REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa kojence – příkrmy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příkrmy zavádíme v době, kdy dítě sedí s oporou a dobře koordinuje pohyby hlavou. Je tedy schopné polykat ze lžičky a hustší konzistenci než je mléko.


Minimálně první čtyři měsíce života, u prospívajících plně kojených dětí až šest měsíců, má být dítě živeno výhradně mlékem. Potom následuje přechodné období, během kterého k mateřskému nebo mléku umělému výživy přidáváme kašovité nemléčné příkrmy upravené dle věku dítěte.

Kdy je správný čas k zavedení nemléčného příkrmu?

  • Dítě, které je na umělé mléčné výživě a ukončilo čtvrtý měsíc života, u dítěte kojeného mateřským mlékem a je starší šesti měsíců.

  • Dítě je hladové po více jak 8-9 kojeních denně, či po vypití více jak 900-1000 ml mléka.

  • Dítě přesáhlo hmotnost 6 kg.

Podmínky pro zavádění nemléčného příkrmu:

  • Příkrm podáváme lžičkou.

  • Příkrm nepřislazujeme ani nepřisolujeme.

  • Během 2-3 týdnů nahradíme jednu mléčnou dávku příkrmem.

  • Energetický obsah příkrmu by neměl přesahovat 100 kcal/100 g připravovaného pokrmu.

  • Začínáme jednodruhovým ovocným nebo zeleninovým pyré (banán, brokolice, mrkev, jablko, hruška …).

  • Ovocné šťávy podáváme zásadně zředěné a to až po šestém měsíci, šťávy by mohly podráždit žaludek dítěte.

  • V průběhu jednoho měsíce začneme zavádět vícesložkové ovocné a zeleninové příkrmy, do zeleninových přidáváme maso. Začínáme masem bílým (kuřecí, telecí, jehněčí…), později přidáme maso hovězí a libové vepřové. Do roku dítěte nepodáváme maso rybí, protože hrozí riziko alergie.

  • Jeden druh podáváme 3-4 dny stejný, abychom rozpoznali případné nežádoucí reakce.

  • Do ukončeného šestého měsíce věku dítěte nedáváme lepek (cereálie, mouky, rohlíky, vločky, ovesné kaše …)

  • Od 7-8 měsíce přidáváme mléčný příkrm v podobě bílého přírodního jogurtu. Ochucené jogurty a tvarohy, smetánky atd. zařazujeme nejdříve od jednoho roku dítěte a to především vzhledem k jejich vysokému obsahu bílkovin a tuků. Přírodní jogurt lze však smíchat s ovocným pyré.

  • Od 9-10 měsíce připravujeme příkrmy s kousky, aby se děti naučily žvýkat, vhodné jsou těstoviny, rýže a také luštěniny.

Výhody a nevýhody doma připravených příkrmů

Doma připravené příkrmy mají různorodou chuť a dají se neomezeně kombinovat. Maminky je mohou přizpůsobit individuálním potřebám svým i dítěte. Neopominutelné je i finanční hledisko. Samozřejmě je s nimi více práce jak s příkrmy kupovanými a hlavně trvanlivost je krátká. Většinou vydrží pouze do druhého dne.

Výhody a nevýhody kupovaných průmyslových příkrmů

Hlavní nevýhodou kupovaných konzerv (přesnidávek) je jejich cena a obsah látek zajišťujících dannou trvanlivost výrobků. Také musíme vyzkoušet, zda dítěti ta, či ona přesnídávka chutná. Na jejich obhajobu však musíme říci toto: Průmyslově vyráběné příkrmy mají tu výhodu, že obsahují přesně určené skožení doporučené pro označený věk dítěte, připravují se z biopotravin a hlídaných chovů, pravidelně se testují. Pro svou delší trvanlivost se výborně skladují a skvělé jsou i na cesty.

Zdroje: Leták Kaufland na období 14.2 – 20.2.2009, Výživa dítěte od A do Z (nakladatelství Vyšehrad)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy