REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte, co namazat na cukroví a jaké ovocné zavařeniny se hodí nejvíc?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pomalu se blíží čas Vánoc a vy jistě přemýšlíte nad tím, kdy začnete s pečením a jaké recepty letos zvolíte. A ať už patříte k těm, kteří se spíše drží tradičních receptů nebo rádi experimentujete, určitě alespoň jednou nastane dilema, jakou marmeládu, džem či ovocnou směs zvolit. Přinášíme hned několik tipů, abychom vám vaše rozhodování ulehčili.


Zavařenin z ovoce existuje hned několik druhů, ze kterých můžete vybírat. Džem obsahuje nejvíce ovoce, a to více než 35 %. A také v něm najdete větší kousky ovoce. Ovocná směs je pak všechno ostatní. A proto platí, budete-li chtít, aby zavařenina obsahovala co největší podíl ovoce – sáhněte po džemu.

 

 

Když marmeládu, tak jakou?

Jahodový, rybízový, třešňový nebo meruňkový džem – to jsou věčné klasiky, po kterých při pečení vánočních dobrot sáhne snad každá kuchařka. Pokud se ale chcete alespoň trošku odlišit a vyzkoušet nezvyklé varianty, doporučujeme sáhnout po citronových nebo pomerančových příchutích marmelád. Obecně platí pravidlo, že je vhodnější používání kyselejších druhů, díky kterým je cukroví svěží a není tak sladké. Originální marmeláda je například z rebarbory, angreštu nebo z broskví, které jsou u nás navíc běžně dostupné.

Volba také záleží na druhu cukroví. Rozhodnete-li se pro linecké, bude lepší volit ovocnou marmeládu či džem s menšími kousky ovoce, aby byla lépe roztíratelná a nekomplikovala lepení cukroví k sobě. Do nelepených druhů, jako jsou například sádlovky, naopak volte ovocnější varianty – ideálně džem.

 

Kam pro ovocné zavařeniny?

Nejen recept dělá zázraky, důležitá je i kvalita produktů, ze kterých cukroví připravujeme. Proto doporučujeme vyrazit k lokálním farářům, kteří nabídnou marmelády, džemy i ovocné pomazánky v bio kvalitě. V supermarketu tyto pochutiny poznáte podle log biolistu nebo biozebry. Více informací o tom, jak ekologičtí farmáři hospodaří a proč volit bioprodukty, nabídnou stránky myjsmebio.cz. Kam za biopotravinami vyrazit se dozvíte na kamprobio.cz nebo lovime.bio.

 

NÁŠ TIP: Ekofarma Lejčkov

Džemy a jiné dobroty v bio kvalitě nabídne rodinný statek nedaleko Tábora. Ekofarma Lejčkov navíc se svým cibulovým chutney získala ocenění Česká biopotravina roku 2021 v kategorii Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. Více informací na ekofarma.webnode.cz.

 

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím. Více, nejen o BIO, najdete v článku zde: O značce „Klasa“, „Regionální potravina“, „BIO Produkt ekologického zemědělství“, „Ekologická produkce“ a „Chráněné označení“.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Je vaření váš koníček? Pořiďte si vhodné vybavení!

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

číst dále ...

Kouřový bod hlavních typů olejů

“Je sice pravda, že smažení není nejvhodnějším způsobem přípravy pokrmů ve zdravé výživě. Stejně tak však je i pravda, že velký rozdíl může být v době a způsobu přípravy, a především v druhu použitého tuku”, říká úvodem Oliver Fecko z online tržiště s potravinami Everli. Při smažení potravin, se kterým byste to neměli přehánět, byste měli dodržovat určitá pravidla, díky nimž jsou pokrmy nejen chutnější, ale také méně škodlivé.

číst dále ...

10 tipů, jak začít letos jíst lépe

Dali jste si do nového roku celou řadu nejrůznějších předsevzetí, která jste vzdali hned v prvním lednovém týdnu? Nezoufejte, nic není ještě ztraceno. Není totiž potřeba dávat si mnoho velkých cílů jako například kolik kilogramů najednou zhubneme či zařazovat do svého už tak nabitého rozvrhu každodenní sportovní aktivitu. Taková předsevzetí zpravidla totiž nedokážeme splnit a pak nás spíše demotivují. Místo toho zkuste letos udělat skutečnou změnu a začněte jíst lépe. Stačí začít přemýšlet o tom, co jíte a dělat malé změny, které stojí malé úsilí, ale mohou mít velký efekt. Dlouhodobě vám tyto malé krůčky pomohou zkvalitnit nejenom jídelníček, ale především i zdraví.

číst dále ...

Sůl nad zlato? Omyl! Sůl a pepř z Kampotu na zlato!

Kouzlete v kuchyni. V každé správně kuchyni nesmí chybět základní výbava. A tou je jednoznačně pepř a sůl. A pak také určitě odhodlání a chuť připravit pro sebe a své blízké něco chutného z kvalitních surovin. Pokud spadáte do tohoto týmu, určitě musíte vyzkoušet unikátní Kampotský černý a fermentovaný pepř. Pepře La Plantation jsou jedničkou na světovém trhu. Získali mnoho cen na mezinárodních gastronomických soutěžích a mnoho uznávaných šéfkuchařů na Kampotský pepř nedá dopustit. I vy teď můžete kouzlit s tímto unikátním pepřem ve své kuchyni a povznést vaše pokrmy na vyšší level.

číst dále ...

Jedinečná Božská kuchařka má už druhý díl!

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

číst dále ...

BRAND BOX prosinec 2021 – balíček plný novinek

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

číst dále ...

Prosecco pod lupou: Co ukrývá oblíbené šumivé víno?

Ačkoliv první zmínky o proseccu se datují do konce 18. století, sklenku šumivého nápoje si pravděpodobně dopřávali už staří Římané. Svůj název získalo podle vesničky blízko italského Terstu a dnes je prosecco základním kamenem italských vín. Jak si ho vychutnat nejlépe a jak poznat, že si kupujete pravé prosecco?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy