REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zahřátí rovnou z kuchyně: Potraviny, které v zimě oceníte

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poctivý vývar, čerstvý zázvor nebo voňavá skořice. V pošmourných zimních dnech vás může zahřát nejen teplá deka, ale i jídlo. Řada potravin vás navíc nejen rozehřeje, ale uleví vám i od drobných neduhů. O zahřívacích účincích potravin se zmiňuje už čínská medicína, která je dělí na ochlazující, zahřívací a neutrální. I když ale nejste příznivce alternativních přístupů, pravdou je, že některé potraviny skutečně pomáhají naše tělo zahřát. A po mnohých z nich sáhneme v zimě zcela automaticky, aniž bychom přemítali nad poučkami. Co dobrého si uvaříte vy?


Vývary a dušená jídla

Poctivý dlouho tažený domácí vývar je oblíbeným „lékem“ na nachlazení už po staletí. Tělu, které bojuje s nemocí, pomáhá dodat potřebnou výživu dobře stravitelnou formou. Ideální je kvalitní hovězí maso, které dodá tělu vitaminy B a E, ale také potřebné železo. Vývar dobře doplní kořenová zelenina jako skvělý zdroj potřebné vlákniny. Nezapomeňte především na petržel, která je silným antioxidantem a obsahuje také vitamin C.

Podobný účinek jako domácí vývar budou mít také vydatné masová a zeleninová dušená jídla, na která přes léto nemáme čas ani chuť, ale v zimě je opravdu oceníme.

 

 

Koření, které vás rozpálí

Správně zvolené koření může mít na náš organismus až zázračné účinky. Ve vaší zimní výbavě by neměla chybět především skořice či kurkuma, které mají protizánětlivé účinky, a také kari, pepř a zázvor. Právě zázvor se dá celoročně považovat za superpotravinu. Podporuje totiž správnou činnost dýchacích cest, které jsou v zimě vystaveny většímu náporu. Můžete ho také využít jako přírodní antibiotikum pro svůj žaludek nebo střeva podrážděná nadmírou sladkého či tučného jídla. Pozor však dejte na chilli – pokud ho sníte, velmi rychle se zahřejete, ovšem organismus se následně stejně rychle ochladí, proto chilli v zimě konzumujte jen občas.

Zahřívací koření můžete přidávat do polévek, omáček i nápojů a moučníků. A pokud hledáte jídlo, kterým si na svou stranu získáte vaše potomky, připravte jim po návratu ze zimního bruslení třeba vydatný dýňový krém se špetkou kari.

 

Sušené ovoce a ořechy

Hrst vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek vaše tělo nejen zahřeje, ale doplní mu také pořádnou dávku vitaminů E a B i kyseliny listové, železo, hořčík, měď, fosfor a další zdraví prospěšné minerální látky. Sušené ovoce nám dodá vlákninu i antioxidanty a zlepší naše trávení, které může v zimě dostat zabrat vzhledem k menšímu množství pohybu i konzumaci těžších jídel.

„U sušeného ovoce a ořechů je třeba věnovat pozornost tomu, kde a jaké plody nakupujeme. Kvalitu plodů můžeme zjistit z etikety, kde nalezneme informace o zemi původu, šarži či trvanlivosti. Podstatné je ale i to, jak plody vypadají – jestli jsou nerozlámané, nemají na povrchu plíseň nebo známky jiného poškození. Suché plody bychom měli uchovávat v nádobách či sáčcích bez přístupu vzduchu. Zejména u ořechů a semínek je vhodné skladování ve skleněných uzavíratelných nádobách, které zamezí vniknutí nežádoucích škůdců. Oříšky i sušené ovoce nám tak vydrží déle,“ radí Adéla Tichá, nutriční specialistka Košík.cz.

 

 

Ovesné kaše

Kdy jindy než v zimě si dopřát k snídani výživnou a záhřevnou ovesnou kaši. Kromě vloček, které jsou skvělým zdrojem energie, si ji můžete připravit z pohanky nebo jáhel, které mají rády i děti. Kaše můžete ochutit nespočtem způsobů, pokud ale chcete docílit kvalitního prohřátí, zkuste do ní nastrouhat jablka nebo hrušky a přidat trochu skořice. Příprava kaše vám zabere jen několik minut, pokud ale ráno nestíháte, sáhněte po připravených směsích – vyrábí je i řada českých rodinných firem, u nichž máte jistotu kvalitních surovin. Připravenou kaši pak doplňte o bílkovinu ve formě řeckého jogurtu, tvarohu či skyru, a dozdobte tuky ve formě semínek či oříšků. Vykouzlíte tak plnohodnotné jídlo, které potěší nejen vaši duši ale i tělo.

 

Horké nápoje

Milujete vůni a chuť svařeného vína, které je neodmyslitelně spojené se zimou? Není to náhoda – červené víno organismus krátkodobě prokrví a zahřeje. Dopřávat byste si ho ale měli jen svátečně a v běžném denním režimu raději volte čaje a nealkoholické nápoje.

Ideální jsou ovocné a černé čaje doplněné špetkou skořice, děti zase ocení horké kakao. Máte-li čas a chuť, kupte si čerstvý zázvor a připravte si z něj horký nápoj, který vás zaručeně zahřeje. Stačí kořen oloupat, nastrouhat, zalít horkou vodou a dochutit lžičkou medu. „Zázvor má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Pokud si koupíme čerstvý kořen a nakrájíme ho či nastrouháme, můžeme si z něj udělat nejen výborný čaj, ale také jej přidat do asijské masové směsi, snídaňového i svačinového smoothie nebo si umixovat vlastní ginger shot, který nás spolehlivě zahřeje a probere,” doplňuje Adéla Tichá, nutriční specialistka Košík.cz.

 

Jaké potraviny v zimě omezit?

Nemusíte se striktně vyhýbat všem „studeným“ potravinám, nicméně je vhodné si je dopřát spíše výjimečně.

  • Studené saláty
  • Syrová zelenina
  • Zelený čaj
  • Citrusy
  • Kysané mléčné výrobky

Zdroj: www.kosik.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy