REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdeněk Křížek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zdeněk Křížek, jeden z nejlepších českých šéfkuchařů. Nastoupil do OREA Hotels & Resorts k 1.12.2017 na pozici Executive Culinary Chef pro celý hotelový řetězec. Zdeňkova vášeň pro vaření se projevovala již v dětských letech …


Volba studia na hotelové škole, kde mohl svoje nadšení a talent rozvíjet, tak jeho okolí nepřekvapila. Pro vývoj jeho kariéry byla zásadní kvalitní praxe. Zdeněk svojí první profesionální kuchyň okusil ve známém čtyřhvězdičkovém hotelu Jalta na Václavském náměstí. „Pro mě jako nováčka s naučenými základy ze školy se otevírala celá škála nepoznaných kulinářských směrů,“ vzpomíná Zdeněk Křížek. Poprvé se tam setkal s asijskou kuchyní a zamiloval se zde do japonské kuchyně i díky teppanyaki, což je speciální japonský stůl s grilovací deskou pro úpravu jídel před zraky hostů.

Po čtyřech letech odešel do hotelu Boscolo na Senovážném náměstí, kde se vypracoval na šéfa směny a pronikl do tajů italské kuchyně. V roce 2006 se otvíral v Praze nový hotel Mandarin Oriental, Zdeněk Křížek se zde účastnil netradičního přijímacího řízení, kdy musel managementu před jejich zraky uvařit. Pokrm se povedl, o čem svědčí následujících 11 let strávených na Malé Straně. Od roku 2016 zastával funkci šéfkuchaře v restauraci a baru Spices. Díky této bohaté zkušenosti si rozšiřoval vědomosti v asijské kuchyni a mohl vařit pro tu nejnáročnější klientelu. Sesbíral také řadu zkušeností v cizině, nejprve to byla Anglie, poté Čína, Malajsie, Thajsko a Japonsko, kde ho jako velkého milovníka sushi okouzlily trhy s rybami a jejich následná distribuce pro celý svět.

Dne 1.12.2017 pokračuje ve svém profesním růstu v největším tuzemském hotelovém řetězci. „V OREA Hotels & Resorts vidím velký potenciál. Například v hotelu Pyramida, kterou čeká v příštím roce rekonstrukce, jsou nádherné prostory, které můžeme využít např. pro zavedení česko-francouzského fusion stylu bistra a otevřené kuchyně nejen pro hotelové hosty. V regionech se potom chceme zaměřit na staročeské recepty, které se zde vařili, každý hotel by pak měl své autentické menu,“ vysvětluje nový koncept OREA Hotels & Resorts Zdeněk Křížek.

Zdeněk Křížek nebude pouze vést tým šéfkuchařů z 11 hotelů, ale bude se i sám podílet na přípravě pokrmů. Rád by zavedl technologické a koncepční změny, od snídaně, přes coffee breaky až po vytváření signature dishes pro hotely v regionech. Chce mimo jiné vzdělávat veřejnost a ukázat ji, jak česká kuchyně může konkurovat vyhlášeným mezinárodním kuchyním a jak správně využívat kvalitní čerstvé suroviny a propojovat jednotlivé kuchyně.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy