REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapota či Sapodilla

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Strom vysoký 4-16 m. Délka života: střední. Plody má velké asi 6 cm, kulaté hnědé.


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Manilkara zapota

Zapota, sapota či sapodilla je střední až velký strom s dlouhými lesklými listy. Plody jsou velké, kulaté bobule s tuhou slupkou a s následnout dužninou podobně hruškové. Uvnitř je jádřinec, obsahující až tucet černých, lesklých a nejedlých semen, podobných jablečným jádrům.

Mléčná šťáva, latex, vytékající z kmene, se může zachytávat podobně jako kaučuk. Sbírá se, sráží za horka a z lepkavé vyčištěné a usušené hmoty se získává gumovitá klovatina, tzv. chicle.

Sapodilla se pěstuje především ve své domovině, kterou je Střední Amerika. Ve venezuelských pralesích dosud roste planě. Dlouho byla pěstována spíše extenzivně a teprve objev módní novinky – žvýkačky – znamenal prudký vzrůst spotřeby chicle, z níž se žvýkací guma vyrábí. Nyní je významnou plopinou Mexika a středoamerických států.

Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Místní odrůdy se pěstují pro plody, o něž je ovšem jen malý zájem, neboť se mohou jíst jen plně vyzrálé. Velká poptávka je naopak po chicle; odrůdy, šlechtěné na produkci latexu, poskytující ročně až 3 kg suroviny.

Dokonale vyzrálé plody jsou výtečným stolním ovocem. V chladu se mohou skladovat měsíc i déle.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy