REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

5 tipů pro bezpečné grilování na plynové láhvi

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto se sice blíží ke konci, ale grilovací sezóna zdaleka nekončí. Velké oblibě se v posledních letech těší zejména plynové grily, které spojují výhody grilů na uhlí i na elektřinu. Jejich používání i údržba je velmi snadná. Palivem je propan-butan neboli LPG, který je dodáván v tlakových láhvích. Při správné údržbě a manipulaci jsou propan-butanové láhve naprosto bezpečné. Na je třeba dát pozor a čeho se vyvarovat při využívání plynových láhví?


Tip č. 1: Platná tlaková zkouška i neporušená plomba

První, čeho si na LPG láhvi můžete všimnout, je plomba, popř. fólie, kterou je zapečetěn ventil láhve. Poznáte tak, že láhev před vámi nikdo nepoužíval, ale hlavně to, že byla láhev řádně naplněna kvalitním dodavatelem a prošla kontrolou před expedicí. Každá propan-butanová láhev by pak měla mít platnou tlakovou zkoušku. Datum poslední revize je vyraženo na límci lahve, ale pro lepší orientaci se také značí nástřikem přímo na jejím vrcholu. Datum poslední zkoušky by nemělo být starší než 15 let, což je značeno nápisem „P15Y“. Pokud tento údaj na těle láhve nenajdete, poslední zkouška láhve by neměla proběhnout před více než 10 lety.

 

 

Tip č. 2: Vyhýbejte se fyzicky poškozeným láhvím

Láhve napadené korozí, s poškozeným límcem, případně promáčklé nebo dokonce děravé v žádném případě nepřebírejte. Zákon ukládá plnírnám plynu povinnost prázdnou láhev nejprve zkontrolovat a před jejím naplněním případně provést potřebnou údržbu. „U některých malých plníren jsme zaznamenali, že údržbu plynových láhví ve snaze minimalizovat náklady zanedbávají. Údržbu tak buď vůbec neprovádějí, nebo zkorodované láhve jen nabarví, aniž by byla rez řádně odstraněna,“ upozorňuje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG, jež pod značkou Bezpečné láhve garantuje jednotný standard kvality a bezpečnosti plynových láhví.

 

Tip č. 3: Pozor na správné uskladnění

Propan-butan je těžší než vzduch a při případném úniku se tedy hromadí v nejnižším místě. LPG láhve proto neskladujte v nevětraných prostorách nebo prostorách pod úrovní terénu. Pokud by totiž došlo k úniku propan-butanu, nahromaděný plyn by mohl například vlivem statické elektřiny způsobit vážnou nehodu. Láhve neskladujte ani v místnostech určených ke spaní a nevystavujte je tepelným vlivům, např. v blízkosti topných těles. Rozhodně byste plynovou láhev neměli ponechat na přímém slunci, popřípadě v rozpáleném autě na parkovišti. „U tlakové nádoby na plyn se počítá s maximální teplotou 40 stupňů, ale na přímém slunci může teplota uvnitř vozu přesáhnout i 60 °C. To může představovat problém hlavně u láhví, které byly neodborně přeplněny,“ vysvětluje Ivan Indráček. PB láhve by pak měly být při uskladnění i během použití vždy ve stojaté poloze.

 

Tip č. 4: Neplňte láhev ručně na čerpací stanici

V Česku dochází poměrně běžně k plnění plynových láhví na čerpacích stanicích LPG pro automobily. Zákon takovou praktiku zakazuje a nehrozí vám jen pokuta. Nesprávně naplněná láhev může být v lepším případě nedoplněná, takže platíte za větší množství plynu, než ve skutečnosti dostanete. Pokud je ale přeplněná, může být nebezpečná. „Každá plynová láhev musí mít tzv. odpařovací prostor odpovídající dvaceti procentům objemu. Touto bezpečnostní rezervou je eliminován tlak vznikající při tepelné roztažnosti propan-butanu. V případě přeplnění je tento prostor menší a s rostoucí okolní teplotou je tedy láhev více natlakovaná,“ varuje Ivan Indráček.

 

Tip č. 5: Kontrolujte těsnost spojů, postačí mýdlová voda

Při připojování plynové láhve dbejte pokynů na produktovém štítku připevněném k láhvi. Nezapomeňte ale též na pokyny výrobce grilu, k němuž láhev připojujete. Plynové hadice je třeba jednou za 5 let vyměnit. Jednou za 10 let se pak mění regulátor tlaku plynu, který se připojuje na kohout tlakové lahve. Rozhodně ale nepodceňujte průběžnou kontrolu těsnosti všech spojů, především připojovacího šroubení. K tomu slouží detektor nebo pěnotvorný roztok. Vystačíte si ale rovněž s obyčejnou mýdlovou vodou.

 

Poznámka redakce:

Česká asociace LPG je spolkem (podle NOZ), sdružujícím distributory a prodejce LPG, kteří působí na trhu v České republice. Jeho hlavními úkoly jsou přispívat ke kultivaci tržního prostředí v oboru, spoluvytvářet kvalitní legislativu, obhajovat a posilovat dobré jméno LPG jako alternativního paliva s plně rozvinutou infrastrukturou a velmi nízkou úrovní emisí. ČALPG aktivně působí v rámci Hospodářské komory ČR a evropské asociace AEGPL. Je vydavatelem a správcem technických předpisů (TPG) pro oblast LPG.

Zdroj: www.bezpecnelahve.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy