REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vaříme v tlakovém hrnci

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tlakový hrnec je skvělý pomocník v kuchyni. Nejen, že snižuje dobu přípravy jídla více než o polovinu a tak šetří čas hospodyňkám, ale i energii potřebnou k přípravě jídla. Také k potravinám je tento tepelný způsob úpravy pokrmů velmi šetrný, snižuje totiž ztráty vitamínů při tepelné úpravě. A také je nutné podotknout, že dnešní moderní tlakové hrnce jsou již zcela bezpečné a ty tam jsou ty doby, kdy jste si mohli, díky špatnému tlakovému hrnci, vymalovat kuchyni mastným vývarem.


Pokrmy v tlakovém hrnci nevaříme nikdy příliš prudkým varem: jakmile hrnec uzavřeme, obsah rychle přivedeme k varu (začne syčet pára), příkon tepla zmírníme a dohotovíme již na malém tepelném zdroji. Při vaření potravin má být hrnec naplněn nejvýše do dvou třetin. Dobu, potřebnou ke změknutí potravin, zejména masa ze starších dobytčat, nemůžeme stanovit přesně. Předpokládáme-li, že potravina je již dostatečně měkká, hrnec postavíme do studené vody nebo ji necháme na hrnec téci, lehce jej otevřeme a v případě potřeby dalšího dušení jej znovu uzavřeme a pokrm dohotovíme.

Doba dušení uvedená v předpisech, je jen přibližná – je závislá na jakosti potraviny i na intenzitě tepelného příkonu a počítá se až do doby varu (zasyčení tlakového ventilu). Doba potřebná ke změknutí čtyř porcí potravin je asi tato. Hovězí maso vcelku 40 minut, hovězí plátky a kostky na guláš 30 minut, hovězí závitky 35 minut, vepřové plátky 20 minut, vepřové kotletky 25 minut, slepice 45 minut, kuře 20 minut, krájené brambory 4 minuty, zelenina 3-6 minut, fazole 30 minut, hrách 40 minut, čočka 20 minut – od doby varu.

 

Při přípravě pokrmů v tlakovém hrnci dodržujeme tyto zásady:

  • Maso při vaření vkládáme do vařící osolené vody, rychle přivedeme k varu, přidáme koření, zeleninu nebo další přísady, příkon tepla zmírníme a uvaříme je doměkka. Před dušením naklepeme, nebo ještě jinak upravené maso opékáme v tlakovém hrnci na rozehřátém tuku nebo na cibulovém či zeleninovém základu, maso vyjmeme, tuk nebo zeleninu zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme koření, zalijeme vodou, vývarem, nebo trochou vína, rozšleháme a přivedeme k varu. Přidáme zpět maso, hrnec uzavřeme a dále dusíme při nízkém příkonu tepla. Vody nebo vývaru dáváme jen tolik, kolik potřebujeme k přípravě šťávy. Chceme-li mít šťávu pěkné barvy, měkké maso vyjmeme, šťávu odpaříme do tuku, osmahneme dočervena popřípadě přisypeme ještě trochu mouky, kterou opražíme, zalijeme vodou nebo vývarem, rozšleháme a povaříme.
  • Luštěniny namáčíme před tepelnou úpravou nejvýše na tři hodiny do studené vody, potom je v téže vodě uvaříme doměkka. Zásadně nepřidáváme jedlou sodu pro urychlení změknutí – zničily by se vitamíny.
  • V tlakovém hrnci můžeme také rychle uvařit b r a m b o r y – buď ve vodě, nebo na podložce v páře. K jejich vaření je třeba trochu zkušeností, aby se nepřevařily.
  • Zeleninu vkládáme do tlakového hrnce s vařící vodou nebo s rozehřátým tukem, popřípadě se zpěněnou cibulí, promícháme ji ještě s dalšími přísadami, zalijeme odměřeným množstvím vody, poprášíme moukou, hrnec uzavřeme, obsah rychle přivedeme k varu a dusíme nebo vaříme při malém příkonu a jen krátkou dobu.
  • Po ukončení vaření tlakový hrnec důkladně omyjeme nejlépe saponátovým prostředkem, včetně těsnicí gumy, kterou vždy sejmeme, protože by eventuálně zbylé částečky pokrmů nebo tuku bránily při příštím použití dokonalému utěsnění hrnce. Je-li hrnec uvnitř zahnědlý od používání, povaříme v něm vodu s trochou octa nebo se lžící kamence nebo se saponátem. K drhnutí hliníkového hrnce používáme „drátěnku“ z umělé hmoty, nikoliv kovovou, nebo prášek na drhnutí nádobí. Do dokonale osušeného hrnce vložíme pokličku tak, aby hrnec byl částečně otevřený, nikoliv uzavřený, a uložíme.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Vhodné potraviny využívané při dietě

Článek pana Jaroslava Vašáka. Potraviny, které vám umožní snížit váhu. Víte které suroviny jsou pro dietu ty nejvhodnější? Tak například artyčoky, avokáda, čekanky, datle, fazolové lusky, grapefruity… Ano, ať už držíte jakoukoliv dietu, je třeba, při přípravě dietních pokrmů, vybrat ty potraviny, po kterých se hubne.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy