REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa kojence – příkrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příkrmy zavádíme v době, kdy dítě sedí s oporou a dobře koordinuje pohyby hlavou. Je tedy schopné polykat ze lžičky a hustší konzistenci než je mléko.


Minimálně první čtyři měsíce života, u prospívajících plně kojených dětí až šest měsíců, má být dítě živeno výhradně mlékem. Potom následuje přechodné období, během kterého k mateřskému nebo mléku umělému výživy přidáváme kašovité nemléčné příkrmy upravené dle věku dítěte.

Kdy je správný čas k zavedení nemléčného příkrmu?

  • Dítě, které je na umělé mléčné výživě a ukončilo čtvrtý měsíc života, u dítěte kojeného mateřským mlékem a je starší šesti měsíců.

  • Dítě je hladové po více jak 8-9 kojeních denně, či po vypití více jak 900-1000 ml mléka.

  • Dítě přesáhlo hmotnost 6 kg.

Podmínky pro zavádění nemléčného příkrmu:

  • Příkrm podáváme lžičkou.

  • Příkrm nepřislazujeme ani nepřisolujeme.

  • Během 2-3 týdnů nahradíme jednu mléčnou dávku příkrmem.

  • Energetický obsah příkrmu by neměl přesahovat 100 kcal/100 g připravovaného pokrmu.

  • Začínáme jednodruhovým ovocným nebo zeleninovým pyré (banán, brokolice, mrkev, jablko, hruška …).

  • Ovocné šťávy podáváme zásadně zředěné a to až po šestém měsíci, šťávy by mohly podráždit žaludek dítěte.

  • V průběhu jednoho měsíce začneme zavádět vícesložkové ovocné a zeleninové příkrmy, do zeleninových přidáváme maso. Začínáme masem bílým (kuřecí, telecí, jehněčí…), později přidáme maso hovězí a libové vepřové. Do roku dítěte nepodáváme maso rybí, protože hrozí riziko alergie.

  • Jeden druh podáváme 3-4 dny stejný, abychom rozpoznali případné nežádoucí reakce.

  • Do ukončeného šestého měsíce věku dítěte nedáváme lepek (cereálie, mouky, rohlíky, vločky, ovesné kaše …)

  • Od 7-8 měsíce přidáváme mléčný příkrm v podobě bílého přírodního jogurtu. Ochucené jogurty a tvarohy, smetánky atd. zařazujeme nejdříve od jednoho roku dítěte a to především vzhledem k jejich vysokému obsahu bílkovin a tuků. Přírodní jogurt lze však smíchat s ovocným pyré.

  • Od 9-10 měsíce připravujeme příkrmy s kousky, aby se děti naučily žvýkat, vhodné jsou těstoviny, rýže a také luštěniny.

Výhody a nevýhody doma připravených příkrmů

Doma připravené příkrmy mají různorodou chuť a dají se neomezeně kombinovat. Maminky je mohou přizpůsobit individuálním potřebám svým i dítěte. Neopominutelné je i finanční hledisko. Samozřejmě je s nimi více práce jak s příkrmy kupovanými a hlavně trvanlivost je krátká. Většinou vydrží pouze do druhého dne.

Výhody a nevýhody kupovaných průmyslových příkrmů

Hlavní nevýhodou kupovaných konzerv (přesnidávek) je jejich cena a obsah látek zajišťujících dannou trvanlivost výrobků. Také musíme vyzkoušet, zda dítěti ta, či ona přesnídávka chutná. Na jejich obhajobu však musíme říci toto: Průmyslově vyráběné příkrmy mají tu výhodu, že obsahují přesně určené skožení doporučené pro označený věk dítěte, připravují se z biopotravin a hlídaných chovů, pravidelně se testují. Pro svou delší trvanlivost se výborně skladují a skvělé jsou i na cesty.

Zdroje: Leták Kaufland na období 14.2 – 20.2.2009, Výživa dítěte od A do Z (nakladatelství Vyšehrad)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy