REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bobkový list

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bobkové listy jsou sušené listy bobkového (vavřínového) stromu, rostoucího v oblasti Středozemního moře.


Koření v kuchyniBotanický název: Vavřín pravý
Lidově: bobek, laur

U starých Řeků byl bobkový list a strom zasvěcen bohům a vavřínový věnec byl čestnou odměnou na olympijských hrách. Bobkový list se ponejvíce dováží ze severní Itálie, Španělska a Řecka, původem je ovšem také z Malé Asie.

V kuchyni se užívá bobkových listů buď vcelku do rybích a masitých marinád, do kyselých polévek a pikantních omáček, při přípravě zvěřiny, při vaření zeleniny a luštěnin, při nakládání hub a okurek. Je i součástí klasického francouzského bouquet garni. Mleté bobkové listy se přidávají do některých druhů kořeněných směsí.

Bobkový list je ceněný pro své antiseptické vlastnosti a podpůrný účinek při trávení.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy