REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bazalka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve středozemské kuchyni tradičně doprovází rajčata a používá se i do různých omáček.


Bylinky, koření a kořenící směsiBotanický název: Bazalka pravá
Lidově: Německý pepř, parfém lásky, bazalička

Bylina původem z jižní Asie, Jižní Ameriky, Indie a Středomoří. Celá rostlina má silnou, velmi aromatickou a kořennou vůni a slabou, někdy nahořklou chuť.

Využívají se listy, květy i stonky.

Bazalka obsahuje zejména silice, třísloviny a éterický olej. Tyto složky mají příznivý vliv při chronických a žaludečních katarech, potížích zažívacího traktu a při nadměrném nadýmání. jeho koření se používá buď sušená nebo čerstvá ke kořenění polévek, omáček, do karbanátků, různých zeleninových salátů, ale i při přípravě zvěřiny a ryb.

Pěstování bazalky je poměrně snadné. Bazalce se daří výhradně v teplých, slunných a chráněných polohách. Semena se vysévají v březnu do pařeniště, na záhony se přesazuje v květnu nejlépe po dvou rostlinách ve vzdálenosti asi 30 cm od sebe. Rostlině vyhovuje půda kyprá a na živiny bohatá. Nať se sklízí v době plného květu a to až třikrát do roka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy