REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 tipů pro bezpečné grilování na plynové láhvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto se sice blíží ke konci, ale grilovací sezóna zdaleka nekončí. Velké oblibě se v posledních letech těší zejména plynové grily, které spojují výhody grilů na uhlí i na elektřinu. Jejich používání i údržba je velmi snadná. Palivem je propan-butan neboli LPG, který je dodáván v tlakových láhvích. Při správné údržbě a manipulaci jsou propan-butanové láhve naprosto bezpečné. Na je třeba dát pozor a čeho se vyvarovat při využívání plynových láhví?


Tip č. 1: Platná tlaková zkouška i neporušená plomba

První, čeho si na LPG láhvi můžete všimnout, je plomba, popř. fólie, kterou je zapečetěn ventil láhve. Poznáte tak, že láhev před vámi nikdo nepoužíval, ale hlavně to, že byla láhev řádně naplněna kvalitním dodavatelem a prošla kontrolou před expedicí. Každá propan-butanová láhev by pak měla mít platnou tlakovou zkoušku. Datum poslední revize je vyraženo na límci lahve, ale pro lepší orientaci se také značí nástřikem přímo na jejím vrcholu. Datum poslední zkoušky by nemělo být starší než 15 let, což je značeno nápisem „P15Y“. Pokud tento údaj na těle láhve nenajdete, poslední zkouška láhve by neměla proběhnout před více než 10 lety.

 

 

Tip č. 2: Vyhýbejte se fyzicky poškozeným láhvím

Láhve napadené korozí, s poškozeným límcem, případně promáčklé nebo dokonce děravé v žádném případě nepřebírejte. Zákon ukládá plnírnám plynu povinnost prázdnou láhev nejprve zkontrolovat a před jejím naplněním případně provést potřebnou údržbu. „U některých malých plníren jsme zaznamenali, že údržbu plynových láhví ve snaze minimalizovat náklady zanedbávají. Údržbu tak buď vůbec neprovádějí, nebo zkorodované láhve jen nabarví, aniž by byla rez řádně odstraněna,“ upozorňuje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG, jež pod značkou Bezpečné láhve garantuje jednotný standard kvality a bezpečnosti plynových láhví.

 

Tip č. 3: Pozor na správné uskladnění

Propan-butan je těžší než vzduch a při případném úniku se tedy hromadí v nejnižším místě. LPG láhve proto neskladujte v nevětraných prostorách nebo prostorách pod úrovní terénu. Pokud by totiž došlo k úniku propan-butanu, nahromaděný plyn by mohl například vlivem statické elektřiny způsobit vážnou nehodu. Láhve neskladujte ani v místnostech určených ke spaní a nevystavujte je tepelným vlivům, např. v blízkosti topných těles. Rozhodně byste plynovou láhev neměli ponechat na přímém slunci, popřípadě v rozpáleném autě na parkovišti. „U tlakové nádoby na plyn se počítá s maximální teplotou 40 stupňů, ale na přímém slunci může teplota uvnitř vozu přesáhnout i 60 °C. To může představovat problém hlavně u láhví, které byly neodborně přeplněny,“ vysvětluje Ivan Indráček. PB láhve by pak měly být při uskladnění i během použití vždy ve stojaté poloze.

 

Tip č. 4: Neplňte láhev ručně na čerpací stanici

V Česku dochází poměrně běžně k plnění plynových láhví na čerpacích stanicích LPG pro automobily. Zákon takovou praktiku zakazuje a nehrozí vám jen pokuta. Nesprávně naplněná láhev může být v lepším případě nedoplněná, takže platíte za větší množství plynu, než ve skutečnosti dostanete. Pokud je ale přeplněná, může být nebezpečná. „Každá plynová láhev musí mít tzv. odpařovací prostor odpovídající dvaceti procentům objemu. Touto bezpečnostní rezervou je eliminován tlak vznikající při tepelné roztažnosti propan-butanu. V případě přeplnění je tento prostor menší a s rostoucí okolní teplotou je tedy láhev více natlakovaná,“ varuje Ivan Indráček.

 

Tip č. 5: Kontrolujte těsnost spojů, postačí mýdlová voda

Při připojování plynové láhve dbejte pokynů na produktovém štítku připevněném k láhvi. Nezapomeňte ale též na pokyny výrobce grilu, k němuž láhev připojujete. Plynové hadice je třeba jednou za 5 let vyměnit. Jednou za 10 let se pak mění regulátor tlaku plynu, který se připojuje na kohout tlakové lahve. Rozhodně ale nepodceňujte průběžnou kontrolu těsnosti všech spojů, především připojovacího šroubení. K tomu slouží detektor nebo pěnotvorný roztok. Vystačíte si ale rovněž s obyčejnou mýdlovou vodou.

 

Poznámka redakce:

Česká asociace LPG je spolkem (podle NOZ), sdružujícím distributory a prodejce LPG, kteří působí na trhu v České republice. Jeho hlavními úkoly jsou přispívat ke kultivaci tržního prostředí v oboru, spoluvytvářet kvalitní legislativu, obhajovat a posilovat dobré jméno LPG jako alternativního paliva s plně rozvinutou infrastrukturou a velmi nízkou úrovní emisí. ČALPG aktivně působí v rámci Hospodářské komory ČR a evropské asociace AEGPL. Je vydavatelem a správcem technických předpisů (TPG) pro oblast LPG.

Zdroj: www.bezpecnelahve.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Věnečky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem a šlehačkou

Dnes pro vás máme recept na naprosto luxusní věnečky. V receptu ve videu autorka videa zapomněla zmínit, že do pudinku zašlehává 180 g másla. Ovšem jinak jde o skvělý recept, který rozhodně stojí za vyzkoušení!

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Prague Mussel Week se blíží. Zláká vás na netradiční spojení chutí?

Slávky po baskicku s chorizem, slávky na avokádu nebo pečené slávky na borovicovém jehličí. Už se vám sbíhají sliny a vaše duše (a žaludek) gastronomického dobrodruha plesá nadšením? Pak si v kalendáři vyznačte týden od 23. do 29. 9., kdy do desítek pražských restaurací přiveze food festival Prague Mussel Week 16 tun prvotřídních slávek z holandského Yerseke. A i pokud mořským „potvorám“ zrovna neholdujete, zkuste jim tentokrát dát šanci. Jedná se totiž o klenot mezi superpotravinami, který díky festivalu můžete ochutnat za poloviční cenu.

číst dále ...

Flora Olomouc zve na podzimní „Zahradní slavnost“

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy