REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 tipů, díky kterým o Velikonocích nepřiberete ani deko navíc

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sotva skončily Vánoce a přehoupli jsme se do nového roku a už zase jsou tady další svátky spojené s nekonečným hodováním. Naštěstí Velikonoce netrvají tak dlouho jako Vánoce, pokud se však nebudete hlídat, může vám i těchto pár dnů uštědřit nějaké to kilo navíc. Jestli se navíc na jaře snažíte zhubnout na léto do plavek, přibírání o Velikonocích pro vás určitě nebude žádoucí. Jak nedat nadbytečným kilům šanci? Vyzkoušejte následující tipy.


1) Nezapomínejte na pohyb

Je samozřejmé, že si o Velikonocích budete chtít dopřát trochu více svátečních dobrot než obyčejně. Určitě byste ale neměli celé svátky prosedět. Zajděte si po vydatném obědě na svižnou procházku. „Rozpohybujete tím trávení a tolik se vám toho neuloží. Kromě toho si užijete krásné jarní počasí a pokocháte se přírodou,“ vysvětluje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE, www.naturhouse-cz.cz

 

 

2) Všeho s mírou

Kvalitní sváteční svíčkovou nebo vepřo-knedlo-zelo vám o Velikonocích asi nikdo vyčítat nebude a ani si to sami neupírejte, pokud máte chuť. Místo „svíčkové s pěti“ si však dejte radši „svíčkovou se dvěma nebo třemi“. S množstvím jídla to nepřehánějte, ochutnat můžete od každého trochu, ale určitě se vyvarujte spořádání všeho, co je na stole.

 

3) Nezdravé nahraďte zdravým

„Poctivé máslo, čokoláda nebo panák jednou za čas neuškodí. Na Velikonoce se jimi (a mnohem horšími variantami) však stoly prohýbají a u jednoho kousku to ten den, ať už třeba ze slušnosti, obvykle nekončí. Zkuste raději návštěvu mile překvapit zdravější pomazánkou bez másla, namazanou na celozrnném chlebu a posypanou čerstvou pažitkou, nakrájet ovoce a zeleninu (třeba mrkev a okurku na špalíčky), upéct koláč bez tuny rafinovaného cukru, oslazený jen ovocem. Koledníkům pak do košíčku dejte třeba figurku z kvalitní hořké čokolády – která čokoládu narozdíl od laciných atrap skutečně viděla,“ navrhuje Marta Svačinová, odbornice na zdravý životní styl z Blendea.cz

 

4) Pozor na alkohol

Velikonoce svádějí k nadměrné konzumaci alkoholu. Není třeba zmiňovat, že chystáte-li se při svátečních návštěvách rodiny a známých řídit, alkohol je pro vás tabu. V tomto případě si ale můžete dopřát třeba skleničku nealkoholického piva. S alkoholem to ale každopádně nepřehánějte, i když se řídit nechystáte. Velikonoce svádějí k nadměrné konzumaci tvrdého alkoholu, který má více kalorií, než se může zdát. Několik panáků tvrdého alkoholu raději nahraďte skleničkou suchého bílého vína a doplňte ji sklenicí čisté vody, která se nezapočítává do pitného režimu.

 

5) Zrádné cukry

Sladkostí je také o Velikonocích všude kolem více než obvykle. Jsou však plné přidaných cukrů a často i nezdravých tuků a není dobré s jimi přejídat. Spíše, než těžké kupované zákusky si připravte zdravý domácí koláč s tvarohem a ovocem, bez zbytečně velkého množství cukru, nezdravých polev a tučných krémů. Pozor si dejte na konzumaci čokolád – namísto celé tabulky mléčné čokolády si dopřejte raději jen pár čtverečků kvalitní hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa. „Co se týče cukrů, dejte si pozor také sycené sladké limonády a kolové nápoje, které jsou jich plné. Raději si připravte čistou vodu dochucenou nakrájeným ovocem a bylinkami,“ říká hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

 
A čeho si naopak o Velikonocích dopřát?

To, že o Velikonocích nechcete přibrat či si zkazit úspěšné držení zdravého jídelníčku, neznamená, že nebudete jíst vůbec. Velikonočním půstem nic nevyřešíte. Jíst můžete, co chcete, je to o Vaší volbě, jen myslete na to, že vše má zdravou alternativu.

 

Zdravé suroviny, základ všeho

Už to, že suroviny, ze kterých budete pohoštění chystat, nakoupíte od osvědčených prodejců, ovoce zeleninu vždy čerstvou, mouku a pečivo tmavé, pro vás znamená, že zdravé stravování o Velikonocích nepokazíte. Pokud vám čas dovolí, připravte co nejvíce pokrmů doma. Budete tak vědět, jaké suroviny jste použili. Například mazanec z kynutého těsta si doma upečete zdravější, když použijete špaldovou mouku, 50 g másla a rozdíl od kupovaného bude hned znát.

 

Zelený čtvrtek

S příchodem jara je většinou sezónní zelenina dostupná. Berte Zelený čtvrtek doslova a pod touto záminkou si dopřejte pořádnou porci zeleně. Mladá cibulka, pažitka, mrkev, listové saláty či špenát – výběr je velký. Může si tak dopřát pestrou přílohu k hlavním chodům, sytou krémovou polévku či lehkou svačinu.

 

Výhoda Velikonoc – vajíčka

Vaječný bílek je zdrojem lehce stravitelných bílkovin, díky nim se tělu dostane přísun esenciálních aminokyselin, těch, které si tělo nedokáže samo vyrobit. Při dietě je oceníte, neboť poměrně dobře zasytí. Žloutek vám zase dodá sílu. Obsahuje tuky, ale také široké spektrum vitamínů, jsou to například A, D, K, D. Vaječný žloutek je dále bohatý na minerální látky jako je železo, hořčík, draslík.

„Přes všechny pozitivní složky to ovšem s vajíčky nepřehánějte. Obsahují totiž i cholesterol, který patří mezi rizikové faktory srdečné-cévních onemocnění. Právě proto bývají mnohdy vajíčka lékaři zatracována,“ upozorňuje hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

„Doporučovala bych však nebrat v potaz pouze zdraví svoje, ale myslet také na pohodlí slepiček. Farmářské vajíčko nebo ideálně vajíčko od slepiček chovaných na zahrádce, se s tím z velkochovů vůbec nedá srovnávat – barvou, chutí, ani strukturou,“ doplňuje Marta Svačinová, odbornice na zdravý životní styl z Blendea.cz

 

Chlebíčky zdravě

Všechny významné události, svátky, oslavy se u nás neobejdou bez milovaných chlebíčků. Ty si dopřát můžete. Zkuste ale zdravou variantu. I když s vámi třeba rodina netáhnete za jeden provaz, vy se nenechte odradit. Místo klasické bílé veky zkuste celozrnnou bagetu s pomazánkou, spoustou zeleniny a třeba posypanou semínky.

 

Uzeného se nevzdám

Uzené produkty jsou ty, kterých byste se měli především vyvarovat. Jsou zdrojem živočišných tuků s vysokým obsahem soli a nezdravých tuků, které do zdravého jídelníčku nepatří.

 

A co na návštěvě?

Samozřejmě je slušnost si od hostitele nabídnout připravené pohoštění. Určitě svátky chcete bez otázek, proč vám nechutná, proč nejíte a podobně. Nabídnout si můžete, ale snažte se jednoduše jen o ochutnání. „Vaši zdravou alternativu Velikonoc můžete na návštěvu vzít s sebou. Bude to milé gesto a zároveň máte jistotu, že si případně budete moci dát něco odlehčeného,“ dodává hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Dny českého piva

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

číst dále ...

Rakytník, ostružina, borůvka nebo arónie? Zdravím nabušené domácí shruby a limonády podle barmana Tomáše Kubíčka!

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Experimentujte s moštem, dodá pokrmu šmrnc!

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy