REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mořští živočichové (dary moře)

Tímto pojmem se většinou označují jedlí bezobratlí živočichové, tj. korýši a měkkýši. Korýši, jako je humr, garnát a krab, mají článkové těsto a tvrdý krunýř, který během růstu opakovaně svlékají. Měkkýši žijí ve vápenitých schránkách, které jsou buď dvoudílné (lastury ústřic, hřebenatek), anebo jednolité (ulity surmovek nebo jedlého mořského plže plážovky). Pro kulinářské účely se tradičně do této skupiny zahrnují i suchozemští hlemýždi, dále mořští živočichové bez ulity (oliheň, sépie a chobotnice) a dokonce i některé druhy žab.

Břitka

V Evropě se vyskytuje celkem osm druhů břitek, z nichž dva se komerčně prodávají v Evropě.

Hřebenatka

Bílé maso hřebenatek je obklopeno oranžovými jikrami, které se však často v restrauracích servírují zvlášť. Tepelnou úpravou získají korálovou barvu. Hřebenatky se vaří v omáčkách na těstoviny, opékají na pánvi nebo grilují.

Humr obecný

Největší z korýšů je ceněn především pro chutné masa. Jeho maso je jemnější než maso langusty, vůbec nejchutnější je humr o velikosti 0,5 až 1 kg. Humři jsou k dostání po celý rok, prodávají se čerství nebo mražení, živí či uvaření v krunýři. Živí humři jsou tmavě modří, vaření jsou jasně červení. Humr se peče, vaří, dusí nebo griluje.

Chobotnice

Chobotnice bývá i po tepelné úpravě tuhá, proto se maso často ještě před prodejem upravuje, aby bylo křehčí. Při tomto postupu se chapadla zkroutí. Chobotnice se mohou opékat v pánvi, grilovat nebo opékat na roštu.

Kalamár

Vyskytuje se v teplejších vodách. Má torpédovité tělo a trojúhelníkovými ploutvemi v ocasní části. Na hlavě je 10 chapadel obklopených zobákem. Konzumuje se vše kromě hlavy. Tepelná úprava musí být krátká, pouze 1-2 minuty!

Krab

V amerických a evropských pobřežních vodách žije mnoho těchto korýšů. Jejich obchodní názvy bývají často známější, než názvy zoologické. Atlanské pobřeží vyhledává Jonahův, sklaní a kamenný krab, zatímco královský krab je proslulý na tichomořském pobřeží, zvláště u Aljašky. K oblíbeným evropským druhům patří modrý krab, zelený neboli atlanský, pavoukovitý krab a krab německý. Zvláštní velikosti a váhy, až 3 kg, dosahují krabi, kteří se loví v Rusku, a to v Ochotském moři u západních a jižních břehů Kamčatky, dále pak na pobřeží Japonska.

Krevety (garnely, garnáti)

Tito korýši jsou obvzláště citliví a živí se mohou dopravovat jen do krátkých vzdáleností. Proto se objevují na trhu jen v přímořských oblastech. Před zasíláním do vnitrozemí se tito malí ráčci o velikosti asi 4 až 8 cm ihned po výlovu na lodi krátce povaří ve slabém solném roztoku a v koších se pak dopravují na vnitrozemský trh, kde se musejí co nejdříve zpracovat.

Langusta

Langusta, stejně jako humr, patří do čeledi korýšů. Tito jsou obecně řazeni mezi nejstarší žijící živočichy a vědci se domnívají, že jsou na planetě již více než 200 miliónů let. Za živa má langusta světle hnědé a tmavě zelené zabarvení, ale když se uvaří, získají, stejně jako humr, jasně červenou barvu. Patří k největším korýšům, žije v pobřežních vodách mírného pásma, nemá klepeta a váží 1,5-4 kg.

Oliheň

Hlavonožci, což jsou vlastně měkkýši patří mezi velmi chutnou gastronomickou ingredienci. Olihně, tedy druh chobotnic má velmi křehké maso, ovšem jejich tepelná úprava musí být velmi krátká.

Rak mořský (homar)

Nejhojnější je v Severním moři, kde žije na příkrých skalnatých norských a britských pobřežích. Také ho najdeme v Středozemním moři. Je podstatně větší jak rak říční, bývá velký 30-50 cm, dosahuje váhy do 6 kg. Patří do téže čeledi (Astacidae) jako rak říční a také se mu úplně podobá, jeho spůsob života je také hodně stejný. Gurmáni ovšem preferují maso raka říčního před masem raka mořského.

Sépie

Žije ve Středozemním a Jaderském moři a ve východoasijkých pobřežních vodách mírného pásma. Připravuje se jako příbuzný hlavonožec oliheň, ale sépie není třeba naklepávat. Malé sépie (do 20 cm) se celé smaží v oleji nebo se plní a krátce vaří. Z větších sépií se konzumují jen chapadla, blanšírují se, zbaví kůže a dusí.

Slávka jedlá

Slávky žijí na celém světě na mořských březích a v ústí řek, jednotlivé druhy jsou obvykle specifikované pro určitou oblast, ale slávka jedlá se vyskytuje podél celého atlanského pobřeží Ameriky i Evropy a pěstuje se zde i uměle. Slávky se obvykle prodávají čerstvé v lasturách, mohou se pojídat syrové, dušené, nebo jsou například součástí salátů, polévek a paštik. Slávky mají jemné, lahodné maso. Před tepelnou úpravou musejí být pevně uzavřené. Ty které se neuzavřou, i když na ně poklepete nožem, je třeby vyhodit! Vařením se otevřou. Ty které se neotevřeli je třeba také vyhodit.

Strašek kudlankový

Strašek kudlankový je korýš rozšířený od severu Britských ostrovů až po jih Angoly. Hojně je loven také ve Středozemním moři a vůbec nejčastějším jeho domovištěm je Jaderské moře. Skvěle chutná grilovaný, hodí se i do polévek.

Surmovka (mořský šnek)

Surmovka je rozšířená od severních pásem Severního ledového oceánu až po Biskajský záliv. Loví se v severním Atlantiku, v Lamanšském průlivu a v Severním moři. Největšími konzumenty jsou Francouzi a Kanaďané z francouzsky mluvících oblastí.

Ústřice

Tito mlži žijí v různých druzích ve Středomoří, ve vodách Atlanského a Tichého oceánu. Liší se velikostí a odstíny hnědého zbarvení. Dopuručuje se konzumovat ústřice syrové, přímo z lastury, pokapané citronovou šťávou. Pokud se podávají teplé, vaří se jen krátce. Obří druhy tichomořských ústřic lovené a konzumované v Americe jsou dvakrát větší než evropské druhy. Obvykle se neloví a neprodávají v letních měsících, kdy se rozmnožují a jsou méně masité a šťavnaté.

Zaděnky, přílipky, rozchlipky

Měkkýši žijí ve vápenitých schránkách, které jsou buď dvoudílné (lastury ústřic, hřebenatek), anebo jednolité (ulity surmovek nebo jedlého mořského plže plážovky). Zaděnky, přílipky, rozchlipky mají právě dvě misky lastur.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy