REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bulharská kuchyně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Co se jí v ... národní kuchyně: BulharskoSkladba a úprava bulharských pokrmů je značně ovlivněna kuchyněmi sousedních států. Je zde patrný vliv balkánských států (bývalá Jugoslavie), východoevropských a středoevropských států, také ji hodně ovlivnili Řekové a Turci. Především Turecko vtisklo přípravě některých bulharských pokrmů svůj osobitý ráz.


Co se jí v ... národní kuchyně: BulharskoStrava Bulharů je ve srovnání s naší kuchyní lehčí, lépe vyvážená a zdravější a to díky větší spotřebě, bohatým sortimentem a rozličnou úpravou zeleniny. Většina bulharských pokrmů je jednoduše upravených, lehkých a chutných. Vysoká spotřeba zeleniny, ale také jogurtu přispívá k vysokému věku Bulharů. Další předností bulharské kuchyně oproti té naší, je nízká spotřeba mouky.

Odlišné jsou i spotřební zvyklosti Bulharů, co se týče výběru masa. K přípravě pokrmů se používá zejména lehčích a libovějších druhů, nejžádanější je zde maso jehněčí, skopové a telecí, pak kuřata a ryby.

Typickou úpravou masa je pečení masa na rožni nebo grilu. Připravují se na speciálním grilu na dřeveném uhlí zvaném „skara gril“. Ten bývá běžným vybavením jak bulharských domácností, tak i restaurací. Grilují se například známé kefty, pikantní šištičky z hovězího mletého masa, šiš kebab, kousky jehněčího nebo skopového masa, ale i hovězího a v menší míře vepřového. Na grilu se rovněž připravují ryby, kuřata a minutky z masa. Grilované pokrmy se pak bohatě obkládají zeleninou.

 

Oblíbená jídla bulharské kuchyně

Velmi oblíbený masitý pokrm je džuveč (gjuveč), což je dušené maso převážně jehněčí, skopové či hovězí, které se dusí společně se zeleninou, rýží nebo brambory, zalité vínem nebo kysanou smetanou. Receptů na džuveč je několik desítek, připravuje se třeba i z ryb. Přitom je džuveč pokrm tureckého původu. Díky tureckým výbojům v minulých stoletích se rozšířil do Evropy.

Podobný masitý pokrm jako džuveč je jachnija. Většina receptů na jachnija, mimo různých druhů mas a zeleniny, obsahuje ještě fazole nebo hrách.

V Bulharsku k nejoblíbenější polévce patří kyselá čorba. Čorby se připravují z různých druhů mas, ryb, zeleniny nebo luštěnin a jsou okyseleny šťávou z kysaného zelí, citronovou šťávou, octem, jogurtem nebo kyselým mlékem. Často se zahušťují žloutkem.

V letních měsících jsou v Bulharsku oblíbené studené polévky, například světově známý tarator. Podávají se vychlazené s kousky ledu.

Ze zeleniny jsou nejoblíbenější rajčata, papriky okurky, zelí, cibule, česnek, fazole, hrách, lilek, dýně a různé druhy tykviček. Zelenina je snad v každém bulharském pokrmu. Saláty ze zeleniny se nejčastěji ochucují solí a olejem, občas s octem, jogurtem či kyselým mlékem, zřídka však s cukrem.

Proslulé a vynikající jsou pikantní zeleninové směsi ljutenica, imambajalda, tkteré mají opět urecký původ. Oblíbený je tu také ajvar, který má původ v Srbsku.

Oblíbený jogurt se zde vyrábí ze všech druhů mléka, kravského, kozího, ovčího i buvolího. Ze sýrů je nejoblíbenější kaškaval a měkký ovčí sýr sirene. Sýry se v hojné míře přidávají do salátů, nejznámější je asi balkánský salát, šopský salát atd. Sýr sirene se také připravuje na grilu, zabalený v pergamenovém papíru s máslem a mletou paprikou.

Jako příloha k pokrmům se v Bulharsku podává bílý chléb z pšeničné mouky připomínající naši veku na chlebíčky, rýže a fazole, v menší míře brambory a samozřejmě zelenina.

Ke kořenění se obvykle používá pepře, sladké a pálivé papriky, tymián, bobkové listy. Z bylinek je oblíbený kopr, fenykl, petrželka, oblíbené jsou i natě celeru, česneku a cibule.

Ze sladkých pokrmů je zde oblíbená chalva či baklava, což jsou sladkosti původem z turecké kuchyně. Zmínit musíme i slaný dezert nazývaný banica, je to závin z listového těsta plněný slaným ovčím sýrem. Peče se také v Řecku.

 

Oblíbené nápoje

K oblíbeným nápojům patří v Bulharsku káva. Její pití zde rozšířili Turkové. Z jogurtu se připravuje osvěžující nápoj airan. Jde o rozšlehaný jogurt s vodou mírně osolený. Airan se podává chlazený. Objevuje se i v našich obchodech a řetězcích. Velmi oblíbené je Bulharsku víno. Jeho pěstování má zde dlouhou tradici, ještě z dob antiky, kdy území dnešního Bulharska obývali Trákové. Známé značky jsou například Mavrud, Muscat, Pamit Gumza atd.

 

Slovo závěrem

Územím dnešního Bulharska putovalo mnoho národů několik staletí a každý zanechal něco v bulharské kuchyni. Nejvíce ji však asi ovlivnila Turecká nádvláda. Nezmili jsme se o některých pokrmech, jako o musace, pilafu, sarmě, či gyrosu, které jsou také typické pro tureckou i řeckou kuchyni, ovšem zdomácněli právě i v Bulharsku. Obecně lze říci, že bulharská kuchyně díky své rozmanitosti a lehkosti patří k nejzdravějším v Evropě, je velmi pestrá podobně jako třeba řecká kuchyně. Vřele doporučujeme vyzkoušet nějaký tradiční bulharský recept. Určitě vám bude chutnat!

Autor textu: Dalibor Marounek

Zdroje: Co chutná Evropě – L.

Vlachová – Avicenum 1979, internet

 

Recepty bulharské kuchyně najdete zde: Bulharsko

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Bílý jogurt bez laktózy od Hollandie jednoznačně vyhrál svou kategorii v soutěži Mlékárenský výrobek roku 2019

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování či využití čerstvých meruněk

Meruňky jsou skvělé čerstvé, jen tak, ale také po staletí patří mezi oblíbené suroviny mnoha světových kuchyní, včetně té naší české! V tomto výběru vyzkoušených receptů jsme prohledali za vás naši databázi a našli pro vás ty nejlepší recepty, co v naší internetové kuchařce ReceptyOnLine.cz máme na zpracování nebo využití právě meruněk.

číst dále ...

Bezlepkové pečení, a navíc v bio kvalitě? Konečně si doma upečete oblíbené koláče!

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

číst dále ...

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v  posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

číst dále ...

Malá třešňová kuchařka – ty nejlepší recepty s třešněmi

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Není kráva jako kráva. Která je na mléko a která na maso? A jaký kousek hovězího je ten nejlepší?

Vyznat se podrobněji v jednotlivých plemenech krav náleží většinou jen opravdovým odborníkům. Chcete se i vy trochu poučit a zjistit, která kráva z farmy je na mléko, a za jakým plemenem zajet na statek pro to nejlepší maso? Náš článek vám navíc poradí i s tím, jaký kus masa si při koupi vybrat.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy