REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

4 tipy na co si dát pozor při chroupání pochutin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Léto se blíží a s nimi oblíbená a zvýšená konzumace slaných pochutin u vína a piva. Víte, na co byste si měli dát pozor?


Nekombinujte

Příjem slaných jídel a pochutin stimuluje žízeň. Je nutné mít se na pozoru a odolat nutkání, které hrozí zejména u dětí a náctiletých, aby neměly nutkání hasit ji sladkými nápoji, jako jsou džusy či kolové nápoje. Dlouhodobá nestřídmost je cestou k obezitě. Pokud si chcete zahřešit, vykompenzujte to dostatkem pohybu na čerstvém vzduchu.

 

 

Pozor na obsah soli

Společnost pro výživu ČR doporučuje příjem soli do 5–6 g na den u dospělého jedince, zkuste proto sáhnout po jemně solených brambůrcích nebo nesolené variantě. Věděli jste, že chipsy a brambůrky nejsou to samé? „Brambůrky na rozdíl od chipsů nejsou blanšírovány, tedy zbavovány škrobu a cukru, které jsou nositeli chuti. Není potřeba lupínky následně tolik solit, či dochucovat, protože samy o sobě dobře chutnají. Blanšírování používají výrobci chipsů, aby standardizovali proces smažení a mohli používat širší spektrum odrůd brambor,“ říká Libor Hobža, výrobní ředitel Strážnických brambůrek.

 

Stop palmovému oleji

Při výběru slaných pochutin čtěte pozorně etiketu a ověřte si, na jakém druhu oleje byl výrobek připraven. „Například řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (asi 8 %), naopak vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin (zhruba 61 %) a přibližuje se tím doporučovanému poměru mezi esenciálními mastnými kyselinami omega 6 a omega 3,“ doplňuje Libor Hobža. V takových 100 g palmového oleje je skoro 50 g nežádoucích nasycených mastných kyselin, zatímco ve stejném množství oleje řepkového je jich kolem 7 g. Jak ukazují nové poznatky o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového.

 

Při sledování filmu mozek vypíná

Jedno z podceňovaných nebezpečí se skrývá v odvedení pozornosti. Když sledujete televizi, mozek se zaměří na to, co se odehrává na obrazovce a rozptýlí tak vaše soustředění. Automaticky tak přijímáte jídlo a nápoje ve větším množství, než byste zkonzumovali, když byste věnovali jídlu plnou pozornost. Pokud chcete chroupat slané pochutiny při sledování filmu, dejte si je do malé misky.

 

Zdroj: www.hobza.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy