REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Martinská husa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Den svatého Martina 11. listopadu býval zvláště na venkově okázale slaven. Čeledi napekla panímáma velikých makových rohlíků a toho dne nemohl se dít oběd bez husy.


Martinská husa, tedy pečená husa ochucená pouze kmínem a solí. V některých oblastech naši předkové přidávali ještě ovoce, jablka a hrušky, nebo husu potírali medem a přelévali mladým vínem. Podávala se a stále podává především s houskovými a bramborovými knedlíky a červeným i bílým dušeným zelím.

A jak tato tradice vznikla?

Jedenáctý listopad byl vyhlášen svátkem k Martinově památce v sedmém století a později byla k tomuto dni také stanovena výplata daní a desátků církvi. Je to začátek chladného zimního času – na svatého Martina kouřívá se z komína – závěr zemědělského roku a konec sklizně. Lidé přinášeli v průvodu desetinu své úrody, obilí, ovoce, dobytek i drůbež ke zdanění. Poprvé se toho dne ochutnávala mladá vína a tradičně se před začátkem adventní postní doby hodovalo. A na stole nesměla kromě jiného chybět právě pečená husička!

Recept: Martinská husa

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy