REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa kojence – příkrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příkrmy zavádíme v době, kdy dítě sedí s oporou a dobře koordinuje pohyby hlavou. Je tedy schopné polykat ze lžičky a hustší konzistenci než je mléko.


Minimálně první čtyři měsíce života, u prospívajících plně kojených dětí až šest měsíců, má být dítě živeno výhradně mlékem. Potom následuje přechodné období, během kterého k mateřskému nebo mléku umělému výživy přidáváme kašovité nemléčné příkrmy upravené dle věku dítěte.

Kdy je správný čas k zavedení nemléčného příkrmu?

  • Dítě, které je na umělé mléčné výživě a ukončilo čtvrtý měsíc života, u dítěte kojeného mateřským mlékem a je starší šesti měsíců.

  • Dítě je hladové po více jak 8-9 kojeních denně, či po vypití více jak 900-1000 ml mléka.

  • Dítě přesáhlo hmotnost 6 kg.

Podmínky pro zavádění nemléčného příkrmu:

  • Příkrm podáváme lžičkou.

  • Příkrm nepřislazujeme ani nepřisolujeme.

  • Během 2-3 týdnů nahradíme jednu mléčnou dávku příkrmem.

  • Energetický obsah příkrmu by neměl přesahovat 100 kcal/100 g připravovaného pokrmu.

  • Začínáme jednodruhovým ovocným nebo zeleninovým pyré (banán, brokolice, mrkev, jablko, hruška …).

  • Ovocné šťávy podáváme zásadně zředěné a to až po šestém měsíci, šťávy by mohly podráždit žaludek dítěte.

  • V průběhu jednoho měsíce začneme zavádět vícesložkové ovocné a zeleninové příkrmy, do zeleninových přidáváme maso. Začínáme masem bílým (kuřecí, telecí, jehněčí…), později přidáme maso hovězí a libové vepřové. Do roku dítěte nepodáváme maso rybí, protože hrozí riziko alergie.

  • Jeden druh podáváme 3-4 dny stejný, abychom rozpoznali případné nežádoucí reakce.

  • Do ukončeného šestého měsíce věku dítěte nedáváme lepek (cereálie, mouky, rohlíky, vločky, ovesné kaše …)

  • Od 7-8 měsíce přidáváme mléčný příkrm v podobě bílého přírodního jogurtu. Ochucené jogurty a tvarohy, smetánky atd. zařazujeme nejdříve od jednoho roku dítěte a to především vzhledem k jejich vysokému obsahu bílkovin a tuků. Přírodní jogurt lze však smíchat s ovocným pyré.

  • Od 9-10 měsíce připravujeme příkrmy s kousky, aby se děti naučily žvýkat, vhodné jsou těstoviny, rýže a také luštěniny.

Výhody a nevýhody doma připravených příkrmů

Doma připravené příkrmy mají různorodou chuť a dají se neomezeně kombinovat. Maminky je mohou přizpůsobit individuálním potřebám svým i dítěte. Neopominutelné je i finanční hledisko. Samozřejmě je s nimi více práce jak s příkrmy kupovanými a hlavně trvanlivost je krátká. Většinou vydrží pouze do druhého dne.

Výhody a nevýhody kupovaných průmyslových příkrmů

Hlavní nevýhodou kupovaných konzerv (přesnidávek) je jejich cena a obsah látek zajišťujících dannou trvanlivost výrobků. Také musíme vyzkoušet, zda dítěti ta, či ona přesnídávka chutná. Na jejich obhajobu však musíme říci toto: Průmyslově vyráběné příkrmy mají tu výhodu, že obsahují přesně určené skožení doporučené pro označený věk dítěte, připravují se z biopotravin a hlídaných chovů, pravidelně se testují. Pro svou delší trvanlivost se výborně skladují a skvělé jsou i na cesty.

Zdroje: Leták Kaufland na období 14.2 – 20.2.2009, Výživa dítěte od A do Z (nakladatelství Vyšehrad)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy