REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa kojence – příkrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příkrmy zavádíme v době, kdy dítě sedí s oporou a dobře koordinuje pohyby hlavou. Je tedy schopné polykat ze lžičky a hustší konzistenci než je mléko.


Minimálně první čtyři měsíce života, u prospívajících plně kojených dětí až šest měsíců, má být dítě živeno výhradně mlékem. Potom následuje přechodné období, během kterého k mateřskému nebo mléku umělému výživy přidáváme kašovité nemléčné příkrmy upravené dle věku dítěte.

Kdy je správný čas k zavedení nemléčného příkrmu?

  • Dítě, které je na umělé mléčné výživě a ukončilo čtvrtý měsíc života, u dítěte kojeného mateřským mlékem a je starší šesti měsíců.

  • Dítě je hladové po více jak 8-9 kojeních denně, či po vypití více jak 900-1000 ml mléka.

  • Dítě přesáhlo hmotnost 6 kg.

Podmínky pro zavádění nemléčného příkrmu:

  • Příkrm podáváme lžičkou.

  • Příkrm nepřislazujeme ani nepřisolujeme.

  • Během 2-3 týdnů nahradíme jednu mléčnou dávku příkrmem.

  • Energetický obsah příkrmu by neměl přesahovat 100 kcal/100 g připravovaného pokrmu.

  • Začínáme jednodruhovým ovocným nebo zeleninovým pyré (banán, brokolice, mrkev, jablko, hruška …).

  • Ovocné šťávy podáváme zásadně zředěné a to až po šestém měsíci, šťávy by mohly podráždit žaludek dítěte.

  • V průběhu jednoho měsíce začneme zavádět vícesložkové ovocné a zeleninové příkrmy, do zeleninových přidáváme maso. Začínáme masem bílým (kuřecí, telecí, jehněčí…), později přidáme maso hovězí a libové vepřové. Do roku dítěte nepodáváme maso rybí, protože hrozí riziko alergie.

  • Jeden druh podáváme 3-4 dny stejný, abychom rozpoznali případné nežádoucí reakce.

  • Do ukončeného šestého měsíce věku dítěte nedáváme lepek (cereálie, mouky, rohlíky, vločky, ovesné kaše …)

  • Od 7-8 měsíce přidáváme mléčný příkrm v podobě bílého přírodního jogurtu. Ochucené jogurty a tvarohy, smetánky atd. zařazujeme nejdříve od jednoho roku dítěte a to především vzhledem k jejich vysokému obsahu bílkovin a tuků. Přírodní jogurt lze však smíchat s ovocným pyré.

  • Od 9-10 měsíce připravujeme příkrmy s kousky, aby se děti naučily žvýkat, vhodné jsou těstoviny, rýže a také luštěniny.

Výhody a nevýhody doma připravených příkrmů

Doma připravené příkrmy mají různorodou chuť a dají se neomezeně kombinovat. Maminky je mohou přizpůsobit individuálním potřebám svým i dítěte. Neopominutelné je i finanční hledisko. Samozřejmě je s nimi více práce jak s příkrmy kupovanými a hlavně trvanlivost je krátká. Většinou vydrží pouze do druhého dne.

Výhody a nevýhody kupovaných průmyslových příkrmů

Hlavní nevýhodou kupovaných konzerv (přesnidávek) je jejich cena a obsah látek zajišťujících dannou trvanlivost výrobků. Také musíme vyzkoušet, zda dítěti ta, či ona přesnídávka chutná. Na jejich obhajobu však musíme říci toto: Průmyslově vyráběné příkrmy mají tu výhodu, že obsahují přesně určené skožení doporučené pro označený věk dítěte, připravují se z biopotravin a hlídaných chovů, pravidelně se testují. Pro svou delší trvanlivost se výborně skladují a skvělé jsou i na cesty.

Zdroje: Leták Kaufland na období 14.2 – 20.2.2009, Výživa dítěte od A do Z (nakladatelství Vyšehrad)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy