REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.


1) Zaměřte se na potraviny obsahující omega 3 mastné kyseliny

„Omega3 nenasycené mastné kyseliny mají prokazatelně protizánětlivé účinky, proto jsou vhodnou složkou našeho stravování právě v chladných měsících. Obsahují je například mletá lněná semena nebo lněný olej, konopný olej či mořské ryby. Vhodné je také do jídelníčku zařadit 2-3x týdně mandle nebo mandlové máslo. Mandle bohatě obsahují vitamin E, což je silný antioxidant,“ radí Milan Merva, specialista na zdravý životní styl Menu Gold.

 

 

2) Mátový čaj ochlazuje

Mátový čaj patří mezi oblíbené a lahodné bylinkové čaje, nicméně je doporučován spíše v létě, protože tělo ochlazuje. Vyměňte ho například za čaj zázvorový, který naopak dokáže tělo prohřát.

 

3) Udržte správnou mikroflóru ve střevech.

Správná funkce střevní mikroflóry = silná imunita. Dostatek vlákniny v organismu zabezpečí dostatek živné půdy pro střevní mikroflóru. Přijímejte vlákninu z luštěnin (např. Menu Gold). Pro lepší stravitelnost luštěniny namáčejte ve studené vodě a vařte s bylinkami (libeček, saturejka, majoránka, tymián). Pro zjednodušení sáhněte po červené čočce či černé čočce beluga, které nemusíte namáčet a vaření trvá 20 min.

 

4) Zeleninu tepelně zpracujte

Studené saláty tělo ochlazují, je lepší si je nechat na léto. Zeleninu tepelně zpracovávejte. Například rajčata jsou tělu přínosnější tepelně zpracovaná. Dochází totiž k lepšímu vstřebání lykopenu, významnému antioxidantu. Stejně tak je na tom řepa, kterou je lepší tepelně upravovat.

 

5) Místo tropického ovoce se vraťte ke křížalám

Tropické ovoce roste v tropech a logicky pomáhá zchlazovat. Sušená jablka patří mezi lepší variantu svačinky, než ovoce, které u nás v létě ani v zimě neroste.

6) Ideální jsou hořká a slaná jídla

Vynechejte ostrá a kořeněná jídla. Zaměřte se na hořká a slaná jídla. Ale jako vždy platí, všeho s mírou. Přesolená jídla nejsou řešení.

 

7) Jídla vařená v jednom hrnci

Takzvaná jídla vařená v jednom hrnci jsou vhodná na zimní období. Hrstková polévka, zeleninové polévky, kaše. Vhodná úprava je také pečení.

 

TIPY:

POLÉVKOVÁ SMĚS HRSTKA OD MENU GOLD

Pestrá směs několika druhů luštěnin se stejnou dobou vaření. Obsahuje hrách žlutý, čočku velkozrnnou, čočku červenou, fazole bílé, fazole adzuky a fazole mungo, což je výborná kombinace s vysokým obsahem kvalitních rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, kyseliny listové a železa. Vhodná pro přípravu hrstkové polévky či do luštěninového nákypu.

Cena: 39,90 Kč

 

ČERVENÁ ČOČKA MENU GOLD

Červená čočka je velmi oblíbená pro svou jednoduchou přípravu a nenadýmavost. Nemusíte se bát ji ani trochu rozvařit – je pro to vlastně docela vhodná. Ve vegetariánské kuchyni se často používá jako náhrada mletého masa, a to jak díky vysokému obsahu bílkovin, tak své konzistenci. Je rychle hotová a není s ní nutné myslet na namáčení den předem. Díky vysokému obsahu vlákniny pomůže s pročištěním střev a minerály jako železo, zinek, fosfor či selen zajistí správný chod organismu a pomůžou s obranyschopností.

Cena: 34,90 Kč

 

ČOČKA BELUGA OD MENU GOLD

Černá čočka beluga je vhodná pro svůj vysoká obsah bílkovin, rychlou dobu vaření a nenadýmavost.

Cena: 52,90 Kč

www.menugold.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy