REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krab

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V amerických a evropských pobřežních vodách žije mnoho těchto korýšů. Jejich obchodní názvy bývají často známější, než názvy zoologické. Atlanské pobřeží vyhledává Jonahův, sklaní a kamenný krab, zatímco královský krab je proslulý na tichomořském pobřeží, zvláště u Aljašky. K oblíbeným evropským druhům patří modrý krab, zelený neboli atlanský, pavoukovitý krab a krab německý. Zvláštní velikosti a váhy, až 3 kg, dosahují krabi, kteří se loví v Rusku, a to v Ochotském moři u západních a jižních břehů Kamčatky, dále pak na pobřeží Japonska.


Atlas mořských živočichůKrabi během dospívání několikrát odkládají těsný krunýř a v některých oblastech je od poloviny jara do poloviny podzimu po čerstvých mladých, tzv. měkkých krunýřích, to znamená po krabech, kteří právě opustili svůj starý krunýř a jejichž pokožka ještě neztbrdla vyloučeným uhličitanem vápenatým. V tuto dobu jsou sice krabi menší, ale chutnější a měkčí. Krabi se prodávají také v konzervách a mražení.

Stručný přehled některých krabů:

Modrý krab

Modrý krab pochází z východního pobřeží Ameriky, kde je velmi populární, žije však i v severní a jižní části Atlanského a ve východním Středomoří. Je k dostání po celý rok, v létě je v prodeji s měkkým krunýřem. Modří krabi se prodávají živí, vaření s krunýřem nebo bez něj, čerství, mražení a také konzervovaní. Připravují se pečení, dušení nebo vaření.

Pavoukovitý krab

Tento krab žije v jižní oblasti Atlanského oceánu a ve Středozemním moři, je dostání po celý rok. Prodává se jak živý, tak i vařený. Připravuje se pečením, dušením nebo vařením, vařený je jasně červený.

Krab německý

Žije ve Středozemním moři a v Atlanském oceánu. Tito velcí korýši mají silná klepeta (samci větší než samice), která podobně jako u jiných krabů obsahují výtečné bílé maso. Tělo v krunýři obsahuje maso tmavé. Tito krabi se také prodávají živí, s krunýřem nebo i bez něj, vaření, čerství či konzervovaní. Někdy se na trhu objevují přímo pokrmy z krabího masa. Krab německý je k dostání po celý rok, peče se, dusí a vaří.

Queenslandský písečný krab

Živý krab má na sobě modré skvrny, samozřejmě, po uvaření zčervená. Jeho maso z těla je velmi chutné, ještě lepší je však jeho maso z nohou a klepet.

Krab mangrovový

Tenot až do černa zbarvený krab žije v mangrovových a  kalných vodách a může vážit až 2 kg. nejlepší maso je z klepet, jeho maso z těla je trochu hrubší.

Žabí krab

Vyskytuje se u severovýchodního pobřeží Austrálie. Dorůstá do délky 20 cm a má jemné, sladké, bílé maso.

Kamčatský (masitý) krab

Žije v hlubinách moře a má tvar trojhranně zakulacený, poměrně tlusté nohy a hnědočervený krunýř s pichlavými ostny.

Kuchyňské zpracování krabů:

Krabi se na palubě plující konzervárny ihned po výlovu v mořské vodě vaří a konzervují do bílých plechovek obsahu 1/2 kg, 1/4 kg, 1/8 kg. Na trhu se prodávají pod označením „chatka“. Maso těchto krabů čerstvě vařených i konzervovaných je výborné jakosti a je velmi podobné masu humřímu, má však proti němu trochu hrubší vláknitost a sladší chuť. Konzervované maso z krabů se nemusí dále předběžěně upravovat a používá se ho i s vlastní šťávou k přípravě rozmanitých pokrmů tak jako masa z čerstvých krabů.

Živí krabi se dopravují do vnitrozemí jen ojediněle a pouze menší druhy, tak jako humři.

Krabi před vařením kartáčem dobře ve studené vodě očistíme, živé vložíme do vařící slané nebo okořeněné vody a 15-20 minut povaříme. Doba vaření závisí na velikosti krabů. Z uvařených krabů vyjmeme maso z noh a klepet, popřípadě i z koubů a z krunýře, a podáváme je teplé s různými přílohami anebo ho používáme k přípravě teplých a studených pokrmů s různými přísadami jako masa z ostatních druhů korýšů.

Používáme-li konzervovaného krabího masa k přípravě teplých pokrmů, nesmíme je dlouho zahřívat, neboť by ztuhlo.

Autor: Vilém Vrabec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy