REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

4 tipy na co si dát pozor při chroupání pochutin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto se blíží a s nimi oblíbená a zvýšená konzumace slaných pochutin u vína a piva. Víte, na co byste si měli dát pozor?


Nekombinujte

Příjem slaných jídel a pochutin stimuluje žízeň. Je nutné mít se na pozoru a odolat nutkání, které hrozí zejména u dětí a náctiletých, aby neměly nutkání hasit ji sladkými nápoji, jako jsou džusy či kolové nápoje. Dlouhodobá nestřídmost je cestou k obezitě. Pokud si chcete zahřešit, vykompenzujte to dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu.

 

 

Pozor na obsah soli

Společnost pro výživu ČR doporučuje příjem soli do 5–6 g na den u dospělého jedince, zkuste proto sáhnout po jemně solených brambůrcích nebo nesolené variantě. Věděli jste, že chipsy a brambůrky nejsou to samé? „Brambůrky na rozdíl od chipsů nejsou blanšírovány, tedy zbavovány škrobu a cukru, které jsou nositeli chuti. Není potřeba lupínky následně tolik solit, či dochucovat, protože samy o sobě dobře chutnají. Blanšírování používají výrobci chipsů, aby standardizovali proces smažení a mohli používat širší spektrum odrůd brambor,“ říká Libor Hobža, výrobní ředitel Strážnických brambůrek.

 

Stop palmovému oleji

Při výběru slaných pochutin čtěte pozorně etiketu a ověřte si, na jakém druhu oleje byl výrobek připraven. „Například řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (asi 8 %), naopak vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin (zhruba 61 %) a přibližuje se tím doporučovanému poměru mezi esenciálními mastnými kyselinami omega 6 a omega 3,“ doplňuje Libor Hobža. V takových 100 g palmového oleje je skoro 50 g nežádoucích nasycených mastných kyselin, zatímco ve stejném množství oleje řepkového je jich kolem 7 g. Jak ukazují nové poznatky o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového.

 

Při sledování filmu mozek vypíná

Jedno z podceňovaných nebezpečí se skrývá v odvedení pozornosti. Když sledujete televizi, mozek se zaměří na to, co se odehrává na obrazovce a rozptýlí tak vaše soustředění. Automaticky tak přijímáte jídlo a nápoje ve větším množství, než byste zkonzumovali, když byste věnovali jídlu plnou pozornost. Pokud chcete chroupat slané pochutiny při sledování filmu, dejte si je do malé misky.

 

Zdroj: www.hobza.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy