REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

4 tipy na co si dát pozor při chroupání pochutin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto se blíží a s nimi oblíbená a zvýšená konzumace slaných pochutin u vína a piva. Víte, na co byste si měli dát pozor?


Nekombinujte

Příjem slaných jídel a pochutin stimuluje žízeň. Je nutné mít se na pozoru a odolat nutkání, které hrozí zejména u dětí a náctiletých, aby neměly nutkání hasit ji sladkými nápoji, jako jsou džusy či kolové nápoje. Dlouhodobá nestřídmost je cestou k obezitě. Pokud si chcete zahřešit, vykompenzujte to dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu.

 

 

Pozor na obsah soli

Společnost pro výživu ČR doporučuje příjem soli do 5–6 g na den u dospělého jedince, zkuste proto sáhnout po jemně solených brambůrcích nebo nesolené variantě. Věděli jste, že chipsy a brambůrky nejsou to samé? „Brambůrky na rozdíl od chipsů nejsou blanšírovány, tedy zbavovány škrobu a cukru, které jsou nositeli chuti. Není potřeba lupínky následně tolik solit, či dochucovat, protože samy o sobě dobře chutnají. Blanšírování používají výrobci chipsů, aby standardizovali proces smažení a mohli používat širší spektrum odrůd brambor,“ říká Libor Hobža, výrobní ředitel Strážnických brambůrek.

 

Stop palmovému oleji

Při výběru slaných pochutin čtěte pozorně etiketu a ověřte si, na jakém druhu oleje byl výrobek připraven. „Například řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (asi 8 %), naopak vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin (zhruba 61 %) a přibližuje se tím doporučovanému poměru mezi esenciálními mastnými kyselinami omega 6 a omega 3,“ doplňuje Libor Hobža. V takových 100 g palmového oleje je skoro 50 g nežádoucích nasycených mastných kyselin, zatímco ve stejném množství oleje řepkového je jich kolem 7 g. Jak ukazují nové poznatky o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového.

 

Při sledování filmu mozek vypíná

Jedno z podceňovaných nebezpečí se skrývá v odvedení pozornosti. Když sledujete televizi, mozek se zaměří na to, co se odehrává na obrazovce a rozptýlí tak vaše soustředění. Automaticky tak přijímáte jídlo a nápoje ve větším množství, než byste zkonzumovali, když byste věnovali jídlu plnou pozornost. Pokud chcete chroupat slané pochutiny při sledování filmu, dejte si je do malé misky.

 

Zdroj: www.hobza.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy