grilovanou paprikou, grilované kotlety s dipem ze zakysané smetany, hořčice a kerblíku a grilovaný mladý římský salát s ořechy a uzeným špekem. Jako bonus přidáváme smaženého kapra v pivním těstíčku s majonézou z meduňky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy