REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rillons -francouzské škvarečky v červeném víně

Vynikající škvarečky nečekané chuti, podávané buď vlažné, nebo studené (přecezené) jako zobání v pivu a vínu. Nepřecezené, vychadlé v sádle, jsou skvělé k mazání na chleba. Recept pochází z Burgundska.


Ingredience:

1, 5 – 2 kg dobře prorostlého vykostěného vepřového bůčku bez kůže
0,7 l (lahev) dobrého těžšího červeného vína (nejlépe z Burgundska)
1 balíček celého pepře
sůl


Postup:

Bůček nakrájím na kostky o straně cca 1,5 – 2 cm. Balíček celého pepře vysypu do elektrického sekáčku ny bylinky (nebo mlýnku na koření) a nasekám jej na hrubo (asi 1 mni.). V nasekaném pepři obalím (poválím) kostičky bůčku tak, aby byly pravidelně pokryté. Nebojte se množství, takto upravený pepř nedodá škvarkům přehnanou pálivost, ale velké aroma. Maso pak dostatečně prosolím a vložím do kastrolu. Zaleju 1 lahví červeného vína a nechám alespoň 1/2 dne v chladničce macerovat. Během té doby bůček téměř vypije víno. Kastrol postavím na mírný oheň a pomalu škvařím, jako domácí sádlo. Občas zamíchám a otočím odoe dna. Když jsou škvarky pěkně zlaté, a plavou jen v sádle, kastrol odstavím z ohně a nechám buď vychladnout jaki je, pak mám sádlo se škvarkama k mazání na chleba, nebo sádlo scedím do misky k dalšímu použití a přecezené škvarečky ještě vlažné podávám jako zobání k pivu a vínu. Ujišťuji vás, že zmizí, než se stačíte ohlédnout.


Doporučení:

Nebojte se ani napoprvé množství pepře. Škvarky nepálí. Jsou neskutečně aromatické a chutné. Máte-li bůček z divočáka, je chuť škvarků ještě intenzivnější. Ale vepř domácí plně postačí.

Poznámka:

Ujišťuji vás, že tento recept budou po ochutnání od vás všichni chtít. Klidně jim jej dejte. Udělá mi to radost. Škvarky jsem poprvé jedl před mnoha lety u přátel v Burgundsku. Kupodivu, tam je tradičně dělají na víně bílém a nejsou vůbec špatné. Naší chuti pivařského národa však vyhovuje lépe, použije-li se dobré těžké víno červené. Na něm nešetřete. Odmění se vám chutí škvarků.


Odkazy:

Fotogalerie:

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy