REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

1.11. Světový den veganů přichází ve znamení nových chutí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prvního listopadu oslavují svůj světový den nadšenci rostlinné stravy. Ve společnosti se na toto téma vedou již dlouhou dobu rozsáhlé diskuse. Pravdou však je, že veganská strava je stále vyhledávanou alternativou. Odpůrci tohoto životního stylu se mnohokrát domnívají, že vegani na talíři nečeká nic zajímavějšího než ostrouhaná mrkev nebo suché salátové listy. Přinášíme vám však pár receptů, které zaručeně bourají předsudky a obohatí vaší kuchyň o nové kulinářské zážitky. Oslavte světový den veganů objevováním nových chutí v tradičních pokrmech i veganských specialitách.


Mexická polévka

Suroviny:

  • 1 dl olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 konzerva hnědých fazolí
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1 konzerva rajčat
  • Hrst kukuřičného kuskusu
  • 1 plná lžíce agávového sirupu
  • Sůl a koření
  • Svazek koriandru
  • Tortilla chipsy
  • Chilli

Postup:

Ve větším hrnci na oleji osmažíme cibulku a přidáme kořenovou zeleninu. Smažíme přibližně 10 minut. Až bude zelenina poloměkká, přidáme konzervu fazolí a kukuřice. Vaříme 10 minut a podle potřeby podlijeme vodou.

Přidáme konzervu rajčat a dochutíme. Jak začne být polévka kyselá, dosladíme jí agávovým sirupem. Na závěr přidáme kuskus a vaříme, aby polévka zhoustla, anebo odstavíme a kuskus dojde přibližně za 10 minut. Polévku dochutíme koriandrem a limetkou. Podáváme s tortillovými chipsy.

 

 
Domácí veganské Hot dogy

Suroviny:

  • 500 g zeleniny – brambory, dvě mrkve, ½ hlávky červené řepy, menší růžičku karfiolu, 3 šalotky
  • 1 a ½ čajové lžičky sladké červené papriky
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • sůl
  • koření
  • 1 a ½ hrnečku ovesné mouky

Postup:

Zeleninu si uvaříme nad párou do měkka. Řepu je potřebné vařit o něco déle anebo nakrájet na menší kousky, aby se uvařila/udusila spolu s ostatní zeleninou. Hotovu zeleninu dejte do mixéru a postupně přidávejte ostatní ingredience – koření, cibulku a mletou ovesnou mouku, kterou je možné nahradit i jinými zdravými moukami. Výsledná hmota je tužší a dobře tvarovatelná. V případě, že je řidší, přidejte ještě mouku. Vlhkýma rukama tvarujte šišky nebo podlouhlé párky, které můžete buď odložit do lednice, grilovat, nebo opékat. Příprava nad párou je nutná v důsledku přítomnosti mouky, kterou je lepší ještě tepelně upravit. Po ugrilování nebo pečení naplňte bagetky párky a podávejte se zeleninou a jinými přílohami.

 

 

Galettka s krvavými pomeranči

Suroviny

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 plné lžíce hnědého práškového cukru
  • 1 plná lžíce natrhaných listů tymiánu
  • 125 g studeného rostlinného tuku
  • 2 až 3 plné lžíce studené vody

Náplň:

  • 4 krvavé pomeranče
  • 4 plné lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 plné lžíce cukru a na posypání těsta
  • Pár lístků tymiánu na posypání náplně

Postup:

Smíchejte suché ingredience na těsto – mouku, sůl, cukr a tymián. Přidáme na kousky nakrájený studený tuk a vodu. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladničky na půl hodinu. Troubu předehřejme na 200 stupňů a plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Na náplň očistíme pomeranče. Dva nakrájíme na plátky a odložíme, další dva oloupeme na měsíčky. Pomeranče krájíme nad mísou, do které zachytíme šťávu. K ní přimícháme pomeranče a ostatní suroviny na náplň.

Vychlazené těsto vyválíme na kulatý plát. Do středu dáme náplň. Okraje zahneme přes náplň tak, abychom jí celou zakryli. Okraje potřeme rostlinným mlékem a posypeme cukrem. Pečeme přibližně 45 minut.

 

 
Borůvkovo-čokoládové muffiny

Suroviny:

  • 125 g rostlinného tuku
  • 180 g hnědého cukru
  • 1 banán
  • 250 g mouky
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 130 ml rostlinného kyslého mléka
  • 100 g nasekané čokolády
  • 150 g borůvek

Postup:

Troubu si předehřejme na 190 stupňů. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Smícháme tuk s cukrem a postupně přidáváme ostatní ingredience. Nakonec do směsi ručně vmícháme borůvky. Hotovým těstem plníme muffinové košíky. Pečeme přibližně 35 minut.

 

 

Recepty připravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma.“ Další recepty najdete na blog.kitchenaid.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy