Uzeniny jsou v Česku hojně konzumovanou pochoutkou, která se své oblibě těší hlavně v letní grilovací sezóně. Připravili jsme pro vás 4 tipy na výběr a přípravu té nejlepší masové večeře, kterou vám budou všichni sousedé závidět.
Marinovat či nikoliv?
Toť otázka. Marinády se používají jak kvůli dochucení, tak z důvodu křehčení masa. U uzenin nás tak bude primárně zajímat chuť. Vybrali jste klobásu výraznějšího aroma? Pak marinádu raději vynechte a dejte vyniknout samotné chuti výrobku. Pokud jste ale pořídili klasičtější kousek bez dominantní chuti, dopřejte jemu i sobě – naložte ho do pivní nebo bylinkové marinády.
Klobásy
„Kliď se s tím nožem,“ řekl každý zkušený grill master. Klobásy před grilováním nikdy nenařezávejte! To je první a zároveň nejdůležitější pravidlo. Naříznutím dáte možnost uniknout šťávám a tuku, kterým vděčíme za onu výbornou chuť. Klobása zůstane suchá a uvnitř se nikdy nevytvoří teplo nutné pro dostatečné propečení.
Grilované párečky
Kdo jako dítě nemiloval párky, ať hodí kamenem. Studené, vařené nebo opečené na pánvi. A co teprve ty ovoněné opravdovým ohněm? Zaručujeme, že se po nich slehne zem, jen co je na stůl donesete. A ani s dipem si nemusíte dělat starosti – tuhle práci za vás vyřeší kečup a hořčice.
Variace pro zdraví, zn. chutně
Rádi byste si dopřáli chutnou klobásku a zároveň žili zdravě? Udělejte si špíz! Kromě klobásy si připravte papriku, brambory, cibuli a rajčata. Při grilování pak špíz nezapomínejte potírat olejem se směsí koření.
TIP – Staročeská klobása Váhala
Staročeská klobása je pikantní klobása s paprikou, která dodá perfektní chuť zeleninovému špízu. Staročeská klobása je za svou kvalitu oceněna značkou Český výrobek. Neobsahuje žádné náhražky masa (jako je například sója, mouka, separáty) ani lepek.
Cena: 59,90 Kč
Obsah: 270 g
TIP – Grilovací klobása Váhala
Bílá vepřová grilovací klobása nesmí chybět při žádném grilování. Dopřejte si grilování bez lepku s uzeninami Váhala.
Cena: 44,60 Kč
Obsah: 450 g
TIP – Farmářská klobása tenká Váhala
Farmářská klobáska tenká je vyrobena podle staré hanácké receptury, díky tomu získala v červnu 2012 ocenění Regionální potravina Olomouckého kraje 2012 a v březnu 2015 ocenění značkou kvality KLASA! Farmářská klobáska tenká má vysoký obsah masa – 85 %, neobsahuje žádné náhražky (sóju, mouku ani separáty) a je bez lepku.
Cena: 167,80 Kč/kg
Špekáček bez éček od Ondřeje Slaniny
O kvalitě špekáčků se v posledních letech napsaly snad romány. Přitom příprava dobrého špekáčku je tak jednoduchá a je závislá jen na použití základních jednoduchých surovin. Ve špekáčcích Ondřeje Slaniny najdete jen vepřové maso, špek a jako bonus 20% hovězího masa, které špekáčkům dodává příjemnou výraznou masovou chuť. Nic jiného než maso, špek a koření.
Cena: 95,40 Kč
Balení: 680 g
Výrobce: Váhala
Více informací na www.Vahala.cz a na www.uzeninyodslaniny.cz