REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bylinky na podzimní plískanice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Přicházející sychravé počasí vyloženě vybízí k tomu, abychom zůstali pod peřinou s hrníčkem teplého čaje a vyvarovali se tak nachlazení nebo jiným neduhům, které s sebou toto období přináší. Přečtěte si, jak si připravit chutný bylinkový čaj, který zahřeje i podpoří imunitu.


Ať už jsou základem bylinného čaje lístky, kořeny, plody anebo ho tvoří celá bylina, je potřeba dbát na kvalitu surovin, ze kterých se rozhodnete čaj připravit. U bylin pěstovaných v bio kvalitě máte jistotu, že neobsahují rezidua pesticidů ani herbicidů, které by se tak dostaly do čaje a tím i do těla. U lokálních bio farmářů, ale také v e-shopech nebo kamenných obchodech seženete mnoho bylinek, a to v čerstvé nebo sušené podobě. Dbejte však na to, aby etiketa nesla označení logem biolistu nebo biozebry. Ta zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, která splňuje legislativou dané a státem kontrolované požadavky na ekologickou produkci.

 

 

Šalvěj – královna podzimních dní

Tato bylinka se odedávna používá při zánětech, bolestech v krku nebo dutině ústní. Obsahuje velké množství vitamínu B, který je nápomocný proti podzimní únavě, ale také estrogenní hormony, které pomáhají při mykózách. Použít můžete celou nať nebo z usušené šalvěje stačí otrhat jen lístky.

 

Podzimní bylinkový čaj

Bylin existuje celá řada a záleží na vás, které si vyberete. Liší se účinky i použitím. V případě, že si od farmáře dovezete čerstvé byliny v bio kvalitě, bude potřeba je nejprve usušit. Nejčastěji je seženete už očištěné ve svazcích, které pak jednoduše pověsíte ve stinném místě a sušíte několik dní. Doporučuje se bylinky neumisťovat na slunné místo, protože paprsky by jim vzaly nejen barvu, ale i účinky. Sušení potrvá několik dní. Použít ale můžete také čerstvé bylinky.

Nejčastější příprava je formou nálevu. Jednu čajovou lžičku sušených nebo čerstvých bylin přelijte horké 250 ml vody (asi 80 stupňů, vřelá voda se nedoporučuje). Nechte louhovat 10 minut, poté čaj sceďte. Tento způsob přípravy je vhodný zejména u těch bylin, které obsahují listy, květy anebo celé natě.

 

Až na druhý lok

Někdy se říká, že se k bylinkám musíte propít – jednoduše vám se zvýšenou konzumací začnou více chutnat. Neznamená to však, že byste měli bylinek vypít nekontrolované množství každý den. Obsahují totiž účinné látky, jako jsou silice, třísloviny, alkaloidy a další, na které by se naše tělo se zvýšenou dávkou zvyklo a přestaly by tak účinkovat. Vždy se doporučuje bylinky požívat po určitou dobu, a to v horizontu nepřesahujícím šest týdnů. Po delší období pak můžete používat jen vyhraněné druhy, mezi které patří například dobromysl nebo i meduňka.

 

Více o bio například zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou

Gastronomické klenoty z vašich regionů, které si podmaní vaše chutě! Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

číst dále ...

Vánoční dobroty s jogurtem: Zkuste netradiční verzi perníčků i odlehčený bramborový salát

S příchodem adventu ve většině českých domácností odstartovalo pečení prvního cukroví. Vyčlenili jste si letos i prostor na nějaké nové druhy? Zkuste třeba naše tipy na cukroví s netradiční ingrediencí: bílým jogurtem. Ten následně zužitkujete i při přípravě štědrovečerního menu – vyměňte jej třeba za hutnou majonézu a odlehčete si bramborový salát.

číst dále ...

Exkluzivní perníčkový průzkum: Vánoce bez perníčků si neumíme představit

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

číst dále ...

Recepty ze surovin ze sousedství

Příchod podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

číst dále ...

Nezdržujte se na home office s přípravou jídla! Vyzkoušejte 6 rychlých menu do 30 minut!

Epidemie koronaviru a s ní spojená karanténa, home office a zavřené restaurace… To vše nás letos donutilo změnit stravovací návyky a začít se více otáčet v kuchyni. Vaření však nemusí být „časožrout“. Máme pro vás nápady na rychlé recepty na kompletní menu, které zabere jen chvilku a celá rodina se bude olizovat až za ušima… 

číst dále ...

Medu je letos méně, je ale kvalitní, říkají včelaři

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy