REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.


Raw čerstvé, nepečené celé dorty a koláče si můžete udělat třeba pro radost, k svátku anebo k narozeninám. Připravují se z kvalitních celistvých rostlinných surovin, které jsou na chuť lahodné, výživné a plné enzymů, vitamínů i vlákniny, a tedy poměrně zdravé. Aby odpovídalo raw, jsou tedy tepelně nezpracované, tím si i zachovají maximum benefitů pro lidský organismus. Dezerty připravené bez obilné mouky, lepku, živočišných mléčných produktů, vajec, bílého cukru, konzervantů a “éček” jsou stravitelnější, zdravější a nutričně bohatší volbou před klasickými dorty a koláči.

Více o raw

Hlavními složkami raw stravy jsou ovoce, zelenina, oříšky, semínka, luštěniny, panenské oleje a bylinky. Vyloučeny jsou všechny živočišné produkty, takže můžeme raw stravu označit i jako jistou odnož veganství. Potraviny se upravují převážně mixováním, nakličováním, odšťavňováním a speciální technologií sušení. Hlavní zásadou a myšlenkou živé stravy je, že tepelná úprava nad 42 °C je vyloučena, protože zabíjí všechny důležité živiny.

„Nejvíce zkušeností s přechodem na raw stravu souvisí s hubnutím, různými detoxikacemi a uzdravováním se. Z vlastní zkušenosti vím, že změna stravování má na lidský organismus opravdu velký vliv, ať už jde o shození přebytečných kil, posílení imunity, uzdravení kožních onemocnění nebo alergií,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bister bistRAWveg a popularizátor zdravého životního stylu nejen pro manažery.

 

I raw stravou se lze zahřát

Pravidlem raw stravy je tepelná úprava, která nepřesahuje 42 °C, do této výše však není problém si cokoli ohřát, takže není pravdou, že veškeré raw recepty jsou pouze studené. Co se týče zahřátí těla, nezapomínejme, že vysoká teplota není to jediné, co zahřeje. „Pocit tepla může velmi dobře zajistit i koření, takže zejména v zimě je dobré pokrmy doplnit trochou chilli nebo zázvoru. A obecně pro zahřátí těla pomáhá sport a pravidelné otužování, takže je dobré se vydat i tímto směrem,“ doporučuje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg s tím, že dorty jsou samozřejmě chlazené, aby ztuhly.

 

Raw dezerty jako start?

Vyzná-li se člověk jen trochu ve světě raw stravy, pak dá jistě za pravdu, že raw rostlinné dezerty jsou krémově hebké, hříšně dobré a plné barev. Krom toho, že jsou poměrně zdravé, jsou raw dezerty snad i největším trumfem raw stravy. „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká,” potvrzuje Stanislav Petříček z bistRAWveg.

 

Tip: “TvaRAWhovo” – rybízový dort (viz. foto nahoře) – recept se vám objeví po kliknutí na jeho název nebo na obrázek!

 

Zdroj: Bistrawveg.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy