REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Borůvky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Opadavý, samosprašný keř velký 30 cm až 4 m. Plody má velké 1 cm, kulaté černomodré, s vitamíny C a B.


Borůvka černá (Vaccinium myrtillus) je drobný keřík, rostoucí v evropských lesích a vřesovištích s kyselými půdami. Má tenké zelené větévky s listy podobnými myrtě. Ze světle růžových kulovitých květů se vytvářejí modročerné plody, které dozrávají na vrcholu léta.

 

 

Ze Severní Ameriky pochází několik druhů keřovitých borůvek. Borůvka chocholičnatá (V. corymbosum), tzv. kanadská borůvka, je keř vysoký až 4 metry. Pro zahrádkářské účely byly vyšlechtěny nižší kultivary, velkopěstitelé ovšem dávají přednost odrůdám vyššího vzrůstu. Několik příbuzných druhů se uplatňuje jako okrasné keře, protože jejich listy získávají na podzim dekorativní odstíny červené barvy. Borůvka prutnatá (V. virgatum) se podobá kanadské borůvce, zatímco borůvka úzkolistá (V. virgatum) dorůstá výšky jen asi 30 cm a je odolnější. Pro její velké, sladké a ranné plody ji však pěstitelé s borůvkou kanadskou kříží.

Listy borůvek se používají jako léčivo. Žvýkání sešených plodů pomáhá proti průjmům a infekcím v ústní dutině.

Už postaletí přicházejí borůvky z lesů na městské trhy. Důležité místo zaujímaly ve stravě skotských horalů, kteří je jedli s mlékem a připravovali z nich víno. Zájem o lesní borůvky opadl, když se objevili plodnější americké druhy. V Americe jsou borůvky tradičním pokrmem, který si získal oblibu už u Indiánů. Ze sušených, na prach utlučených borůvek s kukuřicí připravovali koláče.

Nyní se borůvky běžně užívají k přípravě koláčů, dortů, k přípravě džemů, rosolů a sirupů.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

 

Recepty z borůvek:

Zavařování borůvek Borůvková kořalka Borůvkové lívance Borůvkový kompot

Jáhelník s borůvkami Borůvková zmrzlina Borůvková omáčka ….

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Jak odlehčit štědrovečerní hostinu

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

číst dále ...

Recepty, které ozvláštní podzimní menu. Kombinaci masa a báječných sezónních dobrot si zamilujete!

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

číst dále ...

Vánoční pečení v plném proudu. Vyzkoušejte netradiční druhy mouky a myslete na kvalitu!

Jelikož se tolik očekávané období vánočních svátků nezadržitelně blíží, většina domácností už oprašuje recepty a pomalu se chystá na přípravu cukroví. Linecké, perníčky, vanilkové rohlíčky nebo třeba pracny. Každý máme svůj oblíbený druh, na který jednoduše nedáme dopustit. Pokud byste však rádi každoroční vánoční klasice letos dodali nový rozměr, zapomeňte na pšeničnou mouku a vyměňte ji za zajímavější alternativy. Zároveň myslete na to, že kvalita je na prvním místě!

číst dále ...

Vánoce na TV Paprika

Kulinářská stanice TV Paprika přináší bohatý vánoční program, jež opět nešetří nápady a návody na ty nejlepší dobroty. Inspirujte se novými recepty od samotného mistra – Jamieho Olivera, který ukáže, že i s jedním hrncem je možné nadělat mnoho parády. Chybět nebude ani oblíbená trojice kuchařů – Gordon, Gino a Fred, kteří se vydají oslavit Vánoce až za polární kruh. To vše a mnohem více, sledujte v prosinci na televizní stanici TV Paprika.

číst dále ...

Znáte červené kiwi?

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

číst dále ...

Příběh značky McCain, hranolkové legendy

Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství. „Doufáme, že sdílením našich záměrů se světem inspirujeme ostatní, aby se zapojili,“ říká Max Koeune, prezident a generální ředitel McCain Foods Limited.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy