REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

1.11. Světový den veganů přichází ve znamení nových chutí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Prvního listopadu oslavují svůj světový den nadšenci rostlinné stravy. Ve společnosti se na toto téma vedou již dlouhou dobu rozsáhlé diskuse. Pravdou však je, že veganská strava je stále vyhledávanou alternativou. Odpůrci tohoto životního stylu se mnohokrát domnívají, že vegani na talíři nečeká nic zajímavějšího než ostrouhaná mrkev nebo suché salátové listy. Přinášíme vám však pár receptů, které zaručeně bourají předsudky a obohatí vaší kuchyň o nové kulinářské zážitky. Oslavte světový den veganů objevováním nových chutí v tradičních pokrmech i veganských specialitách.


Mexická polévka

Suroviny:

  • 1 dl olivového oleje
  • 1 středně velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 konzerva hnědých fazolí
  • 1 konzerva kukuřice
  • 1 konzerva rajčat
  • Hrst kukuřičného kuskusu
  • 1 plná lžíce agávového sirupu
  • Sůl a koření
  • Svazek koriandru
  • Tortilla chipsy
  • Chilli

Postup:

Ve větším hrnci na oleji osmažíme cibulku a přidáme kořenovou zeleninu. Smažíme přibližně 10 minut. Až bude zelenina poloměkká, přidáme konzervu fazolí a kukuřice. Vaříme 10 minut a podle potřeby podlijeme vodou.

Přidáme konzervu rajčat a dochutíme. Jak začne být polévka kyselá, dosladíme jí agávovým sirupem. Na závěr přidáme kuskus a vaříme, aby polévka zhoustla, anebo odstavíme a kuskus dojde přibližně za 10 minut. Polévku dochutíme koriandrem a limetkou. Podáváme s tortillovými chipsy.

 

 
Domácí veganské Hot dogy

Suroviny:

  • 500 g zeleniny – brambory, dvě mrkve, ½ hlávky červené řepy, menší růžičku karfiolu, 3 šalotky
  • 1 a ½ čajové lžičky sladké červené papriky
  • 1 čajovou lžičku kmínu
  • sůl
  • koření
  • 1 a ½ hrnečku ovesné mouky

Postup:

Zeleninu si uvaříme nad párou do měkka. Řepu je potřebné vařit o něco déle anebo nakrájet na menší kousky, aby se uvařila/udusila spolu s ostatní zeleninou. Hotovu zeleninu dejte do mixéru a postupně přidávejte ostatní ingredience – koření, cibulku a mletou ovesnou mouku, kterou je možné nahradit i jinými zdravými moukami. Výsledná hmota je tužší a dobře tvarovatelná. V případě, že je řidší, přidejte ještě mouku. Vlhkýma rukama tvarujte šišky nebo podlouhlé párky, které můžete buď odložit do lednice, grilovat, nebo opékat. Příprava nad párou je nutná v důsledku přítomnosti mouky, kterou je lepší ještě tepelně upravit. Po ugrilování nebo pečení naplňte bagetky párky a podávejte se zeleninou a jinými přílohami.

 

 

Galettka s krvavými pomeranči

Suroviny

Těsto:

  • 180 g hladké mouky
  • ½ čajové lžičky soli
  • 2 plné lžíce hnědého práškového cukru
  • 1 plná lžíce natrhaných listů tymiánu
  • 125 g studeného rostlinného tuku
  • 2 až 3 plné lžíce studené vody

Náplň:

  • 4 krvavé pomeranče
  • 4 plné lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 plné lžíce cukru a na posypání těsta
  • Pár lístků tymiánu na posypání náplně

Postup:

Smíchejte suché ingredience na těsto – mouku, sůl, cukr a tymián. Přidáme na kousky nakrájený studený tuk a vodu. Vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a dáme do chladničky na půl hodinu. Troubu předehřejme na 200 stupňů a plech na pečení vyložíme papírem na pečení. Na náplň očistíme pomeranče. Dva nakrájíme na plátky a odložíme, další dva oloupeme na měsíčky. Pomeranče krájíme nad mísou, do které zachytíme šťávu. K ní přimícháme pomeranče a ostatní suroviny na náplň.

Vychlazené těsto vyválíme na kulatý plát. Do středu dáme náplň. Okraje zahneme přes náplň tak, abychom jí celou zakryli. Okraje potřeme rostlinným mlékem a posypeme cukrem. Pečeme přibližně 45 minut.

 

 
Borůvkovo-čokoládové muffiny

Suroviny:

  • 125 g rostlinného tuku
  • 180 g hnědého cukru
  • 1 banán
  • 250 g mouky
  • 2 čajové lžičky kypřícího prášku
  • 130 ml rostlinného kyslého mléka
  • 100 g nasekané čokolády
  • 150 g borůvek

Postup:

Troubu si předehřejme na 190 stupňů. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Smícháme tuk s cukrem a postupně přidáváme ostatní ingredience. Nakonec do směsi ručně vmícháme borůvky. Hotovým těstem plníme muffinové košíky. Pečeme přibližně 35 minut.

 

 

Recepty připravila Martina Schmidtová z blogu „Tina je doma.“ Další recepty najdete na blog.kitchenaid.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Šéfkuchař Jakub Katolický představuje nové podzimní menu

Se změnou ročního období přichází i jiné preference chutí. Teplé letní dny vystřídá sychravé a chladnější podzimní počasí a tak raději sáhneme po vydatnějším jídle, které nás prohřeje a dodá nám dostatek energie. Toho si je samozřejmě vědom i šéfkuchař Pohostince Karlín, Jakub Katolický a tak pro vás, spolu se svým týmem, připravil nové menu, které byste si neměli nechat ujít.

číst dále ...

Váhala spustil prodej sametové šunky k 30. výročí revoluce

Výrobce uzenin Váhala spustil prodej limitované edice „sametové šunky“ k 30. výročí „sametové revoluce“. Prodejem šunky chce podpořit klub cestovatelů Zikmunda a Hanzelky. Těmto dvěma cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

číst dále ...

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

číst dále ...

Zpříjemněte dětem začátek školních povinností výbornými svačinkami

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

číst dále ...

Zachraň jídlo vydává svou první kuchařku a spouští e-shop

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

číst dále ...

S vinobraním mají co dělat také ekologičtí vinaři, zkuste bio víno!

Nacházející podzim neznamená čas sklizně pouze na polích či sadech, ale také na vinicích. Plné ruce práce mají i ti vinaři, kteří o vinnou révu pečují podle zásad ekologického zemědělství. Po vinobraní ze zralých kuliček hroznů následně vyrábějí bio víno. V čem spočívají jeho benefity a proč byste i při výběru lahve měli myslet především na kvalitu?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy