Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.
Raw čerstvé, nepečené celé dorty a koláče si můžete udělat třeba pro radost, k svátku anebo k narozeninám. Připravují se z kvalitních celistvých rostlinných surovin, které jsou na chuť lahodné, výživné a plné enzymů, vitamínů i vlákniny, a tedy poměrně zdravé. Aby odpovídalo raw, jsou tedy tepelně nezpracované, tím si i zachovají maximum benefitů pro lidský organismus. Dezerty připravené bez obilné mouky, lepku, živočišných mléčných produktů, vajec, bílého cukru, konzervantů a “éček” jsou stravitelnější, zdravější a nutričně bohatší volbou před klasickými dorty a koláči.
Více o raw
Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty, takže můžeme raw stravu označit i jako jistou odnož veganství. Potraviny se upravují převážně mixováním, nakličováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je, že tepelná úprava nad 42 °C je vyloučena, protože zabíjí všechny důležité živiny.
„Nejvíce zkušeností s přechodem na raw stravu souvisí s hubnutím, různými detoxikacemi a uzdravováním se. Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bister bistRAWveg a popularizátor zdravého životního stylu nejen pro manažery.
I raw stravou se lze zahřát
Pravidlem raw stravy je tepelná úprava, která nepřesahuje 42 °C, do této výše však není problém si cokoli ohřát, takže není pravdou, že veškeré raw recepty jsou pouze studené. Co se týče zahřátí těla, nezapomínejme, že vysoká teplota není to jediné, co zahřeje. „Pocit tepla může velmi dobře zajistit i koření, takže zejména v zimě je dobré pokrmy doplnit trochou chilli nebo zázvoru. A obecně pro zahřátí těla pomáhá sport a pravidelné otužování, takže je dobré se vydat i tímto směrem,“ doporučuje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg s tím, že dorty jsou samozřejmě chlazené, aby ztuhly.
Raw dezerty jako start?
Vyzná-li se člověk jen trochu ve světě raw stravy, pak dá jistě za pravdu, že raw rostlinné dezerty jsou krémově hebké, hříšně dobré a plné barev. Krom toho, že jsou poměrně zdravé, jsou raw dezerty snad i největším trumfem raw stravy. „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká,” potvrzuje Stanislav Petříček z bistRAWveg.
Tip: “TvaRAWhovo” – rybízový dort (viz. foto nahoře) – recept se vám objeví po kliknutí na jeho název nebo na obrázek!
Zdroj: Bistrawveg.cz
BILLA představuje exkluzivní privátní značku BILLA Premium
Blýskněte se svými znalostmi o kávě!