REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vše, co potřebujete vědět o životě bez laktózy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nevolnosti, křeče v břiše, či dokonce kožní problémy a dušnost, to vše může způsobit mléko a mléčné výrobky. Za těmito problémy stojí buď intolerance na laktózu, či alergie na mléčnou bílkovinu, které dokážou každodenní stravování pěkně zkomplikovat. Patříte-li mezi ty, kteří se mléčným výrobkům obloukem vyhýbají, pak vás zaujmou následující řádky.


Intolerance na laktózu

Laktózovou intolerancí trpí přibližně 10 % české populace, a přestože dokáže nepříjemně potrápit, není pro nás ze zdravotního hlediska nebezpečná. Jejími typickými příznaky jsou nevolnosti, křeče v břiše, nadýmání, průjem či zácpa. Co za těmito problémy skutečně stojí? Na vině je metabolická porucha, kdy naše tělo není schopno částečně či úplně zpracovat mléčný cukr laktózu. Důvodem je nedostatek enzymu laktázy, kterým je mléčný cukr laktóza štěpený. Pokud je tento enzym v našem těle málo účinný, laktóza se nerozloží, jak by měla a místo toho se přemístí do tlustého střeva, kde začne vytvářet neplechu. Míra, v jaké pociťujete obtíže, závisí jednak na množství zkonzumované laktózy, ale především na množství a aktivitě enzymu.

 

 

Alergie na mléčnou bílkovinu

Alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) je problém již závažnější než výše zmíněná intolerance a lidské zdraví opravdu ohrožující. Jejími častými projevy jsou bolesti břicha, průjem mnohdy doprovázený krví, vyskytnout se mohou ekzémy, kopřivka, či dýchací potíže. Zatímco laktózová intolerance postihuje převážně dospělé jedince, ABKM trápí především děti do 3 let věku. Máte-li na alergii podezření, rozhodně navštivte lékaře. „Diagnostika ABKM se provádí pomocí eliminačně-expozičních testů a pokud vyjdou vaše výsledky pozitivně, je nutné dodržovat bezmléčnou dietu s vyřazením nejen výrobků s obsahem kravského mléka, ale také kozího či ovčího. Všechna tato mléka mají podobnou alergenicitu,“ upozorňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

 

Etiketa napoví

Dnešní doba přináší mnoho možností v oblasti stravování, na trhu je dnes řada výrobků vhodných pro bezlaktózovou dietu. Tyto produkty nesou označení „bezlaktózový“ či „lactose free“ a je opravdu z čeho vybírat. „Jste-li odkázání na bezmléčnou dietu, pozor si dávejte na první pohled bezpečné produkty, které však skrývají mléko, patří sem například instantní sypké směsi, koláče, zákusky, zmrzlina, čokoláda, kukuřičné lupínky, sladké a slané pečivo, či dokonce i léky. Zvýšené opatrnosti a čtení etiket se zkrátka nevyhnete,“ doplňuje Gabriela Salichová ze společnosti Semix Pluso. Při nákupu hledejte sekci speciální výživy, kterou najdete již téměř v každém větším obchodě. Potraviny pro specifické stravovací potřeby mají vždy své oddělené místo, vlastní oddíl či regál.

 

Bezmyšlenkovité vyřazování mléčných výrobků

Trápí-li vás laktózová intolerance, neznamená to, že jste odkázání pouze na bezlaktózové produkty, jako je tomu v případě alergie na mléčnou bílkovinu. „Lidé často při potížích s konzumací mléka a mléčných výrobků automaticky sáhnou bez řádné laboratorní diagnostiky aktivity laktázy po krajním řešení, které spočívá v absolutním vyloučení těchto výrobků z jídelníčku. Obsah laktózy v mléčných výrobcích se odvíjí od technologického zpracování. Při fermentaci dochází k poklesu laktózy o 20-30 %, proto třeba tvaroh nemusí představovat problém. Při výrobě sýrů majorita laktózy přechází do syrovátky, takže obsah laktózy v tvrdých sýrech je skoro nulový,“ upozorňuje Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

 

Gurmánské pochutnání

Výrobci dnes na poptávku různých dietetických potravin reagují a díky tomu se i při bezlaktózové dietě nemusíte rozloučit ani s dobrotami ani se zdravým mlsáním. „Letos jsme na trh přinesli novinku v podobě jedinečného produktu Ovsánek, který vypadá jako jogurt, ale jogurt to není. Jedná se o nemléčný zakysaný výrobek z klíčeného ovsa, který představuje novou alternativu pro pravidelnou konzumaci probiotických kultur přirozenou cestou. Ovsánek si mohou dopřát všichni včetně alergiků na mléčnou bílkovinu, veganů i celiaků. Jeho zajímavá konzistence i chuť vás překvapí.

Jsme hrdí, že letos Ovsánek získal Čestné uznání poroty v anketě Volba spotřebitelů 2021, ve které se stal novinkou roku v kategorii bezlaktózových potravin. Vyzkoušet můžete Natural verzi, či ochucené varianty Jahoda a Meruňka,“ doporučuje Gabriela Salichová ze společnosti Semix Pluso. I Zdravé stravování myslí na lidi s potřebou jídelníčku se sníženým obsahem laktózy. Objednat si můžete speciální krabičkové stravování s názvem Lacto-, který i přes specifičnost jídelníčku nabízí vyváženou a pestrou stravu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Vše, co potřebujete vědět o životě bez laktózy

Nevolnosti, křeče v břiše, či dokonce kožní problémy a dušnost, to vše může způsobit mléko a mléčné výrobky. Za těmito problémy stojí buď intolerance na laktózu, či alergie na mléčnou bílkovinu, které dokážou každodenní stravování pěkně zkomplikovat. Patříte-li mezi ty, kteří se mléčným výrobkům obloukem vyhýbají, pak vás zaujmou následující řádky.

číst dále ...

Objevte chuť babího léta s recepty s Regionální potravinou

Podzim už pomalu klepe na dveře. Ještě byste si rádi léto prodloužili a vyhnuli se sychravému počasí? I první podzimní dny se dají zpříjemnit. Co třeba u dobrého jídla? Připravili jsme pro vás lahodné menu, které vás jistě vyléčí z podzimního splínu, a vy si budete užívat babího léta plnými doušky. Do všech pokrmů jsme zařadili ingredience, které se pyšní známkou kvality Regionální potravina, jež každoročně získají jen ti nejlepší v rámci každého ze 13 krajů. Díky tomu můžete mít jistotu, že se jedná o výrobky prvotřídní kvality, které zpracovávají pouze lokální suroviny a mají nezaměnitelnou chuť. Ochutnejte s námi hovězí vývar s libečkovo-petrželkovými nudlemi, konfitovaný květák s makovým olejem, trhané vepřové maso se šťouchaným bramborem a houbami. A na závěr si oslaďte život lahodnými buchtičkami se šodó. Dobrou chuť!

číst dále ...

Rychlé a zdravé svačiny, které dodají energii a zasytí

Každá správná hospodyně se snaží pro své strávníky připravovat jídla nejen chutná, ale zároveň i vydatná a nutričně vyvážená. Proto není divu, že nápady na rychlé a zdravé svačiny dochází a dále už se jen opakují. Nejde totiž jen o to splnit hlavní podmínku – nasytit, ale zároveň připravit takové jídlo, které potěší nejen žaludek, ale i oči. Pamatujete doby, kdy se svačiny ve škole měnily s kamarády a závidělo se těm, kteří měli od maminky s láskou připravený chleba nebo sendvič? Tak teď je můžete dětem, sobě i manželovi nebo partnerovi připravovat také a velmi snadno. Drůbežářský závod Klatovy vám pomůže, jak hlavně nejmenší strávníky kreativně překvapit a zajistit jim pestrý výběr lahodných svačin.

číst dále ...

Měsíc biopotravin je konečně tady. Vydejte se s rodinou na výlet a poznejte svého farmáře!

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.

číst dále ...

Prague Mussel Week: čerstvé slávky a chuť moře obohatí menu pražských restaurací

Stejně jako vloni budou šéfkuchaři pražských restaurací podávat originální pokrmy z čerstvě nalovených slávek. Třetí ročník festivalu Prague Mussel Week proběhne ve dnech 13. až 19. září a nabídne milovníkům jídla jedinečnou příležitost – navštívit nová místa a objevit nové způsoby přípravy mušlí. Novinku letošního ročníku představuje možnost zakoupit čerstvé slávky i v obchodních řetězcích.

číst dále ...

Na co vsadit při přípravě školní svačiny? Vyzkoušejte zdravější alternativy ostřílených klasik

Pro školáky je svačina důležitým palivem, aby jejich tělo, ale i mysl měla dostatek energie, soustředila se a fungovala správně. Není to však snadné připravit vyváženou dobrotu, která by jim chutnala a zároveň byla kvalitní a zdravá. Pokud jste již vyčerpala nápady, co svým dětem dopřát, inspirujte se několika tipy, které z nudné školní svačiny vykouzlí chutný a zdravý zážitek.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy