REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bulharská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: BulharskoSkladba a úprava bulharských pokrmů je značně ovlivněna kuchyněmi sousedních států. Je zde patrný vliv balkánských států (bývalá Jugoslavie), východoevropských a středoevropských států, také ji hodně ovlivnili Řekové a Turci. Především Turecko vtisklo přípravě některých bulharských pokrmů svůj osobitý ráz.


Co se jí v ... národní kuchyně: BulharskoStrava Bulharů je ve srovnání s naší kuchyní lehčí, lépe vyvážená a zdravější a to díky větší spotřebě, bohatým sortimentem a rozličnou úpravou zeleniny. Většina bulharských pokrmů je jednoduše upravených, lehkých a chutných. Vysoká spotřeba zeleniny, ale také jogurtu přispívá k vysokému věku Bulharů. Další předností bulharské kuchyně oproti té naší, je nízká spotřeba mouky.

Odlišné jsou i spotřební zvyklosti Bulharů, co se týče výběru masa. K přípravě pokrmů se používá zejména lehčích a libovějších druhů, nejžádanější je zde maso jehněčí, skopové a telecí, pak kuřata a ryby.

Typickou úpravou masa je pečení masa na rožni nebo grilu. Připravují se na speciálním grilu na dřeveném uhlí zvaném „skara gril“. Ten bývá běžným vybavením jak bulharských domácností, tak i restaurací. Grilují se například známé kefty, pikantní šištičky z hovězího mletého masa, šiš kebab, kousky jehněčího nebo skopového masa, ale i hovězího a v menší míře vepřového. Na grilu se rovněž připravují ryby, kuřata a minutky z masa. Grilované pokrmy se pak bohatě obkládají zeleninou.

 

Oblíbená jídla bulharské kuchyně

Velmi oblíbený masitý pokrm je džuveč (gjuveč), což je dušené maso převážně jehněčí, skopové či hovězí, které se dusí společně se zeleninou, rýží nebo brambory, zalité vínem nebo kysanou smetanou. Receptů na džuveč je několik desítek, připravuje se třeba i z ryb. Přitom je džuveč pokrm tureckého původu. Díky tureckým výbojům v minulých stoletích se rozšířil do Evropy.

Podobný masitý pokrm jako džuveč je jachnija. Většina receptů na jachnija, mimo různých druhů mas a zeleniny, obsahuje ještě fazole nebo hrách.

V Bulharsku k nejoblíbenější polévce patří kyselá čorba. Čorby se připravují z různých druhů mas, ryb, zeleniny nebo luštěnin a jsou okyseleny šťávou z kysaného zelí, citronovou šťávou, octem, jogurtem nebo kyselým mlékem. Často se zahušťují žloutkem.

V letních měsících jsou v Bulharsku oblíbené studené polévky, například světově známý tarator. Podávají se vychlazené s kousky ledu.

Ze zeleniny jsou nejoblíbenější rajčata, papriky okurky, zelí, cibule, česnek, fazole, hrách, lilek, dýně a různé druhy tykviček. Zelenina je snad v každém bulharském pokrmu. Saláty ze zeleniny se nejčastěji ochucují solí a olejem, občas s octem, jogurtem či kyselým mlékem, zřídka však s cukrem.

Proslulé a vynikající jsou pikantní zeleninové směsi ljutenica, imambajalda, tkteré mají opět urecký původ. Oblíbený je tu také ajvar, který má původ v Srbsku.

Oblíbený jogurt se zde vyrábí ze všech druhů mléka, kravského, kozího, ovčího i buvolího. Ze sýrů je nejoblíbenější kaškaval a měkký ovčí sýr sirene. Sýry se v hojné míře přidávají do salátů, nejznámější je asi balkánský salát, šopský salát atd. Sýr sirene se také připravuje na grilu, zabalený v pergamenovém papíru s máslem a mletou paprikou.

Jako příloha k pokrmům se v Bulharsku podává bílý chléb z pšeničné mouky připomínající naši veku na chlebíčky, rýže a fazole, v menší míře brambory a samozřejmě zelenina.

Ke kořenění se obvykle používá pepře, sladké a pálivé papriky, tymián, bobkové listy. Z bylinek je oblíbený kopr, fenykl, petrželka, oblíbené jsou i natě celeru, česneku a cibule.

Ze sladkých pokrmů je zde oblíbená chalva či baklava, což jsou sladkosti původem z turecké kuchyně. Zmínit musíme i slaný dezert nazývaný banica, je to závin z listového těsta plněný slaným ovčím sýrem. Peče se také v Řecku.

 

Oblíbené nápoje

K oblíbeným nápojům patří v Bulharsku káva. Její pití zde rozšířili Turkové. Z jogurtu se připravuje osvěžující nápoj airan. Jde o rozšlehaný jogurt s vodou mírně osolený. Airan se podává chlazený. Objevuje se i v našich obchodech a řetězcích. Velmi oblíbené je Bulharsku víno. Jeho pěstování má zde dlouhou tradici, ještě z dob antiky, kdy území dnešního Bulharska obývali Trákové. Známé značky jsou například Mavrud, Muscat, Pamit Gumza atd.

 

Slovo závěrem

Územím dnešního Bulharska putovalo mnoho národů několik staletí a každý zanechal něco v bulharské kuchyni. Nejvíce ji však asi ovlivnila Turecká nádvláda. Nezmili jsme se o některých pokrmech, jako o musace, pilafu, sarmě, či gyrosu, které jsou také typické pro tureckou i řeckou kuchyni, ovšem zdomácněli právě i v Bulharsku. Obecně lze říci, že bulharská kuchyně díky své rozmanitosti a lehkosti patří k nejzdravějším v Evropě, je velmi pestrá podobně jako třeba řecká kuchyně. Vřele doporučujeme vyzkoušet nějaký tradiční bulharský recept. Určitě vám bude chutnat!

Autor textu: Dalibor Marounek

Zdroje: Co chutná Evropě – L.

Vlachová – Avicenum 1979, internet

 

Recepty bulharské kuchyně najdete zde: Bulharsko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy