REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Znáte česnáček lékařský – latinsky: Alliaria petiolata?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Další z planých rostlin, která má chuť česneku i přes to, že s česnekem není vůbec příbuzná. Patří do čeledi brukvovitých. Plané rostliny, mnohdy považované za obtížný plevel, můžeme často použít v kuchyni a tak obohatit a ozdravit stravu. Obsahují totiž zpravidla více stopových prvků, minerálů, vitamínů než běžně pěstované rostliny. Anglicky název rostliny je garlic mustard – česneková hořčice. Česnáček právě nyní roste, můžete jej vyzkoušet v kuchyni.


Česnáček lékařský – Alliaria petiolata je dvouletá vytrvalá bylina s přímou lodyhou, která je až 1 m vysoká, hustě listnatá. Dolní listy jsou dlouze řapíkaté, ledvinovité, vroubkovaně zubaté. Lodyžní lístky jsou krátce řapíkaté, nepravidelně zubaté, zašpičatělé. Bílé květy na vrcholu jsou seskupeny do hroznu, plodem je šešule. Kvete od dubna do června. Roste hojně v listnatých a křovištních lesích, hájích na zahradách, rumištích, okraje cest. Česnáček má rád vlhké půdy jak hlinité, tak písčité.

V kuchyni se používají lístky, které mají příjemnou česnekovou chuť i vůni, po vykvetení rostliny lístky typickou vůni ztrácejí, proto by se měly sbírat na začátku rozkvětu.

 

Česnáček lékařský – latinsky: Alliaria petiolata…

 

V kuchyni se nasekané lístky používají na ochucení bylinkového másla, do tvarohu, pomazánek, salátů a polévek, také do nádivek, sekané atd. V kombinaci s jinými bylinkami si můžeme vyrobit pesto na těstoviny. Dušením, či vařením ztrácí svoji česnekovou chuť, proto je nejvhodnější konzumace čerstvých lístků.

Jedlá jsou i jeho semínka, která mají chuť ostřejší hořčice. Česnáček má i prokazatelné léčivé účinky a předmětem sběru je nať a lístky, která se suší. Má desinfekční účinky na močový trakt a dýchací cesty, pomáhá při střevních potížích. V minulosti se čerstvé rozmačkané lístky česnáčku používaly na léčení zanícených vředů, žvýkáním listů se léčila paradentóza, využíval se i jako prostředek proti únavě, revmatismu, dně. Zajímavé je, že už Matthioli (lékař, botanik 1501-1577 autor slavné knihy Herbář jinak bylinář velmi užitečný) doporučoval prášek z česnáčku proti rakovině 3x denně a váček s práškem česnáčku stále nosit u sebe.

 

Česnáček lékařský, listy a květ v misce…

 

Poznatky s touto bylinou pocházejí většinou od našich předků. Dnes už víme, jaké látky obsahuje. Hlavními obsahovými látkami je allyl sulfid, sirnaté glykosidy, alliarin, pektin, betakarotén, vitamín C, draslík, vápník, fosfor, síra a éterické oleje. Preparáty z česnáčku, jsou i na našem trhu, třeba tinktura z česnáčku.

Při sběru planých rostlin pro kuchyňské a lékařské použití platí, že sbíráme rostliny jen, které bezpečně poznáme. Vybíráme si místa neznečištěná exhalacemi, hnojivy, odpadem, psy, zvěří. Ukládáme je do košíku, aby se nezapařily.

Text i foto: D. M.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jahody hlavní hvězdou našich kuchyní

Jahody jsou nejen lahodné, ale také velmi zdravé. Obsahují vysoké množství vitamínu C, který posiluje imunitní systém, a také jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Jahody mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je činí ideálním ovocem pro ty, kteří si chtějí udržet svou ideální váhu. Navíc obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro těhotné ženy, a mangan, který je nezbytný pro zdraví kostí. Ale pozor, jahody mohou vyvolat také alergickou reakci, především u malých dětí.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.