REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

1.11. Světový den veganů přichází ve znamení nových chutí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prvního listopadu oslavují svůj světový den nadšenci rostlinné stravy. Ve společnosti se na toto téma vedou již dlouhou dobu rozsáhlé diskuse. Pravdou však je, že veganská strava je stále vyhledávanou alternativou. Odpůrci tohoto životního stylu se mnohokrát domnívají, že vegani na talíři nečeká nic zajímavějšího než ostrouhaná mrkev nebo suché salátové listy. Přinášíme vám však pár receptů, které zaručeně bourají předsudky a obohatí vaší kuchyň o nové kulinářské zážitky. Oslavte světový den veganů objevováním nových chutí v tradičních pokrmech i veganských specialitách.


Mexická polévka

Suroviny:

  • 1 dl olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 konzerva hnědých fazolí
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1 konzerva rajčat
  • Hrst kukuřičného kuskusu
  • 1 plná lžíce agávového sirupu
  • Sůl a koření
  • Svazek koriandru
  • Tortilla chipsy
  • Chilli

Postup:

Ve větším hrnci na oleji osmažíme cibulku a přidáme kořenovou zeleninu. Smažíme přibližně 10 minut. Až bude zelenina poloměkká, přidáme konzervu fazolí a kukuřice. Vaříme 10 minut a podle potřeby podlijeme vodou.

Přidáme konzervu rajčat a dochutíme. Jak začne být polévka kyselá, dosladíme jí agávovým sirupem. Na závěr přidáme kuskus a vaříme, aby polévka zhoustla, anebo odstavíme a kuskus dojde přibližně za 10 minut. Polévku dochutíme koriandrem a limetkou. Podáváme s tortillovými chipsy.

 

 
Domácí veganské Hot dogy

Suroviny:

  • 500 g zeleniny – brambory, dvě mrkve, ½ hlávky červené řepy, menší růžičku karfiolu, 3 šalotky
  • 1 a ½ čajové lžičky sladké červené papriky
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • sůl
  • koření
  • 1 a ½ hrnečku ovesné mouky

Postup:

Zeleninu si uvaříme nad párou do měkka. Řepu je potřebné vařit o něco déle anebo nakrájet na menší kousky, aby se uvařila/udusila spolu s ostatní zeleninou. Hotovu zeleninu dejte do mixéru a postupně přidávejte ostatní ingredience – koření, cibulku a mletou ovesnou mouku, kterou je možné nahradit i jinými zdravými moukami. Výsledná hmota je tužší a dobře tvarovatelná. V případě, že je řidší, přidejte ještě mouku. Vlhkýma rukama tvarujte šišky nebo podlouhlé párky, které můžete buď odložit do lednice, grilovat, nebo opékat. Příprava nad párou je nutná v důsledku přítomnosti mouky, kterou je lepší ještě tepelně upravit. Po ugrilování nebo pečení naplňte bagetky párky a podávejte se zeleninou a jinými přílohami.

 

 

Galettka s krvavými pomeranči

Suroviny

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 plné lžíce hnědého práškového cukru
  • 1 plná lžíce natrhaných listů tymiánu
  • 125 g studeného rostlinného tuku
  • 2 až 3 plné lžíce studené vody

Náplň:

  • 4 krvavé pomeranče
  • 4 plné lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 plné lžíce cukru a na posypání těsta
  • Pár lístků tymiánu na posypání náplně

Postup:

Smíchejte suché ingredience na těsto – mouku, sůl, cukr a tymián. Přidáme na kousky nakrájený studený tuk a vodu. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladničky na půl hodinu. Troubu předehřejme na 200 stupňů a plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Na náplň očistíme pomeranče. Dva nakrájíme na plátky a odložíme, další dva oloupeme na měsíčky. Pomeranče krájíme nad mísou, do které zachytíme šťávu. K ní přimícháme pomeranče a ostatní suroviny na náplň.

Vychlazené těsto vyválíme na kulatý plát. Do středu dáme náplň. Okraje zahneme přes náplň tak, abychom jí celou zakryli. Okraje potřeme rostlinným mlékem a posypeme cukrem. Pečeme přibližně 45 minut.

 

 
Borůvkovo-čokoládové muffiny

Suroviny:

  • 125 g rostlinného tuku
  • 180 g hnědého cukru
  • 1 banán
  • 250 g mouky
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 130 ml rostlinného kyslého mléka
  • 100 g nasekané čokolády
  • 150 g borůvek

Postup:

Troubu si předehřejme na 190 stupňů. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Smícháme tuk s cukrem a postupně přidáváme ostatní ingredience. Nakonec do směsi ručně vmícháme borůvky. Hotovým těstem plníme muffinové košíky. Pečeme přibližně 35 minut.

 

 

Recepty připravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma.“ Další recepty najdete na blog.kitchenaid.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy