REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

1.11. Světový den veganů přichází ve znamení nových chutí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prvního listopadu oslavují svůj světový den nadšenci rostlinné stravy. Ve společnosti se na toto téma vedou již dlouhou dobu rozsáhlé diskuse. Pravdou však je, že veganská strava je stále vyhledávanou alternativou. Odpůrci tohoto životního stylu se mnohokrát domnívají, že vegani na talíři nečeká nic zajímavějšího než ostrouhaná mrkev nebo suché salátové listy. Přinášíme vám však pár receptů, které zaručeně bourají předsudky a obohatí vaší kuchyň o nové kulinářské zážitky. Oslavte světový den veganů objevováním nových chutí v tradičních pokrmech i veganských specialitách.


Mexická polévka

Suroviny:

  • 1 dl olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 konzerva hnědých fazolí
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1 konzerva rajčat
  • Hrst kukuřičného kuskusu
  • 1 plná lžíce agávového sirupu
  • Sůl a koření
  • Svazek koriandru
  • Tortilla chipsy
  • Chilli

Postup:

Ve větším hrnci na oleji osmažíme cibulku a přidáme kořenovou zeleninu. Smažíme přibližně 10 minut. Až bude zelenina poloměkká, přidáme konzervu fazolí a kukuřice. Vaříme 10 minut a podle potřeby podlijeme vodou.

Přidáme konzervu rajčat a dochutíme. Jak začne být polévka kyselá, dosladíme jí agávovým sirupem. Na závěr přidáme kuskus a vaříme, aby polévka zhoustla, anebo odstavíme a kuskus dojde přibližně za 10 minut. Polévku dochutíme koriandrem a limetkou. Podáváme s tortillovými chipsy.

 

 
Domácí veganské Hot dogy

Suroviny:

  • 500 g zeleniny – brambory, dvě mrkve, ½ hlávky červené řepy, menší růžičku karfiolu, 3 šalotky
  • 1 a ½ čajové lžičky sladké červené papriky
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • sůl
  • koření
  • 1 a ½ hrnečku ovesné mouky

Postup:

Zeleninu si uvaříme nad párou do měkka. Řepu je potřebné vařit o něco déle anebo nakrájet na menší kousky, aby se uvařila/udusila spolu s ostatní zeleninou. Hotovu zeleninu dejte do mixéru a postupně přidávejte ostatní ingredience – koření, cibulku a mletou ovesnou mouku, kterou je možné nahradit i jinými zdravými moukami. Výsledná hmota je tužší a dobře tvarovatelná. V případě, že je řidší, přidejte ještě mouku. Vlhkýma rukama tvarujte šišky nebo podlouhlé párky, které můžete buď odložit do lednice, grilovat, nebo opékat. Příprava nad párou je nutná v důsledku přítomnosti mouky, kterou je lepší ještě tepelně upravit. Po ugrilování nebo pečení naplňte bagetky párky a podávejte se zeleninou a jinými přílohami.

 

 

Galettka s krvavými pomeranči

Suroviny

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 plné lžíce hnědého práškového cukru
  • 1 plná lžíce natrhaných listů tymiánu
  • 125 g studeného rostlinného tuku
  • 2 až 3 plné lžíce studené vody

Náplň:

  • 4 krvavé pomeranče
  • 4 plné lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 plné lžíce cukru a na posypání těsta
  • Pár lístků tymiánu na posypání náplně

Postup:

Smíchejte suché ingredience na těsto – mouku, sůl, cukr a tymián. Přidáme na kousky nakrájený studený tuk a vodu. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladničky na půl hodinu. Troubu předehřejme na 200 stupňů a plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Na náplň očistíme pomeranče. Dva nakrájíme na plátky a odložíme, další dva oloupeme na měsíčky. Pomeranče krájíme nad mísou, do které zachytíme šťávu. K ní přimícháme pomeranče a ostatní suroviny na náplň.

Vychlazené těsto vyválíme na kulatý plát. Do středu dáme náplň. Okraje zahneme přes náplň tak, abychom jí celou zakryli. Okraje potřeme rostlinným mlékem a posypeme cukrem. Pečeme přibližně 45 minut.

 

 
Borůvkovo-čokoládové muffiny

Suroviny:

  • 125 g rostlinného tuku
  • 180 g hnědého cukru
  • 1 banán
  • 250 g mouky
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 130 ml rostlinného kyslého mléka
  • 100 g nasekané čokolády
  • 150 g borůvek

Postup:

Troubu si předehřejme na 190 stupňů. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Smícháme tuk s cukrem a postupně přidáváme ostatní ingredience. Nakonec do směsi ručně vmícháme borůvky. Hotovým těstem plníme muffinové košíky. Pečeme přibližně 35 minut.

 

 

Recepty připravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma.“ Další recepty najdete na blog.kitchenaid.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Upečte si kváskový chleba podle receptu kuchaře Huga Hromase

Milujete pečivo a nedokážete si bez něj představit jediný den? Co si takhle upéct vlastní kváskový chleba? Nejen, že skvěle chutná, ale především si můžete sami zvolit, jaké suroviny použijete a jaké bude výsledné složení vašeho domácího bochníku. Přestože se postup může zdát na první pohled složitý, hravě jej zvládnete. O svůj osvědčený recept společně s dalšími tipy pro pečení prvního chleba se podělil kuchař Hugo Hromas.

číst dále ...

Grilování hovězího z bio farmy? Nejen původ, ale i chuť vás přesvědčí

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

BistRAWveg má ambici být zdravým „mekáčem“

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

číst dále ...

Nejlepší hovězí steak? Ten vyzrálý

Abyste si na steaku opravdu pochutnali, nemusíte chodit do luxusní restaurace. Výtečný kus hovězího připravíte i v pohodlí domova. Klíčem není tajný recept, ale především výběr správného masa a jeho vlastnosti. Prozradíme vám, na co si dát pozor. Až budete příště zvát přátele na podvečerní grilovačku, nemáte se čeho obávat.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy