REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Koblihy plněné kávovým krémem

Koblihy byly dříve nedomyslitelně spojené s masopustem, ale dnes si je můžeme dopřát po celý rok. Jsou velmi oblíbeným zákuskem a každé dítě je zná vlastně už od malička. Jsou lehké a nadýchané, a přitom krásně zasytí, a plnění jim můžeme dodat podle vlastní fantazie takové, jaké máme rádi. My jsme se rozhodli vyzkoušet kávový krém a tato kombinace nám moc zachutnala. Vřele doporučujeme!


Ingredience:

• 500 g hladké mouky
• 250 ml mléka
• 50 g másla
• 50 g cukru
• 3 žloutky
• 1 celé droždí
• velký panák rumu


Postup:

1. Z droždí, lžičky cukru, cca poloviny mléka a lžíce mouky nechte na teplém místě vzejít kvásek. Po cca 10 minutách by už měl tvořit hustou pěnu a zvětšit svůj objem.
2. Během doby, kdy kyne kvásek, si připravte kuchyňského robota SAGE The Bakery Boss BEM825 a upevněte hnětací hák.
3. Do nádoby robotu dejte zbylou mouku, druhou polovinu mléka, máslo, zbytek cukru, žloutky, rum a přilijte hotový kvásek.
4. Nechte vypracovat hladké těsto. Stačí 1. stupeň na ovladači robotu po označení pause – folding/kneading. Tuto část neuspěchejte, aby byly koblihy jako peříčko, nechte robota pracovat opravdu celých 10 minut. Těsto bude vypadat, že je zpracované už dříve, ale chce pořádně provzdušnit.
5. Těsto dejte kynout. Vykynuté těsto přendejte na vál a válečkem vyválejte na šířku cca 2 cm.
6. Vykrajovátkem na koblihy nebo skleničkou vykrojte budoucí kobližky. Ty nechte ještě chvilku odpočinout. Mezitím si připravte to, čím budete koblihy plnit. Fantazii se meze nekladou. Můžete použít různé druhy marmelád, nutellu, povidla, krémy – například kávový krém, nebo nechat koblihy i bez náplně, jen pocukrované. I tak jsou naprosto báječné a lehké jako peříčko.
7. Do kastrolu dejte rozehřát dostatečné množství oleje, alespoň 2 cm vysokou vrstvu – je potřeba, aby se koblihy při smažení nedotýkaly dna. Vložte koblížky a smažte. Pozor, jde to velice rychle.
8. Hotové koblihy nechte lehce vychladnout, plňte pomocí cukrářského sáčku oblíbenou náplní a posypte moučkovým cukrem. Podávejte.
9. Dobrou chuť.


Odkazy:

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy